ilmi derin bir hoca ihtiyacım var - Sayfa 3 - Havas Okulu
 

Go Back   Havas Okulu > HavasOkulu Genel Bölüm > Bakım Bölümü

Bakım Bölümü Sonuçlanan bakımlar ve bakım ile ilgili bilgiler.

Acil işlemleriniz için instagram: @HavasOkulu
Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
  #21  
Alt 09.03.24, 00:37
Üye
 
Üyelik tarihi: 08.03.24
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 50
Etiketlendiği Mesaj: 2 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
Dasiva Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kardeş o yukarıda sıraladığın ateist argumanların hepsinin cevabı var ancak doğru kaynaklara bakmadığın için bulamıyorsun burada sana onlarca ayetler yazıp şöyle böyle diye hadislerle desteklesek dahi ''sen inanmak istemedikten sonra'' seni kimse ikna edemez.

Kalk bir silkelen euzu besmele çek gusül abdestini tazele ateist deist agnostik...... düşüncelerine ara ver ve bu kainat bu evren milyarlarca gezegen ve galaksileri düşün en önemlisi de ölümü tefekkür et.

Umarım Tevbe Suresi - 80 . Ayet'te geçenlerden olmazsın.
Bilmiyorum hocam aslında Hristiyan olmayı ciddi ciddi düşündüm düşünüyorumda ne yalan söyleyeyim. İncilleri 1-2 konu dışında kafam karışmadan net bir şekilde okuyup anladım. Ama müslüman yetiştiğim için gönülden bağlanamıyorum.

Alıntı ile Cevapla
  #22  
Alt 09.03.24, 10:42
imas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgili Üye
 
Üyelik tarihi: 18.01.20
Bulunduğu yer: her yer
Mesajlar: 16,011
Etiketlendiği Mesaj: 3386 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
Maytere Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Hocam öncelikle biraz uzun olacak ayrıca din düşmanı da değilim inananlara saygı duyuyorum. Nisa 11-12 mal paylaşımı hesap fazla çıkıyor. Kehf 86 Zülkarneyn Güneşin battığı yere ulaşıyor ve güneş balçığa batar halde görüyor buna göre dünya düz ve güneş bir balçığa giriyor. Tarık 7 spermin bel ve kaburga kemikleri arasından çıkması, bilimsel olarak sperm testislerden çıkar. Zuhruf 85 Rahmandan başka kulluk edecek ilahlar yaratmış mıyız. Rahman yaratılmış gibi bir anlam çıkıyor. Enfal suresinin 1. ayetinde savaşın bahşettiklerinin Allah ve Elçisi’ne ait olduğu belirtilirken, yine aynı surenin 41. ayetinde ganimetlerin beşte birinin Allah ve Rasulü’ne ait olduğunun söylenilmesi.. Meryem 87 Rahman katından izin verilenler şefaat edebilir, bakara 123 şefaat olmadığı söyleniyor. Maide 69 inanlar iyi işler yapan yahudi ve hristiyanlar cennete gidebilir,maide 51. ey iman edenler! yahudileri ve hıristiyanları dost edinmeyin. zira onlar birbirinin dostudurlar (birbirinin tarafını tutarlar). içinizden onları dost tutanlar, onlardandır. şüphesiz allah, zalimler topluluğuna yol göstermez. . Enfal 65 sabreden 20 müslüman 200 müşriği yenebilir, ''Enfal 66 Allah sizde bi zayıflık olduğunu bildi'' sizden 100 kişi 200 kişiyi yener Allah geleceği bilmiyorda sonradan biliyor farkediyor gibi bir anlam çıkıyor. Kaf 38 gökler ve yerler 6 günde yaratılmış, Fussilet 9-12 8 gün çıkıyor ayrıca enam 73 biz ol dedik mi hemen oluverir. ki denizi salıvermiştir; birbirine kavuşuyorlar. Rahman suresi:
19.(Suları acı ve tatlı olan) iki denizi salıvermiştir; birbirine kavuşuyorlar.
20.(Fakat) aralarında bir engel vardır, birbirine geçip karışmıyorlar.
21.O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
22.O denizlerin her ikisinden de inci ve mercan çıkar.
Hocam tatlı suda inci ve mercan yetişmez.
Enam 39 "âyetlerimizi yalanlayanlar, karanlıklar içinde kalmış sağırlar ve dilsizlerdir. allah kimi dilerse onu şaşırtır; dilediği kimseyi de doğru yola iletir."
Hocam bu ayete göre benim deist olmam benim elimde değil Allah dilemiş şaşırmışım.
Hacc 65 : görmüyor musun ki, allah yeryüzündekileri ve o’nun emriyle denizde akıp giden gemileri sizin hizmetinize verdi! kendi izni olmadıkça yerkürenin üzerine düşmemesi için göğü tutan da o’dur. şüphesiz allah insanlara çok şefkatli, çok merhametlidir. Hocam gök yeryüzüne nasıl düşsün tutulabilir birşey mi bu ?
İsra 78: Gündüzün güneşin gün ortasını aşmasından gecenin karanlığına kadar namazı kıl; bir de sabah namazını; çünkü sabah namazı şahitlidir. Dünyanın bazı bölgelerinde güneş aylarca doğmuyor nasıl olacak neye göre namaz oruç vs hesaplanacak ? Ahzap 50 : Peygambere özel evlilik şartları. Ahzap 37 : Peygamberin evlatlığının eşiyle evlenmesi ayeti. Ahzap 53-55 Peygamberin misafirleriyle ilgili ayetler.
Peygamber'in 6 yaşındaki bir kızla evlenmesi, Peygamber İsa'nın ve kutsal ruhu teslim ettiği havarilerinin bir sözle cin kovarken (Çok daha fazlasını yapıyorlar) İslamiyet peygamberinin büyüye maruz kalması ve hiçbir mucizesinin olmaması. keçinin yediği ayetler, şeytan ayetleri gibi şeyler.

