Zeytinyağı mucizesi - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Serbest Bölüm > Off Topic > Pratik Bilgiler

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 20.04.16, 23:27
Güvenilir
 
Üyelik tarihi: 07.01.15
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 4,694
Etiketlendiği Mesaj: 131 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Zeytinyağı mucizesi


ZEYTİN YAĞI VE SİNDİRİM SİSTEMİ

Zeytinyağını tükettiğimiz andan itibaren bunun sindirim sistemindeki çeşitli etkilerini gözlemleyebiliriz.

Zeytinyağı ve Mide :

Zeytinyağı mideye ulaştığında musküler döngünün veya yemek borusunun tabanında yer alan sfinkterin tonusunu azaltmaz. Bu nedenle yiyeceklerin ve gastrik sıvının yemek borusuna kaçma riskini azaltır.
Zeytinyağı ayrıca gastrik hareketliliği azaltır. Bunun sonucu olarak midedeki gastrik içerikli maddeler dolgunluk hissi vererek ve besinlerden maksimum derecede faydalanılmasını sağlayacak şekilde yavaş ve azar azar ince barsağa geçiş yaparlar.

Zeytinyağı ve Hepato-biliary (karaciğer ve safra kesesi) Sistemi:

Zeytinyağının hepato-biliary sistem üzerindeki etkilerinden biri optimal öd salgısı emilimini sağlaması ve safra kesesini tamamen boşaltmasıdır. Bir diğer etkisi ise öd borusu tıkanıklarının tedavisi ve önlenmesi için son derece yararlı olan idrar borusunun çekilmesini teşvik etmesidir. Karaciğerde safra tuzlarının sentezlenmesini uyarmasının yanısıra kolestrol atılım miktarını da çoğaltır.
Özet olarak zeytinyağı yararlı etkilerini yağların sindirimini tetikleyen öd salgısının aktivitesine borçludur; çünkü bunlar safra salgısı tarafından sindirilir.

Zeytinyağı ve Pankreas :

Zeytinyağının tüketilmesinin ardından pankreas organını...
etkin bir şekilde çalıştıran ve tüm sindirim fonksiyonlarını gerçekleştirmesini sağlamaya yetecek kadar az miktarda salgılama yapar.
Zeytinyağı; pankreas yetmezliği kronik pankreatitis sistik fibroz malabsorpsiyon sendromları gibi pankreas aktivitelerinin sabit tutulmasını gerektiren hastalıklarda da önerilir.

Zeytinyağı ve Barsaklar :

İnce barsağın kolestrol emilimini kısmen önleyen zeytinyağı bu özelliğini içinde bulunan sitosterole borçludur. Zeytinyağı ayrıca kalsiyum demir magnezyum gibi besleyici maddelerin emilimini de teşvik edici niteliğe sahiptir.
Zeytinyağı emilimi yüksek ve sindirimi oldukça kolay bir yağ çeşididir. Yumuşak laksatif etkisinin yanında kabızlığı ve kötü ağız kokusunu önleyici özellikleri de vardır.
__________________


Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 20.04.16, 23:29
Güvenilir
 
Üyelik tarihi: 07.01.15
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 4,694
Etiketlendiği Mesaj: 131 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart


ZEYTİNYAĞININ ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ

Antioksidanlar ve oksidatif stres nedir?

Oksidasyon yalnızca yağın üretimi sırasında oluşmakla kalmayıp vücudumuz içerisinde de meydana çıkabilir.
Reaksiyonlar serbest radikallerin (peroksidantlar) oluşumunun vücut bünyesinde yükselerek devam etmesidir.
Kural olarak serbest radikaller antioksidanların önleyici etkisine karşı önemli bir hasar veremezler fakat bu denge ancak bir noktaya kadar geçerliliğini koruyabilir. Bu dengenin bozulması yani "oksidatif stresin oluşması durumunda hücrenin normal fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelebilir hatta hücre ölümleri olabilir. Oksidasyon hücre yaşlanması sürecinde karmaşık ve önemli fenomenonlardandır. Yağın peroksitlenmesinin bileşiğin çift bağ oluşturmasıyla doğru orantılı olduğu gözlenmiştir. Bu da oleik asitin neden oksitlenmeye karşı bu kadar az yatkınlık gösterdiğini açıklıyor.

