mona lisa - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > Evrensel Enerjiler & Parapsikoloji > Parapsikoloji & Spiritüalizm > Gizemli Olaylar ve Mekanlar

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #1  
Alt 26.03.17, 23:21
Manevi
 
Üyelik tarihi: 31.05.15
Mesajlar: 2,184
Etiketlendiği Mesaj: 84 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart mona lisa

Fransız mühendis Pascal Cotte, tablo üzerinde kendi geliştirdiği kızılötesi ve morötesi sensörlü dijital tarama yöntemiyle Louvre Müzesi'nde üç yıl inceleme yapan 240 megapiksellik taramayla Mona Lisa'nın restorasyonlar sırasında silinen yüz tüylerinin izlerinin ortaya çıktığını belirtti.

Cotte, Vinci'nin, Mona Lisa'nın sol elinin iki parmağının duruşunu değiştirdiğini, yüzünün aslında daha geniş, gülümseyişinin de daha anlamlı olduğunu söyledi. Taramaya göre Mona Lisa bir de battaniye tutuyormuş.

Tarama sonuçlarına göre, ayrıca Mona Lisa'nın bir battaniye tuttuğunu, ancak bugün bunun hiç görünmediğini belirten Cotte, analizlerinin tablonun asıl renklerinin, şu anki ağır yeşil, sarı ve kahverengilerle kıyaslandığında, açık mavi ve beyaz olduğunu kaydetti.

Leonardo da Vinci'nin meşhur tablosu Mona Lisa'nın aslında kaşları ve kirpikleri olduğu, bunun restorasyon sırasında silindiği ortaya çıktı. Mona Lisa tablosu üzerinde kendi geliştirdiği kızılötesi ve morötesi sensörlü dijital tarama yöntemiyle Louvre müzesinde 3 yıl süreyle 3 bin saati aşkın inceleme yapan Fransız mühendis Pascal Cotte, 240 megapixellik taramayla Mona Lisa'nın restorasyonlar sırasında silinen yüz tüylerinin izlerinin ortaya çıktığını belirtti.

Bulgularını San Francisco'daki Metreon'da açıklayan Cotte, ayrıca da Vinci'nin, Mona Lisa'nın sol elinin iki parmağının duruşunu değiştirdiğini, yüzünün de aslında daha geniş ve gülümseyişinin daha anlamlı olduğunu söyledi.


Resmin sağ ve sol yarımındaki manzaralar aslında devamlılık göstermemektedir. Solda bir patika yol dolanmakta, sağda ise kurumuş bir nehir üzerinde köprü görülmektedir (Arezzo yakınlarındaki Buriano köprüsü olabilir). Sağda ufuk çizgisi daha alçaktır.

Bu sayede figürün sağ yarımının ince uzun, sol tarafının ise daha kısa toplu görünmesi sağlanmıştır .

California Üniversitesi, Armand Hammer Center for Leonardo Studies'de danışman olan Jacques Franck, Leonardo'nun şaheserini, 'sfumato' tekniği ile yaptığını iddia etmiş. İtalyanca duman anlamına gelen 'fumo'dan geliyormuş bu tekniğin adı. Da Vinci, ışık ve gölgeyi nasıl bu kadar farkedilmez bir şekilde birleştirebildiğini hiç bir zaman açıklamamış. Sadece notlarında: "Işık ve gölge, çizgi ve kenarları olmadan harmanlanmalıdır, duman gibi," demiş.

Franck'ın söyledikleri doğruysa, milimetre başına 30-40 fırça darbesi düşüyormuş ve onun tahminine göre, Da Vinci bir günde 1 milimetre kare bitirmiş olabilirmiş. Yani kaba bir hesapla, Da Vinci'nin Mona Lisa'yı bitirmesi, 10 yılını almış olabilirmiş. Baş yapıt buna denir. Sekiz yaşından beri Leonardo Da Vinci'nin eserlerinin taklitlerini yapan Franck'ın, bu teorisini kanıtlamak için, sfumato tekniğini kullanarak 6 adımda çizdiği Mona Lisa'nın gözünde de, dumanlı bir ifade varmış.



yıllardır çoğu insanın Mona Lisanın kimliği hakkında kararsız kalması. Hatta Leonardo da Vincinin bu tabloyu aynaya, kendi görüntüsüne bakarak yaptığını, "Kadın olsam nasıl olurdum" diye düşünerek kendinin kadın versiyonunu çizdiğini söyleyenler de var.

