Voynich - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Serbest Bölüm > Off Topic > ilginç konular & Teoriler

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 20.05.16, 14:47
Üye
 
Üyelik tarihi: 22.03.16
Mesajlar: 72
Etiketlendiği Mesaj: 2 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart Voynich

Voynich adlı bir kitap var sırrı henüz cozulebilmis değil hangi dilde yazıldığı ne anlatmak istediği bilinmiyor bu kitap hakkında bilgisi olan varmi veya şifresi cozubilme şansı var midir.




Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 20.05.16, 18:30
HeartLess - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Administrator
 
Üyelik tarihi: 18.08.14
Bulunduğu yer: Dip..
Mesajlar: 4,680
Etiketlendiği Mesaj: 2258 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Bitkilerle tedavi gibi birşeye benziyor

Kitabı buradan indirebilirsiniz
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

__________________
öLürüm yoLuna öLürümde yine boyun eğmem, yakarım dünyayı uğruna ama sana eğiLmem.. öyLe sInIrsIz öyLe Derin öyLe Çok Severim ki KORKARSIN!! Kuruyup çöLe dönsemde Pare Pare oLsamda YENiLMEM!!..
Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 20.05.16, 18:40
Sin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
💫 Güvenilir 💫
 
Üyelik tarihi: 19.08.14
Bulunduğu yer: Irak
Mesajlar: 2,210
Etiketlendiği Mesaj: 1518 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

internetten bulduğum bir bilgiyi paylaşayım sizinle


İngiliz dilbilim profesörü Stephen Bax, 600 yıldır gizemini koruyan Voynich el yazmasının gizli dilini çözdü. Bax, kitaptaki 10 sözcüğün ve 14 sembolün ne anlama geldiğini ortaya çıkardı

Egzotik bitkiler, gizemli insanlar ve yıldızlar... Sayfaların altı, üstü, sağı, solu çizimlerle dolu. Çizimlerden arta kalan boşluklarda ise metinler yer alıyor. Belli ki metinlerle resimler arasında bir bağlantı var. Ama ortada önemli bir problem var. 600 yıllık el yazması kitapta yazılanlar bilinen hiçbir dilde anlam ifade etmiyor. Kitap, 1912 yılında antika kitap koleksiyoncusu Wilfrid Voynich tarafından İtalya'da satın alınmasının ardından kamuoyunun dikkatini çekti. El yazmasında kullanılan dil ise farklı alanlardan uzmanlar tarafından incelenmesine rağmen günümüze kadar gizemini korudu. 15. yüzyıla ait olduğu anlaşılan kitabı inceleyen kriptologlar, şifre çözücüler, bilim adamları metindeki tek bir sözcüğün bile ne anlama geldiğini bulamadı. Botanikçilerin bitki çizimleri üzerinden metni anlama çalışmaları da sonuçsuz kaldı. Taa ki geçen aya kadar... İngiltere'deki Bedfordshire Üniversitesi'nde çalışan uygulamalı dilbilim profesörü Stephen Bax, Yale Üniversitesi'nde korunan kitaptaki 10 sözcüğün şifresini çözdüğünü, 14 sembolün ise ne anlama geldiğini tespit ettiğini açıkladı. Üniversitenin ödüllü profesörü, adeta Indiana Jones'un ayak izlerini takip edip analitik bir yaklaşımla 600 yıllık el yazmasının şifresini kırdı.

TÜRKİYE'DE DE YAZILMIŞ OLABİLİR
200'den fazla sayfadan oluşan el yazması kitapla ile ilgili bugüne kadar bilinen hiçbir şey kesin değil. İlginç şekiller ve bitki çizimlerini içeren kitap, karbon tarih saptamasına göre 1404-1438 yılları arasında yazılmış. Rönesans dönemi İtalyası'na ait olma ihtimali yüksek. Ama bu teoriyi de sarsan bazı çelişkiler var. Örneğin sayfalardaki ay çiçekleri. 15. yüzyıl Avrupası'nda ayçiçeği henüz yetişmiyordu. Profesör Pax'a göre de el yazması en az 600 yıllık. Kitabın bir çalışma grubu tarafından elde edilen bilgileri aktarma amaçlı yazılmış olma ihtimali yüksek. Bu grup, Avrupa'ya yakın bir yerde, örneğin Türkiye, İran ya da Kafkasya'da yaşamış olabilir. Savaş sırasında ölmüş olmaları da ihtimal dahilinde.... Profesör Bax, Voynich el yazmalarını çözerken ortaçağ el yazmalarına ilişkin bilgi birikimini, Arapça gibi Sami dillerine olan yatkınlığını kullanmış. Dikkatli bir dil analiziyle metni kelime kelime incelemiş. Çalışmalarını şöyle özetliyor: "Metindeki belli kelimeleri incelerken zamanında Mısır hiyeroglifleri ve diğer gizemli metinleri başarıyla çözümleyen yaklaşımları takip ettim. Sonra da bu kelimeleri kullanarak metni anlamaya çalıştım. El yazması yıldızların ve bitkilerin illüstrasyonlarını içeriyordu. Bazılarını Arapça ve ortaçağa ait diğer dillerdeki bitki reçetelerinden isimleriyle teşhis etmem mümkün oldu. Ve sonra şifre çözümlemelerine başladım ve heyecan verici sonuçlar elde ettim." Pax'ın çözümlediği sözcükler arasında yedi yıldız çiziminin hemen yanında yer alan 'Taurus' (Boğa burcu) ve kantoron bitkisinin resminin yanında görülen 'Kantairon' sözcüğü bulunuyor. Bax'ın çözümlemeleri el yazmasının bir kısmını içerse de dilbilim ve kriptoloji dünyasında heyecan yaratmaya yetti. Çalışmalar, metnin tamamen çözülmesi yolunda bir dönüm noktası olarak görülüyor.