Hücre duvarları yüksek miktarda yağ ve kolestrol içerir ve yapısı beslenmeye bağlıdır. Diyet yüksek oranda zeytinyağı içeriyorsa hücreler oksidasyona ve bozulmalara karşı daha fazla direnç gösterir ve yaşlanması yavaşlar.
Zeytinyağının yaklaşık %15'i kadarı gliserit harici olan ve antioksidan içeren yağlardan oluşur. Sızma zeytinyağı bu maddelerden ve diğer bileşenlerden yüksek oranda içerir.
Zeytinyağındaki Antioksidanlar :
Vitamin E (alfa-tokoferol) karotenoidler ve fenolik bileşiklerin (hidroksitirosol gibi basit fenoller ve oleuropein gibi kompleks fenoller); bazı hastalıkların önlenmesi ve yaşlanmanın geciktirikmesi hususunda etkili olduğu gerek in vitro gerekse in vivo deneysel ve uygulamalı yollardan kanıtlanmıştır.
Zeytinyağının fenolik içeriği zeytinin yetiştiği bölgenin iklimsel koşullarına ve hasat zamanındaki olgunluğuna göre değişiklikler gösterir. Bunda zeytinin üretim ve saklama metodu da ayrıca rol oynar.

Fenollerin sayılamayacak kadar çok biyolojik özellikleri vardır; söz gelimi hidroksitirosol kanda pıhtılaşmayı önler yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Oleuropein ise güçlü bir damar açıcı olan ve aynı zamanda antibakteriyel etkiye sahip nitrik asit oluşumunu destekler. Oksidasyona uğramış LDL'ler artirosikloroz (damar çeperini kalınlaştıran dolayısıyla damar tıkanıklığına yol açan) etkiye sahiptirler. Oysa zeytinyağı tüketimi LDL oksidasyonuna karşı koruyucu rol oynar.

Bununla birlikte vücudun diğer hücrelerini de oksidanların zehirleyici etkisine karşı güçlendirir.
Akdeniz diyetinin yüksek oranda antioksidan ihtiva etmesi yaşam uzunluğuna etki eden an önemli faktörlerden biridir. Bu antioksidanlar taze sebze ve meyvelerde bulunur. Zeytinyağı ise meyveden elde edilen tek yağ olması sebebiyle besleyici özelliklerinin yanında antioksidan ve vitaminler de içerir.

Zeytinin yüksek oranda antioksidan içermesini havayla temas eden ve kendisini oksijene karşı koruması gereken bir meyve olmasına bağlayabiliriz. Bu nedenle yağa da geçen daha çok antioksidan sentezler.
Sızma (rafine edilmemiş ve endüstriyel bir işlemden geçmemiş) zeytinyağı bu maddeler bakımından zengindir ve serbest radikallerin yaratabileceği hasarlara ve kanser oluşumuna karşı güçlü antioksidan etkilere sahiptir.
__________________


Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 20.04.16, 23:38
Güvenilir
 
Üyelik tarihi: 07.01.15
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 4,694
Etiketlendiği Mesaj: 131 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart


Evet halis katışıksız (yani % 1 asitli sızma) zeytinyağı bedenî sıhhat itibariyle uygundur.

Bununla beraber zeytin meyvesi gibi zeytinyağının da birkaç çeşidi olduğunu bilmek lâzım.

Zeytinyağı çeşitleri

Birçok faydasından söz ettiğimiz zeytinyağının biraz da değişik tür ve kalitesinden bahsedelim.

Bunları elbette bilerek ve tanıyarak kullanmalı ki faydası da ziyade olsun.

Zeytinyağının genelde bilinen iki çeşidi var: Sızma ve riviera.

Ama biz konuyu biraz daha detaylandıralım ve zeytinyağının aslında ne olduğunu piyasada bulunan türlerinin ne anlama geldiğini izah etmeye çalışalım.

* * *
Zeytinyağı sadece ve sadece zeytin ağacı meyvelerinden elde edilen ve içinde hariçten hiçbir katkı maddesi bulunmaya kimyevî hiçbir müdahale görmeyen ve oda sıcaklığında sıvı halinde duran fıtrî bir yağdır.