Mona Lisa' nın , Leonardo' nun otoportresi olduğunu ileri sürenler, bilgisayar tekniği ile her iki resmi birbirine monte etmişlerdir

Mona Lisa'nın Sırrı
(Le Secret de la Joconde)

Catherine Ternaux

Resme meraklı bir kız olan Amandine, ona resim dersleri veren Arthur'la beraber Louvre Müzesi'ni ziyarete gider. Müzede dünyanın en ünlü tablolarından biri olan Mona Lisa'nın yüzündeki esrarlı gülüş Amandine'nin dikkatini çeker ve o akşam müze kapandıktan sonra tablonun yanına gidip, onu yakından incelemeye karar verir.

Ancak Amandine içerideyken iki hırsız da müzeyi soymak için hazırlık yapmaktadır! Polislerin hırsız diye yakaladıkları Amandine Mona Lisa'ya söz verdiği için polislere hiçbir şey anlatmaz.

Acaba Amandine bu büyük sorunun üstesinden gelip Mona Lisa'yı kurtarabilecek mi?...
İtalyan akademisyen Alessandro Vezzosi, Da Vinci'nin felç geçirdiği için ünlü Mona Lisa tablosunu bitiremediğini iddia etti. Leonardo Müzesi'nin müdürü olan Vezzosi, "Yeni keşfedilen bir tabloda yüzü, Da Vinci'nin 1512-1517 arasında yaptığı kendi portesine çok benzeyen biri, sağ kolu bandajlı resmedilmiş. Sağ kolunu kullanamaması solak sanatçıyı pek etkilememiş olsa da, hareket kabiliyetini engelleyip güçten düşürmüş olabilir" dedi.
Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilenen dünyanın en ünlü tablosu Mona Lisa taşınıyor. Leonardo Da Vinci imzalı tablo 6.1 milyon dolarlık yeni bir salonda sergilenecek

Perulu mimar Lorenzo Piqueras'ın tasarımı "Salle des Etat" adlı salonun sadece ışıklandırmasına bile milyonlarca dolar harcandı. Müze sözcüsü Mona Lisa'ya ayrı bir salon ayırmalarının nedenini şu sözlerle açıklıyor: "Ziyaretçiler, ona bakmaya doyamıyorlar. Çoğu kez 2 hatta 3 kez daha bakıyorlar. Ve tablonun önünde yığılma oluyor." Peki Mona Lisa'nın dünyanın en popüler tablosu olmasının sırrı ne? İşte Mona Lisa'yla ilgili az bilinen 10 gerçek.

1- Mona Lisa'yı Fransızlar "La Joconde", İtalyanlar ise "La Gioconda" olarak biliyor yani "Madonna Lisa"nın kısaltması. Bu da "Leydim Lisa" dernek.

2- Mona Lisa'nın gerçekte kim olduğu hâlâ bir sır. Ancak tarihçiler onu Floransalı bir işadamı olan Francesco del Giocondo'nun eşi Lisa del Giocondo olduğuna inanıyor.

3- Diğer teoriler ise, Da Vinci'nin annesi, Meryem Ana, hayat kadım ve hatta Da Vinci'nin kendisi olduğu.

4- Da Vinci tabloyu 1503-1506 arası yaptı. Resme aşık olduğu sanılan Da Vinci, tabloyu Francesco del Giocondo'ya vermek yerine Fransa'ya kaçırdı.

5- Fransız Devrimi'ne kadar bir çok Fransız Kralı'nın sarayında yer alan tablo, Napolyon'un metresi Josephine'in yatak odasını da süsledi.

6- 1804'ten beri Louvre'da sergilenen Mona Lisa'nın kaşı yok. Kadınların kaşlarını traş etmesi 16'ncı yüzyıl Avrupa'sında yaygın bir gelenekti.

7- Louvre'da 6 bin tablo olmasına rağmen ziyaretçilerin yüzde 95'i ilk iş olarak 77 cm x 53 cm ebatlarındaki bu küçük tabloya koşuyor.

