Gripten Korunma Yolları - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Sağlık & Şifa > Sağlık

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 17.02.17, 23:44
aşk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Vefalı Üye
 
Üyelik tarihi: 08.10.14
Bulunduğu yer: Eski Zelanda
Mesajlar: 28,830
Etiketlendiği Mesaj: 136 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Gripten Korunma Yolları

Grip virüsünün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, bazen sinüzit, bronşit veya zatürre gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu nedenle gripten korunma çok önemlidir. Özellikle grip salgınlarının yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında alacağınız basit önlemler ile gripten korunabilirsiniz:

Dengeli beslenin

Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer ve solunum organları mukoza hücreleri de bu durumdan etkilenir.

Yeterli miktarda su için
Solunum mukoza hücrelerinin nemli olması, virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağlar. Bu nedenle özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesi faydalıdır.

Düzenli spor yapın
Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, gripten korunmak için de çok önemlidir. Yetişkin biri için haftada 3 gün, günde 1 saat olmak üzere spor yapılması faydalıdır.



Stresten uzak durmaya çalışın
Stres, vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir.



Sigara içmeyin
Sigara da aynı stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virüs yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar.


Kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışın
Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması ile virüsler büyük bir hızla ( 160 km/saat ) hareket ederek 3- 4 metre uzağa yayılabilir. Bu nedenle özellikle bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi basit tedbirler ile gripten korunabilirsiniz.



Düzenli uyuyun
Bir gece uykusuz kalındığında, virüslere karşı savaşan vücut hücreleri yarı yarıya azalmaktadır.


Aşırı sıcak ortamlardan kaçının
Özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak , solunum mukoza hücre zarlarının kurumasına neden olacağından virüslerin vücuda girişini kolaylaştırabilir.



Gribi önlemek için hijyen şart
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, gribal enfeksiyonları önlemenin mümkün olmadığını ama sıklığının ve şiddetinin azaltılabileceğini belirterek, bu tür hastalıklardan korunmada mutlaka kişisel hijyen kurallarına uyulması gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Topbaş, havanın soğuması ve okulların açılmasıyla toplu yaşam ve insanların birbirlerini etkilemesinin büyük oranda arttığını, sadece 15 milyon çocuğun okullarda bir arada bulunduğunu belirtti.

Isı farkının hissedilir oranda arttığını, insanların seyahat etmesinin gribal enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların bir anda ABD'den Türkiye'ye, Türkiye'den Çin'e gitmesine neden olabileceğini ifade eden Topbaş, şöyle konuştu:

''Bulaşıcı hastalıklar, sıklığı ve sonuçları açısından gözardı edilemez. Bunlardan biri solunum sistemiyle bulaşan hastalıklar. Bunların da aslında yelpazesi çok geniş. İki temel etken var, normal sağlıklı bireylerde. Biri bakteriler, diğeri virüsler. Bunların değişik türleri, bu değişik türlerin de türleri var. Dolayısıyla karşımızda yüzlerce mikroorganizma bulunuyor. Bu hastalıkların ortak belirtisi kırgınlık, bitkinlik, yorgunluk, halsizlikle birlikte şiddetli baş ağrısı, ateşin 38.5 derecenin üzerinde olması, kas ve eklem ağrıları. Bunlar bizi grip tanısına götüren önemli belirtilerden ancak bunun teşhis edilebilmesi için mutlaka kan tahlili yapılması gerekiyor. Yüzlerce mikroorganizma, gribal enfeksiyon adını verdiğimiz durumlara neden olabiliyor.''

Grip mevsimine girildiğine dikkati çeken Topbaş, ''Sıkça rastlanan bu hastalık grubu, kişinin okul başarısından okula devamına, işe devamına kadar birçok durumu etkileyerek ekonomik kayıpları beraberinde getirebiliyor. Bu hastalıkları tamamen önlemek mümkün değil ama sıklığını ve şiddetini azaltmak mümkün'' dedi.

Topbaş, bu tür hastalıklardan korunmada mutlaka kişisel hijyen kurallarına uyulması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

''Kişisel hijyen, bütün hastalıkları önlemede temel noktamızdır. Ellerimizi birbirimize temastan önce, temastan sonra, yemekten önce ve sonra, çoğu zaman ihmal ediyoruz ama tuvalete girmeden önce, çıktıktan sonra mutlaka bol sabunlu suyla tamamen, iyi bir şekilde yıkamamız gerekiyor. Yüz temizliği de çok önemli. Sabah ve akşam olmak üzere en az iki defa yüzümüzü yıkamamız, dişlerimizi fırçalamamız gerekiyor. Ortak havluların özellikle toplu yaşanan yerlerde kullanılmaması daha uygun olacaktır. Ortak kullanılan bardaklar, tabaklar, kaşıklar, çatalların mutlaka çok iyi şekilde, uygun makinelerde, uygun deterjanlarla belirli sürelerde yıkanması gerekiyor.''