Bu fıtrî yağ hemen her yönüyle katık ve ilâç niteliğindedir.

Piyasaya arz edilen çeşitleri ise kısaca şunlardır:

Naturel zeytinyağları

Her kademede fıtrî (tabiî) halini değiştirmeyecek bir sıcaklıkta muhafaza edilir. Sadece mekanik veya fizikî ameliyeden geçirilerek üretilir. Görüntüsü berrak olur. Yeşilden sarıya değişebilen renklerde bulunabilir. Kendine has tat ve kokusu var.

Bu naturel yağlar da kendi içinde üç gruba ayrılır.

1) Naturel Sızma: Kurallara uyularak üretildiği takdirde kokusunda tadında kusur olmaz. Serbest asitlik derecesi en fazla % 1 olur.

2) Naturel Birinci: Koku veya tadında hafif kusurlar bulunabilir. Asitlik derecesi % 2 civarında olur.

3) Naturel İkinci: Koku veya tadında bâriz farklar bulunur. Asitlik derecesi ise % 3′ü aşabilir.

Rafine zeytinyağı

Ham zeytinyağının tabiî yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilerek üretilir. Rengi sarının değişik tonlarında görülebilir. Kendine has tat ve kokusu var. Asidi alındığı için oran % 0.3 civarında görülür.

Riviera zeytinyağı

Bu bir karışımdır. Naturel ve rafine zeytinyağının karışımından elde edilir. Yeşilden sarıya değişen renklerde olabilir. Asitlik derecesi en çok % 1.5 kadardır. Zeytinyağının fıtrî kokusunu ağır bulanlar bu çeşidi tercih edebiliyor.

* * *
Sızmanın (naturel) dışındaki üretimlerde bilhassa sırf ticarî gaye ve yüksek kâr maksadıyla üretilen zeytinyağlarına dikkat etmeli. Alırken son derece ihtiyatlı davranmalı.

Zira bunların bir kısmı neredeyse zeytinyağı olmaktan dahi çıkarılmış durumda. Rengi tadı ve kokusu cazip olsun diye bunlar başka türlü ameliyeden geçirilebiliyor. Hatta bu yağları çiçek mısır ve benzeri yağlarla karışım haline getirenler bile var.

Yani siz zeytinyağı aldığınızı zannediyorsunuz halbuki yanılgıya düşmeniz pekâlâ mümkün.

Onun için elden geldiğince hakiki hâlis sızma zeytinyağını tercih etmeli. Yoğunluğu kendini belli ediyor. Ayrıca tat ve kokusu da tamamıyla alışmaya bağlı.

İlk başlarda bir zorlanma olabilir. Bilhassa çocuklar halis zeytinyağını ağır bulabilirler.Ama sızmaya zamanla hem yemeklerde hem de salatalarda öyle bir alışılır ki adeta terk edilemez bir hal alır. Hatta sızmayı kekik pul biber ve sair baharat ile karıştırıp ekmeğini bandıra bandıra yiyenler bile var.

Tavsiye ederiz siz de deneyin. Hem katık hem de ilâç niyetine. Eminiz ki memnun kalacaksınız.

Haydi yarasın âfiyet olsun.

M.Latif Salihoğlu Yeni Asya Gazetesi

Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 20.04.16, 23:41
Güvenilir
 
Üyelik tarihi: 07.01.15
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 4,694
Etiketlendiği Mesaj: 131 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

zeytinyağı ile asla kızartma yapılmaz ..

Kızartma yağları kanola yağı , mısır özü ve çiçek yağlarıdır

Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 21.04.16, 09:32
HeartLess - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Administrator
 
Üyelik tarihi: 18.08.14
Bulunduğu yer: Dip..
Mesajlar: 4,800
Etiketlendiği Mesaj: 2247 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Yaklaşık 15 yıldır mide yanması problemi yaşıyorum ve ilaç kullanmak istemiyorum. Şimdilik zeytinyağı ile bunu azaltmayı deniyorum. Daha başka şeyler üzerinde de tecrübe ediniyorum sonuç alırsam yazarım. Teşekkürler

__________________
öLürüm yoLuna öLürümde yine boyun eğmem, yakarım dünyayı uğruna ama sana eğiLmem.. öyLe sInIrsIz öyLe Derin öyLe Çok Severim ki KORKARSIN!! Kuruyup çöLe dönsemde Pare Pare oLsamda YENiLMEM!!..
Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 21.04.16, 14:01
Güvenilir
 
Üyelik tarihi: 07.01.15
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 4,694
Etiketlendiği Mesaj: 131 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Bende de mide yanması var adminim.