8- Saatte 1500 kişinin ziyaret ettiği tablo sabit 20 derece ısıda 3 kat camın arkasında korunuyor. Müze ise her yıl 330 bin Mona Lisa konulu ürün satıyor.

9- Tablo 1911'de çalındı. 2 yıl sonra yaratıldığı yer olan Floransa'da bulundu. Soygunla ilgili sorgulananlar arasında ünlü ressam Picasso da vardı.

10- Yağlı boya tablo her yıl bir gün indirilerek temizleniyor. Mona Lisa'nın ziyarete açık olmadığı o gün Louvre Müzesi'nin en sakin günü




Livingstone, Mona Lisa'nın yüzündeki gülümsemenin, doğrudan ağzına bakılmadığı zaman göründüğünü söyledi.

"Eğer resmin arka planına veya Mona Lisa'nın ellerine bakarsanız, Mona Lisa daha fazla gülümser" diyen Livingstone, bu tespitini insan beynindeki iki farklı bölgenin algılama yetisiyle açıklıyor.

İnsan beyninde algılama yeteneğiyle ilgili iki bölge vardır. "Fovea" denilen birinci merkezi bölge keskin görüş ve renkli algılamayla ilgili. Diğer kenar bölge ise, siyah-beyaz renklerin, gölgelerin ve hareketlerin algılanmasını sağlıyor.

Bu bilgilerden yola çıkan Livingstone, Mona Lisa portresinin bir reprodüksiyonunu alarak, resimdeki bütün gölgeleri tarayıcıyla çıkarttı. Kalan resmin sadece beynin merkezi bölgesi tarafından algılandığı için, gülümsemenin yok olduğunu belirten Livingstone, gölgeleri tekrar yerlerine yerleştirdiği zaman gülümsemenin geri döndüğünü söyledi.


Meğer Mona Lisa'nın esrarengiz gülümsemesi, yeni doğum yapmış bir annenin gülümseyişiymiş.
Kanada Ulusal Araştırma Konseyi uzmanları, Louvre Müzesi yönetiminin isteğiyle tabloyu üç boyutlu renkli lazer taramasından geçirerek rapor hazırladı. Araştırma sonunda, Leonardo da Vinci'nin ünlü eseri Mona Lisa'nın o zamanlar genellikle hamile ya da yeni doğum yapmış kadınların kullandığı çok ince ve saydam bir tülle boynundan aşağısını örttüğü anlaşıldı. Uzmanlara göre, tablo Mona Lisa'nın ikinci oğlunun doğumuna ithafen yapıldı.




Mona Lisa sanat tarihinin en çok tanınan resmidir. Leonardo' nun evren ve sanat konusundaki düşüncelerinin bir özetidir. Yıllarca Napoleon' nun yatak odasını süslemiş, daha sonra götürüldüğü Louvre müzesinden çalınmış, ancak iki yıl sonra İtalya' da bulunmuştur. Geçtiğimiz yıllarda eli bıçaklı bir deli tarafından saldırıya uğramıştır.

Modelin kim olduğu henüz tam olarak aydınlatılamamıştır: Francesco del Giconda' nın karısı olduğu düşünülmektedir. Daha önce taslağını yapıp yarım bıraktığı Isabelle d' Este' nin resmi de olabilir. Çünkü ellerin duruşu, kostümün omuz dekoltesi ve saçların dökümü taslaktaki ile büyük benzerlik göstermektedir. Leonardo' nun kendisinin kadın halinin otoportresi olduğunu savunanlar da vardır. Bunlar sipariş bir resmin sahibine verilmemiş olamayacağından yola çıkarlar.

İzleyene bakan, hafif dönük vaziyette oturan yarım insan figürü, arkadaki manzaradan � Meryem' e Müjde' de olduğu gibi alçak bir eşik aracılığı ile ayrılmaktadır . Objenin yüzüne sanki ayrı bir kaynaktan vuran ışıkla birlikte arkadaki manzara tabloya üç boyutlu imiş gibi bir derinlik kazandırmıştır. Mona Lisa' nın yüzünde hüzün, mutluluk, alaycılık gibi değişik ifadeler birarada gizemli bir tebessüm oluşturmaktadır. Bunun nedeni ağzın ve gözlerin köşelerinin özellikle gölgede bırakılarak belirsizliğe daldırılmasıdır.

