Yusufiyeli |
11.10.24 07:08 |
Alıntı:
Distress Nickli Üyeden Alıntı
(Mesaj 641770)
Yusufiyeli hocam,Süleyman peygamberin benden sonra kimseye bu mühürü kullanmak nasib olmasın demesi bugün dünyadaki gücün iyinin elinden çıkıp kötünün eline geçmesine sebep değilmidir ? Mesela süleyman bu mühürün gücü ile tahtı getirtebiliyor,hatta istediği yere ışık hızıyla gidebildiği,bozamadığı büyü olmadığı,büyücülerin bu güce karşı elinin kolunun bağlandığı ile ilgili konular okumuştum.Bu mükemmel gücün süleymanın vefatından sonra işlevsiz olması müslüman cinlerin maddi aleme tesirinde yani dünyaya iyi insanlara yardımda işlevsiz kalmasına kafir cinlerin ise dahada güçlenmesine sebep olmuş,müslüman cinlerin dünyalık işlere bakmamasının sebebi buymuş diyorlar.Sizce bu doğrumu ? Ayrıca 8 köşeli ve 5 köşeli yıldız bana daha mantıklı geliyor,8 köşeli yıldız hem nefste aşılması gereken zorlukları simgelerken hemde cennetin 8 kapısını simgeliyor olması,5 köşeli yıldız düz olarak çevrildiğinde ateş,su,toprak,hava,ruh gibi elementleri temsil etmesi ve kolları,bacakları iki yana açık insanı andırması etrafındaki çemberin yaratıcıyı temsil etmesi,ters çevrildiğinde ise insanın doğasına ve insanın yaşamı için gerekli olan 5 elemente,insanın varlığına ve yaratılışına düşman olan şeytanı göstermesi çok mantıklı birşey ama 6 köşeli yıldız sanki büyüde kullanılan cinleri temsil ediyor gibi,manası yukarısı nasılsa aşağısı öyledir anlamı taşırken bir yandan insan ruh ve maddesel alemin birleşiminden oluşur mesajı vererek tövbe haşa yaratıcı diye birşey yok manası taşıyor gibi bir sonuç çıkıyor.
|
Değerli kardeşim bahsettiğin hususlar tam vuzuha kavuşmuş meseleler değil. Mesela Sebe suresi 12. Ayetteki ve-li süleymenane’r-rih ve devamındaki ifadeler klasik tefsirlerde masalsı tarzda izah edilmiş, Hz. Süleyman’ın uçan bir halı üzerinde sabahleyin Kudüs’ten ve Şam’dan kalkıp öğle vaktine kadar İran topraklarındaki İstahr şehrine ulaştığı, sonra oradan kalkıp akşam olmadan Kabil’e vardığı tarzında anlatılara yer verilmiştir. Oysa bu ayette Hz. Süleyman’ın ticari gemilerinin çok uzun mesafeleri seyrüsefere elverişli rüzgarlar sayesinde kısa zamanda kat ettiği anlatılmaktadır. (İbn Aşur, et-Tahrir ve’t-Tenvir, 12.cilt sayfa 158)
Yine farklı bir yorum ; Burada cin suresi 21. Ayet Enbiya suresi 82. Ayet ve Sad suresi 37. Ayetlerde Şeyatin diye anılan cinler ve şeytanlardan maksat, insanoğlunu yoldan çıkarmak için ant içen gaybi varlıklar değil, Hz. Süleyman’ın boyunduruk altına alıp muhtelif işlerde çalıştırdığı yabancı kavimlere mensup insanlardır. Nitekim gerek Kur’an’da gerek hadislerde gerekse Arap dilinde şeytan kelimesinin şerli insanlar ve kin nefret haset gibi kötü duygular için kullanıldığı inkar edilemez bir gerçektir. (Muhammad Ali, The Holy Qur’an sayfa 849)
BU YORUMA İTİRAZ EDİLDİĞİ TAKDİRDE şeytanların en azından Hz. Süleyman devrinde insanı saptırma amacından vazgeçip, üstelik Allah’ın izin ve isteğiyle mühendislik ve müteahhitlik gibi işlerle meşgul olduklarını kabul etmek gerekecektir.
|