Hocam daha çok şey var ancak kimsenin okuyupta kafasının karışmasını istemem kopyalayıp boş bir sayfaya yapıştırın ve silin. İncil ve Tevrat'a girmiyorum bile.
arapca cok yönlü bir dildir, harflerin kullanım yerleri kelimeye gore degisir, mesela HA harfini kelimenin başında ortasinda ve sonunda kullanirken değişik versiyon halinde kullanilir, eget bu versiyonlar yerine gore kullanilmazss kelimenin anlami cok degisir
mesela HA harfinin versiyonlari kullanilmaz isr
bir kelime Tıraş etme veya helak etme veya halk etme anlamlari cikar ki, harfi yerine göre kullanmayan 1 harf yuzunden 1 cumlenin anlamini degistirir
bu baglamda. daha once belittigim gibi ayetin mealine bakarak bu dogrudur bu yanlistir bundan sunu anladim demek kolaya kacma ,Allahin kitabına iftira, ve daha acik ifade ile alcakliktir
senin gibi tereddute dusenler acip bir tefsir okumadan internette gordügu bu alçaklarin yazıları ile tuzaga düsen şirk batagina saplanan garibanlardir

ayrica sadece 1 sureye yada 1 ayete bakip onun mealinden anlam çıkarmak ayrıca bir delalettir, okunan sureyi yada ayeti destekleyen baska sureler yada ayetlerede bakmak gerekir, çunku KURANİ KERİM bir bütündür

simdi senin bahsettigin alak suresindeki ayete gelelim sadece o ayet ile hükum cikarilmaz o sureye yada o sureyi destekleyen ayetlere bakmak gerekir
şimdi ALAK SURESİNİN tefsirini dikkatlice oku mukayese et düşun , cunku KURAN akil sahiplerine indirilmistir

[7] Kurtubî, 19/119

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/366.

[8] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/366.

[9] Kurtubî, 19/120

[10] Buhârî ve Müslim, Hz. Âişe'nin (r.anhâ) şöyle dediğini rivayet etmişlerdir: "Rasullullah (s.a.v)'a ilk vahiy başlangıcı, sadık rüya şeklinde olmuştur. O hiçbir rüya görmezdi ki, sabah aydınlığı gibi açık gelmesin. Sonra ona yalnızlık sevgisi verildi. Artık Hirâ Dağı'na gelir, ora*da günlerce İbadet ederdi... (Buhârî, Bcd'ül-vahy, 3; Müslim, îman, 252.

