Zikirle, hangi manayı açığa çıkarttığımızın önemi olduğu kadar; zikirdeki tekrarın nasıl bir anlam gücünü tetikleyeceğini iyi hesaplamak gerekiyor. İçselleşemediğiniz bir bilginin içine nüfuz edemez, farkındalık geliştirmezsiniz. Zikrin, anlam gücünü vurgulu ve etkili kılan, sayıdaki tekrar olduğunu unutmayalım.
Zikrin “TİTREŞİM” gücünü, sayı ile büyütebilir; açığa çıkan anlamın etki alanını tekrarlarla genişletebilirsiniz. Önünüzde beton bir bariyer olduğunu düşünün. Beton bariyer, kimlik ve kişiliğimizi, şartlanmış ve koşullanmış yapımızı ifade etsin. Duvarı (kimliği), alışkanlıkları (konfor alanını) yıkıp yeni bir inşaa sürecine geçebilmeniz için, bir balyoza ihtiyaç duyarız değil mi? Bu noktada zikrin anlam gücünü, balyoz haline getirebilmeniz, kalıp haline gelmiş bir düşünceyi parçalayabilmeniz için, sayıyı vurgulu çalışmanız gerekebilir.
Zikirle, belli bir etkileşime girmek isterseniz sayıyı önemsemelisiniz. Sayıyı eksilteyim, çekebileceğim kadar çekeyim demek, tornavidaya ihtiyaç duyduğunuz bir yerde, penseyle iş yapmaya benzer. Halbuki ihtiyacınız olan ince uçlu düz bir tornavidadır. Stratejik düşünelim. Kimi duygular vardır,beton gibidir. Balyoza ihtiyaç olur. Kimi düşünceler vardır tahta gibidir. testereye ihtiyaç duyarız. Baltayla çalışacağınız bir sahada, balyozla çalışırsanız sonuç alamazsınız. Her duygunun bir rengi, dokusu, elementi, direnci, titreşim gücü bulunur. Örneğin; "EL MÜZİL" ismi ile bir sondaj çalışması yapacaksınız. Bu isim toprak elementini, zekayı temsil eder. Günahkârları zillete düşüren anlam gücüyle, kula bakan yönüyle, korku ve endişe uyandıran bu çalışmayı yüksek bir sayı ile çalışırsanız kontrolü kaybetmeniz, baskılanmış düşünceleri su yüzeyine çıkartmanız olasıdır. Fakat belli sayı ile, kontrollü bir sayı ile zikir ederseniz belli oranda fayda sağlayabilirsiniz. Sayı ile dengeleri kurabilir, kontrolü sağlayabilirsiniz. Sayı ile çalışmaları “FONKSİYONEL” kılabiliriz. Her ne düşünüyorsanız taktiksel, stratejik düşünmelisiniz. Düşünce üstü düşüncelere, duygu üstü duygulara erişim sağlamak isterseniz “DUYGUSALLIĞI” terk etmelisiniz.
|