Ellerin zerafeti ve güzelliği tabloyu ön plana çıkaran bir başka özelliğidir. Akıl almaz ayrıntılar üzerinde titizlikle durulmuştur: Şeffaf bir tül, objenin saçlarını örtmektedir. Koyu renkli sabahlığın dekolte yakasının ince nakış işlemesi ve uzunlamasına büzgüleri ile daha ağır bir kumaştan hardal renkli kolları donuk bir şekilde ışıldamaktadır. Arkadaki manzarada her zamanki gibi sfumato tekniği uygulanmıştır: Kayalık dağlar yeşil-mavi gökyüzü içe-risinde kaybolmakta, bu da resme sanki üç boyutlu imiş gibi derinlik duygusu kazandır- maktadır. Resmin sağ ve sol yarımındaki manzaralar aslında devamlılık göstermemektedir. Solda bir patika yol dolanmakta, sağda ise kurumuş bir nehir üzerinde köprü görülmektedir (Arezzo yakınlarındaki Buriano köprüsü olabilir). Sağda ufuk çizgisi daha alçaktır. Bu sayede figürün sağ yarımının ince uzun, sol tarafının ise daha kısa toplu görünmesi sağlanmıştır.

Mona Lisa' nın , Leonardo' nun otoportresi olduğunu ileri sürenler, bilgisayar tekniği ile her iki resmi birbirine monte etmişlerdir. Bunun gibi daha yüzlerce Mona Lisa konulu resim yapılmış ve yazı yazılmıştır.

Ancak, tartışılamayacak tek gerçek Mona Lisa' nın Leonardo' yu ölümsüzleştirdiğidir.




1992 yılında Georgetown Üniversitesinden Diş Hastalıkları Profesörü Dr. Borkowski ise Mona Lisa hayranlarını gönülden yaralayan bir başka açıklama yaptı.

Kadıncağızın ön dişleri kırık olduğu için böyle gülümsediğini iddia ediyordu. Dudak çevresindeki iz, Mona Lisa’nın ağız bölgesine bir darbe aldığını ve muhtemelen ön dişini kaybettiğinin bir göstergesiydi.

Doktorumuz bu bilimsel çalışmayı ünlü Adli Tıp Dergisinde (J Forensic Science) ‘Mona Lisa: Gülümsemenin Muamması’ (The Enigma of the Smile) adıyla yayınladı. Yani hiçbir şey çekmedi şu Mona Lisa doktorlardan çektiği kadar.


Dr. Margaret Livingstone yayınlanan çalışmasında gülümsemenin sırrını bir nevi göz yanılması olarak açıkladı

Görsel işlemleme (visual processing) konusunda dünyadaki bir kaç uzmandan biri olan Dr.Livingstone değişik derecelerdeki kontrast ve aydınlatmanın beyin tarafından farklı algılanacağı fikri üzerine oturtuyor teorisini.

İnsan gözü iki farklı görme noktasına sahip.

Orta bölgede (fovea) renkleri görebiliyoruz, ince okuma ve detayları ayırabiliyoruz.

Çevre alanda ise siyah-beyaz, hareket ve gölgeyi algılayabiliyoruz.

Gelelim şimdi Mona Lisa’nın sırrına.

Eğer siz resme baktığınızda ilk olarak kadının gözlerine dikkat ediyorsanız çevre alan ağız üzerine odaklanacak ve detay göremeyeceğiniz için belirgin elmacık kemiklerinden köken alan gölgeler tarafınızdan gülümseme olarak algılanacaktır.

Ama direkt ağız üzerine odaklanırsanız hiç bir zaman Mona Lisa’yı gülümserken göremezsiniz.

Aynı belirti film yıldızı Geena Davis için de örneklenmiş çalışmada. Onun da elmacık kemikleri belirgin olduğu için hep gülümser gibi görünüyormuş.

Oysa bizdeki elmacık kemikleri çıkık sürekli gülümseyen sarışın şarkıcıların neresine bakmak lazım bilemiyoruz.