[11] Muhtasar-ı İbn Kesîr, 3/656

[12] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/366-367.

[13] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367.

[14] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367.

[15] Sâvî Haşiyesi, 4/336; Kurtubî, 19/123

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367.

[16] Ebussuûd, 5/274

[17] Daha önce geçen Nüzul sebebine bak.

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367.

[18] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367.

[19] Açık olan şudur ki, hidayet üzere olan veya takvayı emreden Muhammed (s.a.v)'dir. Bu İbn Atıyye ve cumhurun tercihidir. Zemahşerî, bu âyetlerin, namazdan alıkoymaya çalışan kimse hakkında olduğu kanaatmdadır. Bu zayıf bir görüştür.

[20] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367-368.

[21] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[22] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[23] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[24] Teshîl, 4/209

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[25] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[26] Kurtııbî, 19/127

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[27] Müslim, Salat, 215

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[28] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/369.

__________________
اِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُٓ اَسْلِمْۙ قَالَ اَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَم۪ينَ
_______________________________________________

Bir acaip derde düştüm herkes gider kârına
Bugün buldum bugün yerim, hak kerimdir yarına
Zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına
Rızkımı veren Hüdadır kula minnet eylemem
Alıntı ile Cevapla
  #23  
Alt 09.03.24, 11:17
imas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgili Üye
 
Üyelik tarihi: 18.01.20
Bulunduğu yer: her yer
Mesajlar: 16,011
Etiketlendiği Mesaj: 3386 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
Maytere Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Hocam öncelikle biraz uzun olacak ayrıca din düşmanı da değilim inananlara saygı duyuyorum. Nisa 11-12 mal paylaşımı hesap fazla çıkıyor. Kehf 86 Zülkarneyn Güneşin battığı yere ulaşıyor ve güneş balçığa batar halde görüyor buna göre dünya düz ve güneş bir balçığa giriyor. Tarık 7 spermin bel ve kaburga kemikleri arasından çıkması, bilimsel olarak sperm testislerden çıkar. Zuhruf 85 Rahmandan başka kulluk edecek ilahlar yaratmış mıyız. Rahman yaratılmış gibi bir anlam çıkıyor. Enfal suresinin 1. ayetinde savaşın bahşettiklerinin Allah ve Elçisi’ne ait olduğu belirtilirken, yine aynı surenin 41. ayetinde ganimetlerin beşte birinin Allah ve Rasulü’ne ait olduğunun söylenilmesi.. Meryem 87 Rahman katından izin verilenler şefaat edebilir, bakara 123 şefaat olmadığı söyleniyor. Maide 69 inanlar iyi işler yapan yahudi ve hristiyanlar cennete gidebilir,maide 51. ey iman edenler! yahudileri ve hıristiyanları dost edinmeyin. zira onlar birbirinin dostudurlar (birbirinin tarafını tutarlar). içinizden onları dost tutanlar, onlardandır. şüphesiz allah, zalimler topluluğuna yol göstermez. . Enfal 65 sabreden 20 müslüman 200 müşriği yenebilir, ''Enfal 66 Allah sizde bi zayıflık olduğunu bildi'' sizden 100 kişi 200 kişiyi yener Allah geleceği bilmiyorda sonradan biliyor farkediyor gibi bir anlam çıkıyor. Kaf 38 gökler ve yerler 6 günde yaratılmış, Fussilet 9-12 8 gün çıkıyor ayrıca enam 73 biz ol dedik mi hemen oluverir. ki denizi salıvermiştir; birbirine kavuşuyorlar. Rahman suresi:
19.(Suları acı ve tatlı olan) iki denizi salıvermiştir; birbirine kavuşuyorlar.
20.(Fakat) aralarında bir engel vardır, birbirine geçip karışmıyorlar.
21.O halde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
22.O denizlerin her ikisinden de inci ve mercan çıkar.
Hocam tatlı suda inci ve mercan yetişmez.
Enam 39 "âyetlerimizi yalanlayanlar, karanlıklar içinde kalmış sağırlar ve dilsizlerdir. allah kimi dilerse onu şaşırtır; dilediği kimseyi de doğru yola iletir."
Hocam bu ayete göre benim deist olmam benim elimde değil Allah dilemiş şaşırmışım.
Hacc 65 : görmüyor musun ki, allah yeryüzündekileri ve o’nun emriyle denizde akıp giden gemileri sizin hizmetinize verdi! kendi izni olmadıkça yerkürenin üzerine düşmemesi için göğü tutan da o’dur. şüphesiz allah insanlara çok şefkatli, çok merhametlidir. Hocam gök yeryüzüne nasıl düşsün tutulabilir birşey mi bu ?
İsra 78: Gündüzün güneşin gün ortasını aşmasından gecenin karanlığına kadar namazı kıl; bir de sabah namazını; çünkü sabah namazı şahitlidir. Dünyanın bazı bölgelerinde güneş aylarca doğmuyor nasıl olacak neye göre namaz oruç vs hesaplanacak ? Ahzap 50 : Peygambere özel evlilik şartları. Ahzap 37 : Peygamberin evlatlığının eşiyle evlenmesi ayeti. Ahzap 53-55 Peygamberin misafirleriyle ilgili ayetler.
Peygamber'in 6 yaşındaki bir kızla evlenmesi, Peygamber İsa'nın ve kutsal ruhu teslim ettiği havarilerinin bir sözle cin kovarken (Çok daha fazlasını yapıyorlar) İslamiyet peygamberinin büyüye maruz kalması ve hiçbir mucizesinin olmaması. keçinin yediği ayetler, şeytan ayetleri gibi şeyler.