Mide yanmasına şif olacak bilgiye sahip arkadaşlardan yorum bekliyoruz ..

Alıntı ile Cevapla
  #7  
Alt 21.04.16, 14:24
HeartLess - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Administrator
 
Üyelik tarihi: 18.08.14
Bulunduğu yer: Dip..
Mesajlar: 4,800
Etiketlendiği Mesaj: 2247 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Kişiden kişiye değişiyor, mesela bir arkadaşım kudret narı denilen karışımla kurtuldu. Bir diğeri yoğurt otu denilen bitkiyle kurtuldu. Sende kudret narını bir dene onunla çoğu kurtuldu.

__________________
öLürüm yoLuna öLürümde yine boyun eğmem, yakarım dünyayı uğruna ama sana eğiLmem.. öyLe sInIrsIz öyLe Derin öyLe Çok Severim ki KORKARSIN!! Kuruyup çöLe dönsemde Pare Pare oLsamda YENiLMEM!!..
Alıntı ile Cevapla
  #8  
Alt 21.04.16, 14:32
Güvenilir
 
Üyelik tarihi: 07.01.15
Bulunduğu yer: Adana
Mesajlar: 4,694
Etiketlendiği Mesaj: 131 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Denedim ama fazla kullanamadım

Alıntı ile Cevapla
  #9  
Alt 21.04.16, 14:44
Gayretli üye
 
Üyelik tarihi: 25.03.15
Mesajlar: 1,035
Etiketlendiği Mesaj: 215 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Ayriyeten piyasada.fazlasıyla sahte var mide yanmasi için lansor al eczaneden iç ben içince gecio

Alıntı ile Cevapla
  #10  
Alt 21.04.16, 15:32
HeartLess - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Administrator
 
Üyelik tarihi: 18.08.14
Bulunduğu yer: Dip..
Mesajlar: 4,800
Etiketlendiği Mesaj: 2247 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Hayır kesinlikle lansor, panto, nexium ve benzeri ialçları sakın ama sakın kullanmayın 13 yıl kullandım ben. Damdan düşen biri olarak siz damdan düşmeden o ilaçları kullanınca başınıza nelerin geleceğini kısaca yazayım.
Hiç bir doktor ve ilacı üreten firme 1 yıldan fazla kullanmanızı önermez.
B12 vitamininin düşmanıdır. B12 vitamini üretimini mide sağlar eğer bu üretim durursa artık geri üretim olmuyor bilginiz olsun.
B12 vitamininiz azalınca unutkanlık (hemde aşırı), çabuk yorulmak, dalgınlık, tembellik ortaya çıkar ben iyice yaşadım bunu.
hormonlarınız bozulur, kan değerinizdeki değişimler görülmez.
Kısacası hastalık hastası olursunuz haberiniz olsun.

Ani durumlarda bir çay kaşığı karbonat ağzınıza atın ve suyu için aniden yanmanın durduğunu göreceksiniz.

__________________
öLürüm yoLuna öLürümde yine boyun eğmem, yakarım dünyayı uğruna ama sana eğiLmem.. öyLe sInIrsIz öyLe Derin öyLe Çok Severim ki KORKARSIN!! Kuruyup çöLe dönsemde Pare Pare oLsamda YENiLMEM!!..
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
mucizesi, zeytinyai


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Rüyada Zeytinyağı Görmek NGB Z Harfi Rüya Tabirleri 0 23.11.23 12:41
Hurufu Mukatta (Anahtar Harfler) Mucizesi Sadi Sure ve Ayet Havasları 2 06.01.23 11:40
Peygamberimizin Kur’an’da mucizesi yoktur.” diyen nasipsizler Och Peygamberler 0 25.05.20 14:44
Zeytinin Faydaları Yararları aşk Alternatif Tıp ve Bitkiler 4 11.11.17 01:33
Zeytinyağı Neden Yararlı? aşk Sağlık 1 06.05.17 09:27


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 06:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147