Yine de Dr. Livingstone makalesinde Leonardo’nun dehasına saygıdan geri kalmıyor.
Onun gerçek yaşamda dikkatten kolayca kaçan ama tamamen gerçek ayrıntıları bulup çıkaran usta bir sanatçı olarak hakkını fazlasıyla teslim ediyor.

Ancak 500 yıl milletin boşuna zaman ve enerji harcadığı ortada. Halbuki herkes toplanıp resmin aynı yerine baksa sorun çoktan çözülecekmiş gördüğünüz gibi.

Bütün bunların açtığı dertler yetmezmiş gibi geçen hafta da Medical Science Monitor dergisindeki makale kadının felçli olduğunu ispat etmez mi…

Hani bu doktorlar olmasa sanatçılar ne yapacaklar bilemiyorum.

Onun için siz siz olun yine de kendinizi doktorlara emanet etmekten geri kalmayın..



Hollanda’daki Amsterdam Üniversitesi’nden matematikçiler, sanat tarihçileri ve bilgisayar mühendisleri, Mona Lisa’nın yüzündeki ifadeyi ve duygularını analiz eden bir bilgisayar yazılımıyla tabloyu inceledi.

Kutsal Kase tartışmalarının da merkezine oturan tablo ve ifade ettikleri yüzyıllardır bilim adamları ve sanatçılar tarafından analiz edilmeye çalışılıyordu. Newscientist dergisinin haberine göre, yazılımda kullanılan bir algoritma (sistematik hesaplama) ile sanatın sırrı bilim yardımıyla anlaşılmış oldu. Yazılım; dudak kıvrımı, göz kenarındaki kırışıklıklar gibi ana yüz hatlarını temel 6 duyguyla harmanlayarak sonuç üretiyor.

TEK İFADEDE DÖRT DUYGU

İşte ‘gizemli kadın’ın yüz ifadesinin şifresi:

Mutluluk: % 83

Küçümseme: % 9

Korku: % 6

Öfke: % 2

Buna göre Leonardo da Vinci, Mona Lisa'yı yaparken, bu güzel kadına yüzde 83 oranında mutluluk vermiş. Ne var ki, Mona Lisa'nın yüzünde sadece mutuluk okunmuyor.

Mona Lisa, aynı zamanda yüzde 9 oranında nefretle dolu, yüzde 6 oranında korku duyguları taşıyor ve yüzde 2 oranında da öfkeli.

Bilgisayar, bu sonuçlara yüz hatları, dudak kıvrımları ve göz çevresindeki kırışıklıklar gibi mimiklere bakarak ulaşıyor.


Bu sefer de sizlere Mona Lisa'nın başka bir sırrını açıklayacağım.Elinize bir kağıt parçası alın.İlk önce Mona Lisa'nın sağ tarafını kapatın.Gördüğünüz şey üzgün bir kadın olacaktır.Şimdi de sol tarafını kapatın.Bu seferde mutlu bir kadın göreceksiniz.


1452- 1519 yılları arasında yaşayan Da Vinci, 1490- 1495 yıllarında çalışmalarını ve çizimlerini aynada göründüğü gibi deftere kaydetme alışkanlığı geliştirdi. Bu şekilde kişisel düşünceleri sadece yansıma sırasında okunabiliyordu.

Mona Lisa üzerinde benzer tekniği kullanan sanat ekspertleri, yaptıkları uygulama sonucunda gizli tuhaf şekilleri ortaya çıkardı. Yağlı boya ve gizemli güzelliğiyle dünyanın ilgi çekici tablosu olma özelliğini koruyan Mona Lisa’nın sanıldığı gibi yanlız olmadığı kanısına varan ekspertler, Mona Lisa tablosunda keşfedilen yüzün Yıldız Savaşları filminde kötü adam rolünde oynayan Darth Vader’a benzediğini açıkladı.



Fransız bir mühendis, Mona Lisa'nın resimde gözükmeyen kaşları ve kirpikleri hakkındaki gizemi çözdüğünü iddia etti. Kendi icad ettiği bir tekniği kullanan Fransız uzman, resimle ilgili diğer bazı küçük ayrıntıları da ortaya çıkardığını söylüyor.

ABD'nin San Francisco kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Fransız mucit ve mühendis Pascal Cotte, Leonardo Da Vinci'nin, resmi ilk yaptığı zaman Mona Lisa'nın kaşlarını ve kirpiklerini çizdiğini söyledi.