Hocam daha çok şey var ancak kimsenin okuyupta kafasının karışmasını istemem kopyalayıp boş bir sayfaya yapıştırın ve silin. İncil ve Tevrat'a girmiyorum bile.
***Hocam bu ayete göre benim deist olmam benim elimde değil Allah dilemiş şaşırmışım***

iste en can alici yer burasi
bir yere gitmek icin 1 cıkiş yeri, 1 varilacak hedef ve arada menzil vardir
cikis yerinden hedefe giden bir cok yol var bu yollardan birini secmek senin cüzzi iraden ile olur, sen sana verilen aklin, nefsin, arzuların, isteklerin ile bu yolu secersin, fakat bu yolda sana külli irade ile verilen doneler vardır yani şu yoldan git burasi hayirli olan yoldur , diger yollar hayirsizdir tuzaklidir diye,
sen cuzzi iraden ile bir yolu secersin, külli irade sececegin yolu o yoldan gideceğini ezelden bilir fakat karismaz, çunku sana akil ve irade vermistir,
sen külli iradenin talimatlarini tesviklerini
soylediklerini dinlemez isen, suc senindir

diger bir durum hristiyanligi düşündum demissin
ezeli ebedi eşi benzeri olmayan yaraticiya çocuk isnat eden ve bu durumu Meryem suresinde bildiren, üstelikte 4 tane kitabi olan bir bozulmus dini secmek hic akıllıca olmaz
hani aklin ile kuranda hata buluyorsun ya...

artik yolcu sensin yol senin , kuranda hata bulan aklin ile yolu seçmekte sana kalmiş

Rahmetli Abdullah Saracoglu nun yolundan dönmeyen ateist birine dedigi gibi
*** hadi yürü git inanmayan 1.000.000 ise 1.000.001 oldu***

__________________
اِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُٓ اَسْلِمْۙ قَالَ اَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَم۪ينَ
_______________________________________________

Bir acaip derde düştüm herkes gider kârına
Bugün buldum bugün yerim, hak kerimdir yarına
Zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına
Rızkımı veren Hüdadır kula minnet eylemem
Alıntı ile Cevapla
  #24  
Alt 09.03.24, 11:35
imas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgili Üye
 
