Kudüsteki Kayıp Kitabe 120 yıl aradan sonra İsrail Müzesinde Çıktı
Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın Kudüs’teki kayıp kitâbesi, 120 yıl aradan sonra İsrail Devlet Müzesi’nin deposunda ortaya çıktı. Yıllardır akıbeti merak konusu olan ve birçok araştırmacının peşine düştüğü kitâbe; Arap Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı Mehmet Tütüncü tarafından gün yüzüne çıkartıldı. Alman Kayzeri Wilhelm’in 1898’deki Kudüs ziyâreti sırasında yıkılan Kudüs Surları’nda bulunan ve sonrasında sırra kadem basan Kanuni’ye âit kitâbe; İsrail müzesinin deposunda bulundu. Osmanlıların hilafetin sahibi olduğunu ilk defa ilân eden ferman niteliğinde.
1533 tarihli kitâbede Kanuni Sultan Süleyman, kendisini, ‘dünyanın tek hâkimi’, ‘ufukların efendisi’, ‘hilafetin gerçek sahibi’ olarak tanımlıyor. Arap Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı Tütüncü, kitâbenin Osmanlı tarihi açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek; “Bilindiği üzere Yavuz Sultan Selim, Mısır’ı fethettikten sonra hilafet Osmanlı’ya geçmiş, ancak Yavuz, hiçbir zaman halîfe olduğunu dile getirmemişti. Yavuz’dan sonra tahta çıkan Kanuni, kendisini Halife olarak ilân etti. İsrail Müzesi’nin deposunda bulduğum kitâbe Osmanlı’daki halîfeliğin ilk ilânı özelliğine sâhip.
120 yıl sonra İsrail Devlet Müzesi deposunda bulunan kayıp kitâbede şu ifadeler yer alıyor: “İslâm’ın surlarını korumak için yapılan bu kulenin (rabad) yapılmasını emreden, iktidarının gücü ve kuvveti ile putlara tapmayı engelleyen, dünya milletlerinin hâkimiyetini elinde tutan, ufukların efendisi, temlik yoluyla hilâfetin başı olmayı hak etmiş Sultan oğlu Sultan Süleyman Han’dır.”
Milliyet
|