Afrika Boynuzu’nda 1970’lerden bu yana ilk kez, nesli tükendiği zannedilen fil sivri faresine rastlandı. Somali fil faresi olarak da bilinen hayvan, yaban hayatını koruma kuruluşu Global Wildlife Conservation'ın "en çok aranan 25 kayıp tür" listesinde yer alıyordu.
Duke Üniversitesi tarafından yayımlanan araştırmaya göre, yerel halk fare büyüklüğündeki hayvanın varlığından haberdar olsa da toplam nüfusları hakkında herhangi bir bilimsel bilgi kaydedilememişti.
Yaklaşık 50 yıl sonra Cibuti’de ortaya çıkan fil sivri faresi, yapraklar arasında böcek avlamak için burnunu kullanıyor. Bu küçük hayvan, fareden ziyade benzer hortuma sahip olan fil, yerdomuzları ve deniz ayılarına daha yakın bir familyadan geliyor. Bir başka ilginç özelliği ise uzun arka bacaklara sahip olması. Bu da fil sivri faresinin koşmaya adapte olduğunu gösteriyor. Duke Üniversitesi’nden araştırmacı Steven Heritage, bazı fil faresi türlerinin saatte 30 kilometreye kadar koşabildiğini ve arka bacaklarının oranlarının, diğer küçük memelilere göre antilop ya da ceylanlara daha yakın olduğunu söylüyor.
Netten