.
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 23.05.16, 02:30
Üye
 
Üyelik tarihi: 22.03.16
Mesajlar: 72
Etiketlendiği Mesaj: 2 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Anlamadığım kimse yazdıkları veya yazdığı dili kullanmıyor hiç bir kavim topluluk neden bu dilde yazılıyor ama cozulebilirse gerçekten faydalı olan bilgiler olacağına inanıyorum.

Alıntı ile Cevapla
  #5  
Alt 05.05.17, 23:34
Manevi
 
Üyelik tarihi: 31.05.15
Mesajlar: 2,185
Etiketlendiği Mesaj: 84 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

15.yüzyılda bulunmuş olan bir kitap, voynich elyazması hangi dilde yazıldığını bilinmiyormuş.bilim insanları bu güne kadar var olan tüm dil ve şifreleme yöntemlerini desenede içinde resimler ve uzun açıklamalar bu kitaptan tek kelime bile çözememişler.

Alıntı ile Cevapla
  #6  
Alt 19.05.17, 09:00
Acemi
 
Üyelik tarihi: 11.03.16
Mesajlar: 28
Etiketlendiği Mesaj: 3 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Bence bu kitap agarta şehrini anlatıyor...(dünyanın içinde var olduğu düşünülen ülke)

Alıntı ile Cevapla
  #7  
Alt 17.09.18, 22:00
 
Üyelik tarihi: 08.06.15
Mesajlar: 144
Etiketlendiği Mesaj: 15 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Sağlıkla alakalı ilaç yapımı damar kan filan

Alıntı ile Cevapla
  #8  
Alt 17.09.18, 22:00
Lady - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Dost Üye
 
Üyelik tarihi: 09.11.16
Bulunduğu yer: Nederland
Mesajlar: 590
Etiketlendiği Mesaj: 44 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

bence bu yazının dille alakası yok sadece şifreli yazı tekniğiyle yazılmış eski dönemlerde cam yapım ustalarıda camın nasıl yapıldığını buna benzer tekniklerle şifrelemişler

__________________
Yarına kaldı şarkılar aman
Bu yaraya deva değil zaman
Ateş düştüğü yeri yakar
Bu düzeni bozuk dünya yalan..
Alıntı ile Cevapla
  #9  
Alt 17.09.18, 22:01
Jq Jq isimli Üye şimdilik offline konumundadır
 
Üyelik tarihi: 19.08.14
Mesajlar: 491
Etiketlendiği Mesaj: 13 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Metin akıcıdır, tıpkı yazarın yazarken ne yazdığını anladığı gibi; Yazı, her bir karakterin sayfaya yazılmadan önce hesaplanması gerektiği izlenimini vermez.
Metin , normal olarak birbirinden küçük alanlarla ayrılmış 170.000'den fazla glif içerir . Çoğu glif, bir veya iki basit vuruşla yazılır. Orada Oysa olan bazı glifleri ayrı olup olmadığına, ilgili anlaşmazlıklar bunun tahmin edilmektedir alfabe bütün nadir istisnalar dışında, hemen hemen tüm metin için 20 ila 30 toplam glif oluşur bir kaç düzine "tuhaf" karakterler, bir veya iki kez bulundu metin boyunca.
Daha geniş alanlar, metni farklı uzunluklarda yaklaşık 35.000 "kelimeye" böler. Bunlar belirli bir fonetik veya ortografik kuralları takip ediyor gibi görünüyor ; örneğin, bazı kelimeler ( İspanyolca harfleri gibi) her kelimede görünmelidir , bazı karakterler başkalarını asla takip etmez, bazıları çift olabilir ama diğerleri olmayabilir.
Metnin istatistiksel analizi, doğal dillerinkine benzer desenler ortaya koymuştur. Örneğin, kelime sıklığı aşağıdaki Zipf Kanunu ve entropi (kelime başına yaklaşık 10 bit) metinler benzerdir Latince . Bazı kelimeler yalnızca belirli bölümlerde veya yalnızca bazı sayfalarda görünür; diğerleri yazının genelinde sık görülür. Çizimlere eklenen binlerce "efsane" arasında çok az tekrar var. Bitkisel bölümde , her sayfanın ilk kelimesi sadece bu sayfada görünür, bitkinin adını temsil edebilir.
Öte yandan, Voynich el yazmasının "dili", voynichés , çeşitli yönlerden Avrupa dillerinden farklıdır. Özellikle, 10'dan fazla "harf" ile hiçbir kelime yoktur. Bazı karakterler yalnızca görünür: Ayrıca, bir kelimedeki harfler dağılımı şey tuhaf sadece az bir kelimenin başında diğerlerini sonuna , ve bazı daima ortada.
Metin, tipik Avrupa dillerinden daha tekrarlayıcı gibi görünüyor; Aynı ortak sözcüğün art arda üç kez göründüğü diziler vardır.