Hakkında birçok gizem bulunan ve birçok iddia ve efsanelerin anlatıldığı Da Vinci'nin ünlü tablosunda Mona Lisa'nın kaşları ve kirpikleri gözükmüyordu. Kaşlar ve kirpikler hakkında da birçok spekülasyon düzenlenmesine sebep olmuş, çeşitli iddialar ortaya atılmıştı.

Hulio Ermida adlı bir jinekolog, Mona Lisa'nın kaçlarının kirpiklerinin olmamasını çirkin ve hasta olmasına bağlamıştı.

Ermida, Leonardo Da Vinci resmini yaptığında Mona Lisa 24 yaşında olduğunu ve o dönemlerde bu yaş grubunda pek çok önemli hastalık görülmeye başlandığını belirterek, resmi uzun uzun inceledikten sonra bu hastalıkların birçoğunu bulduğunu öne sürmüştü.

Hatta Ermida, kaşların ve kirpiklerinin olmamasının sinirsel bir şok sonucu olabileceğini belirterek, Mona Liza'nın küçük kızını kaybetmiş olması bunun nedeni olabileceğini, hatta saçının da olmadığını ve Leonardo Da Vinci resmini yaptığı sürece peruk takmış olabileceğini iddia etmişti.

Pascal Cotte, tabloyu kendi ürettiği yüksek çözünürlüklü bir video kamera ile yeniden incelediğini söyledi. Buna göre Fransız mühendis, ultraviyole ışınları ile kızılötesini de içeren 13 hafif spektrumlu bir kamera kullanarak 240 milyon pikselli resmi taradı. Sonuçta ortaya her 2,54 santimetresine 150 bin noktanın düştüğü Mona Lisa'nın yeniden üretilmiş bir fotoğrafı çıktı.

Cotte, bu fotoğrafla Mona Lisa'nın yüzüne orijinalinden 24 kat büyütülmüş bir fotoğraftan bakabildiklerini kaydetti. Mona Lisa'nın kaş ve kirpikleri ile ilgili sırrı da bu sayede çözdüğünü ifade etti.

"Eğer Mona Lisa'nın yüzünde bir tüy tanesinin bile izini bulsam, Da Vinci'nin Mona Lisa'ya kaş ve kirpik çizdiğini söylemek için kanıt bulduğumu söyleyeceğim" diyen Cotte'ye göre tabloda Mona Lisa'nın kirpiklerinin görünmemesinin sebebi, resmin pikmentlerinin silinmiş olması. Ona göre resmin bu kısımları temizlenmiş veya silinmiş, bu sebeple de kaşlar ve kirpikler yok olmuş olabilir.

Cotte, "Mona Lisa'nın gözlerinin etrafına yakından baktığınızda bazı çatlakların kaybolmuş olduğunu görebiliyorsunuz. Bir küratör veya resim restoratörü gözleri temizlemiş ve bu işlem de kaşların ve kirpiklerin silinmesine yol açmış olabilir" dedi.

Cotte'nin kendi icadı olan kamerası, kaşların ve kirpiklerin yanı sıra resimle ilgili yeni bulgular elde etmesini de sağlamış.

Cotte'ye göre Da Vinci'nin Mona Lisa'nın sol eli için yaptığı ilk çizim ila son çizim birbirinden birazcık farklı. Cotte, bunun Mona Lisa'nın kolunun altındaki örtünün duruşunun değişmiş olmasından kaynaklandığını söylüyor.

Bugün orijinal resimdeki örtü biraz bulanık olarak gözüküyor ve çok zor farkediliyor; ancak Fransız uzman bu yeni kamera sayesinde kaybolan pigmentleri tespit edebilmiş.

Cotte bu durumu "Mona Lisa'nın kolunun bu şekilde durması, tablo milyonlarca kişi tarafından yeniden üretildikten ve kopyalandıktan sonra ilk kez tespit ediliyor. Ancak kolunu neden bu şekilde tuttuğunu anlamadık. Mona Lisa'nın bileği muhtemelen elindeki örtüyü karnının üstünde tutmak için öyle duruyor. Bu benim için müthiş bir şey, müthiş bir keşif" dedi.

Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 26.03.17, 23:21
Manevi
 
Üyelik tarihi: 31.05.15
Mesajlar: 2,184
Etiketlendiği Mesaj: 84 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Cotte'nin, resmin sanal olarak yeniden üretilmesi olan bu çalışmasının sonuçlarından biri de elde edilen resmin, tablo daha yeniyken sahip olduğu renkleri gösteriyor olması. Buna göre Da Vinci'nin ünlü modelinin ten rengi hafif pembeye çalıyor.

Arka alandaki gökyüzünün rengi ise şimdi koyu gri gözükmesine rağmen daha maviymiş. Cotte'ye göre resmin üzerindeki koyu renkli tabaka da 500 yılık bir geçmişin ürünüymüş.

Cotte, kızılötesi ışınla elde ettiği bulguların fotoğraflarını düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarına da gösterdi.

Araştırmacı, aynı zamanda ona Lisa'nın gülüşünün de bugün göründüğünden geniş olduğunu söyledi. Cotte, dolayısıyla Lisa'nın yüzünün de eskiden daha geniş göründüğünü savundu.

Leonardo, ünlü tablosunu 10 yıldan fazla süre yanında taşımış ve ölene kadar da üzerinde çalışmıştı.

Cotte'nin çalışmaları San Francisco'da bulunan Metreon isimli alışveriş merkezinde "Da Vinci: Bir Dehanın Sergisi" adı altında sergilenecek



Da Vinci’nin paha biçilmez başyapıtları üzerinde araştırmalar yürüten sanat ekspertleri, ressamın ‘Mona Lisa’ ve ‘Bakire ve Çocuk’ tablolarından aynaya yansıyan gizemli yüzleri ve şekilleri keşfetti.


1452- 1519 yılları arasında yaşayan Da Vinci, 1490-1495 yıllarında çalışmalarını ve çizimlerini aynada göründüğü gibi deftere kaydetme alışkanlığı geliştirdi. Bu şekilde kişisel düşünceleri sadece yansıma sırasında okunabiliyordu.

Mona Lisa üzerinde benzer tekniği kullanan sanat ekspertleri, yaptıkları uygulama sonucunda gizli tuhaf şekilleri ortaya çıkardı. Yağlı boya ve gizemli güzelliğiyle dünyanın ilgi çekici tablosu olma özelliğini koruyan Mona Lisa’nın sanıldığı gibi yanlız olmadığı kanısına varan ekspertler, Mona Lisa tablosunda keşfedilen yüzün Yıldız Savaşları filminde kötü adam rolünde oynayan Darth Vader’a benzediğini açıkladı.

Sanat eseri uzmanları, Mona Lisa toblosundaki yüzün ressamın The Virgin and Child with Saint Anne(Bakire ve Çocuk, Aziz Anne) tablolarında da bulunduğunu; tablolardaki yüz ve şekillerin Tanrı ve korkuyu temsil ettiğini belirtiyor.

Yine aynı uygulama Da Vinci’nin en önemli eserlerinden biri olan ‘Last Supper’ (Son Akşam Yemeği) tablosunda denendi. Uygulama sonucunda ortaya çıkan İsa’nın ‘Kutsal Kasesi’nin masaya devrilmiş görüntüsü, ‘John the Baptist’ adlı tabloda ise ağaç ve kadın görüntüsünün yer aldığı ortaya çıktı.

The Virgin and Child with St Anne and St John the Baptist
Last Supper


Hollanda'daki Amsterdam ve ABD'deki Illinois üniversitelerinin ortak hazırladığı duyguları tanıma programı, altı temel duyguya bağlı değerlendirme yapıyor.

İnsanların yüz ifadelerinden ruh hallerini okumaya yönelik sonuçlar çıkaran program, tartışmalı bir yüz ifadesine sahip olan Mona Lisa'nın ruh hallerini de belirledi.

Mutlu bir kadın

Buna göre Leonardo da Vinci, Mona Lisa'yı yaparken, bu güzel kadına yüzde 83 oranında mutluluk vermiş. Ne var ki, Mona Lisa'nın yüzünde sadece mutuluk okunmuyor.

Mona Lisa, aynı zamanda yüzde 9 oranında nefretle dolu, yüzde 6 oranında korku duyguları taşıyor ve yüzde 2 oranında da öfkeli.