Üyelik tarihi: 18.01.20
Bulunduğu yer: her yer
Mesajlar: 16,011
Etiketlendiği Mesaj: 3386 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
imas Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
arapca cok yönlü bir dildir, harflerin kullanım yerleri kelimeye gore degisir, mesela HA harfini kelimenin başında ortasinda ve sonunda kullanirken değişik versiyon halinde kullanilir, eget bu versiyonlar yerine gore kullanilmazss kelimenin anlami cok degisir
mesela HA harfinin versiyonlari kullanilmaz isr
bir kelime Tıraş etme veya helak etme veya halk etme anlamlari cikar ki, harfi yerine göre kullanmayan 1 harf yuzunden 1 cumlenin anlamini degistirir
bu baglamda. daha once belittigim gibi ayetin mealine bakarak bu dogrudur bu yanlistir bundan sunu anladim demek kolaya kacma ,Allahin kitabına iftira, ve daha acik ifade ile alcakliktir
senin gibi tereddute dusenler acip bir tefsir okumadan internette gordügu bu alçaklarin yazıları ile tuzaga düsen şirk batagina saplanan garibanlardir

ayrica sadece 1 sureye yada 1 ayete bakip onun mealinden anlam çıkarmak ayrıca bir delalettir, okunan sureyi yada ayeti destekleyen baska sureler yada ayetlerede bakmak gerekir, çunku KURANİ KERİM bir bütündür

simdi senin bahsettigin alak suresindeki ayete gelelim sadece o ayet ile hükum cikarilmaz o sureye yada o sureyi destekleyen ayetlere bakmak gerekir
şimdi ALAK SURESİNİN tefsirini dikkatlice oku mukayese et düşun , cunku KURAN akil sahiplerine indirilmistir

[7] Kurtubî, 19/119

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/366.

[8] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/366.

[9] Kurtubî, 19/120

[10] Buhârî ve Müslim, Hz. Âişe'nin (r.anhâ) şöyle dediğini rivayet etmişlerdir: "Rasullullah (s.a.v)'a ilk vahiy başlangıcı, sadık rüya şeklinde olmuştur. O hiçbir rüya görmezdi ki, sabah aydınlığı gibi açık gelmesin. Sonra ona yalnızlık sevgisi verildi. Artık Hirâ Dağı'na gelir, ora*da günlerce İbadet ederdi... (Buhârî, Bcd'ül-vahy, 3; Müslim, îman, 252.

[11] Muhtasar-ı İbn Kesîr, 3/656

[12] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/366-367.

[13] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367.

[14] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367.

[15] Sâvî Haşiyesi, 4/336; Kurtubî, 19/123

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367.

[16] Ebussuûd, 5/274

[17] Daha önce geçen Nüzul sebebine bak.

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367.

[18] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367.

[19] Açık olan şudur ki, hidayet üzere olan veya takvayı emreden Muhammed (s.a.v)'dir. Bu İbn Atıyye ve cumhurun tercihidir. Zemahşerî, bu âyetlerin, namazdan alıkoymaya çalışan kimse hakkında olduğu kanaatmdadır. Bu zayıf bir görüştür.

[20] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/367-368.

[21] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[22] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[23] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[24] Teshîl, 4/209

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[25] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[26] Kurtııbî, 19/127

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[27] Müslim, Salat, 215

Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/368.

[28] Muhammed Ali Es-Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 7/369.

buda surenin nüzul sebebi ve tefsiri


Kelimelerin İzahı

*

Alak, donmuş kan mânâsına gelen kelimesinin çoğuludur. Rahme yapışıp asıldığı için ona bu isim verilmiştir.

Mutlaka yakalarız. şiddetli ve kuvvetli bir şekilde çekmek demektir. Dilciler şöyle der: Bir kimse bir şeyi yakalayıp şiddetli bir şekil*de çektiğinde**der. "Atının yelesinden tutup çekti" mânâsına denir. Şâir şöyle der:

Onlar öyle bir kavim ki, feryat çoğaldığında, onların bir kısmını atlarını dizginleyenler, bir kısmını da atların yelelerinden çekenler olarak görürsün.[2]

Nâsiye, başın ön tarafında bulunan saç, yani perçem.