Makalenin ilk gerçek sahiplerine, yazarının Roger Bacon (1214-1294) adlı kitabındaki inancına atfedilmiştir. Bu makale , 1550'de yayınlanan İngiliz yazar Anthony Ascham , “A Little Herbal” ( Küçük Bitkisel ) adlı eseriyle dikkat çekici benzerlikler sunuyor .
yazının ilk teorik sahipleri olurdu Bohemya Rodolfo II (1552-1612) (torunu İspanya Charles I ve) Tepenecz Jacobus Horcicky sırayla oldu olurdu (1612 ve 1622 arasında sahip olunan olurdu), Georgius Barschius (teoride kimler 1622-1665 arasında olurdu). Bu son karakteri haber ziyade muhtemelen tarafından yazılmış bazı mektuplar Johannes Marcus Marci hedefleyen (1665 kitabın sahibinin), Athanasius Kircher . Belki Oryantalist başarmıştı Andreas Mueller taklit etmek sahte metin ile Kircher dolandırmaya ve işbirliği ile Raphael MissowskyBen, el yazmasını yazdım ve önceki tüm temsilleri yaratırdım.
kalınız mümkün olmadan, 1665 den 1680 Athanasius Kircher elinde etmek deşifre bunu bir kütüphaneye giderek, Collegio Romano (şimdi Papalık Gregoryen Üniversitesi de 1912 yılına kadar) hangi zaman onlar satın almaz Wilfrid M. Voynich için (1912 ve 1930 arasında) sonra onun dul eşi geçirilen Ethel Boole Voynich için, (1930 ve 1961 arasında) Hans Peter Kraus verdi (1961 ve 1969 yılları arasında), bunu için Yale Üniversitesi .

Voynich el yazması alfabesi bilinen herhangi bir yazıya benzemediğinden ve metin deşifre edilmeye devam ettiği için, kitabın yaşı ve kökenine dair tek pratik kanıt onun çizimleridir. Özellikle insan figürlerinin kıyafetleri ve saç modelleri ile şemalarda görülen bazı kaleler. Her şey karakteristik olarak Avrupalı ​​ve bu kanıtlara dayanarak, çoğu uzman 1450 ve 1520 yılları arasında kitabı yayınlıyor . Bu tahmin diğer ikincil izler tarafından desteklenmektedir.
Makalenin ilk onaylanmış sahibi , 17. yüzyılın başlarında Prag'da yaşayan karanlık bir simyacı olan belli bir Georgius Barschius'du . Görünüşe göre Barschius, bugün olduğu gibi kitap hakkında kafası karışmıştı. öğrendikten sonra Athanasius Kircher , bir bilgin Cizvit ait Collegio Romano , sözlüğü yayınlanan vardı Kıpti ( Etiyopya "deşifre") ve Mısır hiyeroglifleri , o parça soran iki kez Kircher için Voynich el yazması bir örnek gönderdi. 1639’da Kircher’e yazdığın mektup Yakın zamanda René Zandbergen tarafından bulunan, bugüne kadar bulunan yazının en eski adıdır.

Alıntı ile Cevapla
  #10  
Alt 17.09.18, 22:02
Zen Zen isimli Üye şimdilik offline konumundadır
 
Üyelik tarihi: 20.07.18
Bulunduğu yer: maraş
Mesajlar: 136
Etiketlendiği Mesaj: 5 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Bu kitabın bugüne kadar 3 kelimesi çözülmüş kelimenin biri tanrı diğerleri aklıma gelmiyor ve çözmek isteyen birçok bilim adamı da aklını kaçırmış ve 30 sayfasida kayıp bilinmiyor nerede olduğu ve neden 30 sayfasida kayıp bilinmiyor

Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
voynich


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Sırlar Kitabı: Voynich El Yazması madlen Gizemli Olaylar ve Mekanlar 6 17.02.19 19:20
Voynich - El Yazması madlen Gizemli Olaylar ve Mekanlar 2 15.05.18 01:35


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147