Bilgisayar, bu sonuçlara yüz hatları, dudak kıvrımları ve göz çevresindeki kırışıklıklar gibi mimiklere bakarak ulaşıyor.



Dünyanın en ünlü tablosundaki bu sır kadının beş çocuk annesi bir kadın olduğu ortaya çıktı. İngiliz Telegraph Gazetesi'nin haberine göre, tarihçilerin 400 yıldır üzerinde tartıştığı bu tablodaki kadın zengin bir ipek tacirinin eşi. Modelin, Da Vinci'nin kendisi, ressamın annesi ya da Floransalı bir hayat kadını olduğu şeklindeki çok sayıdaki iddia, Giuseppe Pallanti isimli Floransalı bir öğretmenin araştırması sayesinde çürüdü.

Pallanti, resimdeki kadının çok zengin bir ipek tüccarı olan Ser Francesco del Giocondo'nun eşi Lisa Gherardine olduğunu açıkladı. Pallanti'ye göre, ressam Da Vinci'nin babası ile bu zengin tacir çok yakın iki arkadaş. Pallanti, 1495'te Lisa Gherardine ile evlenen del Giocondo'nun, arkadaşına jest yapmak için 24 yaşındaki eşinin tablosunu Da Vinci'ye yaptırdığını ifade etti.

Da Vinci'nin tablosunda ayrıca hiçbir fırça izi belirlenemedi. Tabloda çok ince ve yekpare boya tabakası bulunduğu anlaşıldı. Eserde hiçbir parmak izi de tespit edilmedi, oysa bazı uzmanlar, sanatçının tabloyu parmaklarını kullanarak yaptığına inanıyordu.




Kızılötesi yansıma tekniğini de kullanan araştırmacılar, ayrıca Mona Lisa'nın şimdiye kadar serbest olduğu düşünülen saçlarının, başın arkasında topuz yapılmış olduğunu fark etti. Saç topuzu, tarihçileri şaşırttı, zira Rönesans'ın bu tür saç bağlama tarzı 'kötü kız'lara mahsustu, oysa Mona Lisa iyi bir aileden geliyordu ve bir ipek tüccarının karısıydı.




Mona Lisa’nın gizemi güzelliği
Leonardo da Vinci’nin ünlü tablosu Mona Lisa’nın çizgilerinde ve tebessümünde gizli bir sırrı barındırdığı, tarih boyunca en çok tartışılan konulardan biri oldu.

Leonardo da Vinci’nin dünyanın en çok tanınan ‘Mona Lisa’ tablosu bu yıl 500’uncu yaşına basıyor. Tablonun tarihi tam olanak bilinmese de, 1506 yılında tamamlandığı varsayılıyor. Ancak sanat tarihçileri bir türlü bitiremediği tabloyu Da Vinci’nin gezilerinde sürekli yanında taşıdığını ve son yıllarında da ‘birkaç rötuşâ€™ attığını düşünüyor.

Alıntı ile Cevapla
  #3  
Alt 26.03.17, 23:33
 
Üyelik tarihi: 28.11.16
Bulunduğu yer: Türkiye
Mesajlar: 2,276
Etiketlendiği Mesaj: 110 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Güzel bilgi paylaşımı teşekkürler

.
Alıntı ile Cevapla
  #4  
Alt 18.06.18, 01:39
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 28.04.15
Bulunduğu yer: Nefes Aldığım Yerde
Mesajlar: 14,888
Etiketlendiği Mesaj: 900 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Sayın madlen, konu paylaşımınız için teşekkür ederiz.

__________________
Sözün kıymetini '' Lal'' olandan,
Ekmeğini kıymetini ''Aç '' olandan,
Aşkın kıymetini ''Hiç'' olandan öğren..

Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
lisa, mona


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Mona Lisanın 830 Milyon Dolar Değerinde olmasının nedeni ? Och Kültür & Sanat 1 30.10.23 21:19
Mona Lisa’nın 830 Milyon Dolar Değerinde Olmasının Nedeni Nedir? Och Kültür & Sanat 0 08.08.20 01:29
asksiirleri hello4me Güzel Sözler & aŞka Dair 2 27.08.17 07:29


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147