''ÖNEMSİZDİR, ATLATIRIZ DİYE İHMAL EDİYORUZ''
Hastalık belirtisi taşıyan kişilerin başka insanları da düşünerek mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Topbaş, ''En çok ihmal ettiğimiz noktalardan biri 'Nasıl olsa gribal enfeksiyondur, önemsizdir, atlatırız' diye bakılması. Ama değişimler nedeniyle gribal enfeksiyonlar oldukça etkili olabilir ve başka insanlara da bulaşabilir. Özellikle okul çağı ve öncesi çocuklarla süt çağındaki çocukluk döneminde bu tür enfeksiyonlar ölümlere neden olabilmektedir'' diye konuştu.

Topbaş, 65 yaşın üzerindeki kişilerde astım ve kronik akciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan insanlarda bu hastalıkların ölümle sonuçlanabileceğine dikkati çekerek, ''Grip olduğumuzda sadece kendimizi değil çevremizdekileri de düşünmeliyiz. Ülkemizde 65 yaş üzerindeki insanlara astım ve kronik akciğer hastalığı olanlara grip aşısı ücretsiz yapılabiliyor. Bu aydan itibaren aşı olunabilir, tam zamanıdır'' dedi.



''SİGARA KULLANIMINI AZALTMAMIZ GEREKİYOR''



Bu tür enfeksiyonların artmasına neden olan etkenlerden birinin de sigara kullanımı olduğunu söyleyen Topbaş, ''Sigara kullanımını azaltmamız gerekiyor. Çünkü sigara kullananlarda bu tür enfeksiyonlar daha ağır seyredebiliyor. Akciğer hastalığına zemin hazırlama ve tedavilerinde başarısızlıklara zemin hazırlaması nedeniyle sigaranın mutlaka bırakılması gerekiyor. Son çıkarılan yasa, toplumun ve sigara kullanmayanların korunması açısından çok önemli bir işlev görüyor'' diye konuştu.



Doç. Dr. Topbaş, hem önlem hem de hastalığa yakalandıktan sonraki süreçte beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:



''Aşırı beslenmeden çok, sıvı alımını düzenlememiz gerekiyor. Hasta olsak da olmasak da bol sıvı, su, çay, süt, meyve suları, ada çayı ve karanfil çayı gibi bitkisel çayların bol miktarda tüketilmesi gerekir. Çünkü virüsün akciğerden ve solunum sistemimizden atılabilmesi için su alınması şarttır.''

Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 01.06.17, 10:18
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 21.12.16
Mesajlar: 10,466
Etiketlendiği Mesaj: 1587 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Allah razı olsun.

__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 16.11.17, 10:11
Gayretli üye
 
Üyelik tarihi: 12.09.17
Mesajlar: 2,831
Etiketlendiği Mesaj: 277 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Eline diline yüreğine sağlık üstadım

.
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 16.11.17, 10:35
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 11.10.17
Bulunduğu yer: kayseri
Mesajlar: 624
Etiketlendiği Mesaj: 17 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

teşekkürler bu güzel bilgiler icin

Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 16.11.17, 14:21
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 30.08.17
Bulunduğu yer: ...
Mesajlar: 1,223
Etiketlendiği Mesaj: 158 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Paylaşım için teşekkürler

__________________
Herkesin bir dönüm noktası vardır çünkü
Allah her kuluna yardım eder
Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 16.11.17, 14:43
 
Üyelik tarihi: 25.01.17
Bulunduğu yer: Bursa
Mesajlar: 354
Etiketlendiği Mesaj: 46 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Toplu taşımada camları açtırmayan yaşlı teyzeler yüzünden grip oluyoruz. Mikroplu hava çıkmıyor dışarı, içeride kalıyor ve bunu da biz soluyoruz, sonra virüsler vücudumuzda kol geziyor. Camları açtırın, açtırmayana durumu izah edin, yine açtırmazsa otobüsten trenden aşağı atın.

Alıntı ile Cevapla
  #7  
Alt 11.12.17, 02:45
 
Üyelik tarihi: 29.11.17
Bulunduğu yer: Belçika/Brüksel
Mesajlar: 181
Etiketlendiği Mesaj: 6 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

yararlı bilgiler ...paylaşım için teşekkürler

Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
gripten, korunma, yollari


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Cinlerden korunma yolları Devrimci Cin & Şeytan & Melek & Ruh 12 10.07.21 21:18
Gripten Korunma Diyeti Tuana Beslenme & Diyet & Zayıflama 3 08.05.18 01:09
Kış hastalıkları ve korunma yolları hakkında aşk Sağlık 1 01.06.17 10:10
Bulaşıcı hastalıklar ve korunma yolları SiLence Sağlık 1 20.04.17 21:54
Cinsel ilşkide Korunma Yolları SiLence Sağlık 1 16.04.17 15:23


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com
Havasokulu.com appears to be a website focused on "Havas ilmi," which involves various metaphysical and spiritual practices such as vefk (amulets), tılsım (talismans), bağlama (binding spells), celb (attraction spells), nazar (evil eye protection), rukye (healing through prayer), and other related topics like hadim, hüddam, and tasavvuf (Sufism). The site offers content related to personal development, metaphysical studies, and secretive or esoteric knowledge.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147