Zebaniye, itmek mânâsına gelen**kelimesinden alınmış olup "zebaniler" demektir. Burada onlardan maksat sert ve acımasız olan azap melekleridir. Araplar, şiddetle yakalayan kimselere bu ismi verirler. Şâir der ki:

Hazar da çok yediren, savaşta iyice yaralayanlar, kalın ve uzun boyunlu, iri cüsseli zebaniler.[3]

*

Nüzul Sebebi

*

Rivayete göre*mel'ûn*Ebû*Cehil bir gün arkadaşlarına: "Muhammed aranızda yüzünü toprağa sürüyor mu? Yani, önünüzde namaz kılıp secde ediyor mu?" dedi. Arkadaşları, "evet" dediler. Bunun üzerine*Ebû*Cehil: "Lât*ve*Uzzâ'ya*yemin olsun, onu böyle namaz kılarken görürsem, mutlaka ensesine binecek ve yüzünü toprağa sürteceğim" dedi. Bir gün geldi ve*Ra-sulullah*(s.a.v)'i namaz kılarken gördü. Boynuna basmak*maksadıyle*geldi. Arkadaşları onun hemen geri döndüğünü ve elleriyle korunduğunu gördüler. Ona, "Sana ne oldu?" diye soruldu. Dedi ki: "Benimle onun arasında ateşten bir hendek, korkunç bir varlık ve kanatlar meydana geldi.*Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: "Eğer bana yaklaşsaydı, melekler onu kapıp parça*parça*edeceklerdi" Bunun üzerine Yüce Allah, "Namaz kıldığında bir kulu men edeni görmedin mi?" âyetlerini indirdi.[4]

*

Âyetlerin Tefsiri

*

1.*Bu,*Hz. Peygamber (a.s.)'e yöneltilmiş ilk ilâhî hitaptır. Bu hitapta okuma, yazma ve ilme, çağrı vardır. Çünkü ilim, İslam dininin simgesi ve sembolüdür. Yani Ey Peygamber! Bütün mahlûkâtı yara*tan ve bütün âlemleri meydana getiren Yüce Rabbinin adıyla*başlıyarak*ve ondan yardım dileyerek*Kur'ân'ı*oku.

Bundan sonra Yüce Allah, insanın şanının yüce olduğunu göstermek için bu yaratma olayım şöyle buyurarak açıkladı:*[5]

*

2.*Allah, Mahrukatın en şereflisi ve güzel şekilli bu insanı alakadan yarattı. Alaka, küçük kurt (embriyon) demektir. Modern tıp*isbat*etmiştir ki, insanın yaratılmış olduğu meni, gözle görülmeyen, ancak mikroskopla görülebilen, başı ve kuyruğu olan küçücük spermleri ihtiva et*mektedir. En güzel yaratıcı olan Allah yücedir.[6]*Kurtubî*şöyle der: Yüce Allah, insanın şerefini göstermek için burada özellikle onu zikretti. Alaka, sıvı kan parçasıdır. Rutubetli olduğu için, üzerinden*geçtiği*şeye yapıştı*ğından dolayı ona bu isim verilmiştir.[7]

*

3.*Ey Peygamber! Oku, Rabbin yüce ve kerem sahibidir. Hiçbir kerem sahibi O'na denk olamaz ve denklikte O'na yaklaşamaz. Kul*lara, bilmedikleri şeyleri öğretmesi, O'nun kereminin sonsuzluğunu göste*rir.*[8]

*

4, 5.*O, kalemle yazıp çizmeyi öğretendir. İnsanlara, bilmedikleri ilim ve bilgileri O öğretmiştir. Onları cehalet karanlıklarından ilim aydınlığına çıkaran O'dur. Yüce Allah kalem*le yani bir vasıtayla öğrettiği gibi, her ne kadar okuma-yazma bilmeyen bir ümmî olsan da, vasıtasız olarak da sana öğretecektir.*Kurtubî*şöyle der: Yüce Allah, yazmayı öğrenmenin fayda ve faziletine dikkat çekti. Çünkü onda, insanın kavrayamayacağı kadar büyük faydalar vardır. Yazmakla an*cak ilimler tedvin edilmiş, hikmetler kayda geçirilmiş, öncekilerle ilgili haberler ve onların sözleri*zaptedilmiş*ve Allah tarafından indirilmiş olan kitaplar yazılmıştır. Yazı olmasaydı ne dünya ne de din işleri düzelirdi.[9]

Bu beş âyet,*Kur'ân'ın*ilk inen âyetleridir. Nitekim sahih hadislerde geldiğine göre,*Hz. Peygamber (a.s)*Hira*Dağı'nda ibadet ederken melek ona gelmiş ve "Oku" demiştir.[10]*Rasulullah*(s.a.v)'da:, "Ben okuyamam" demiştir.*Ibn*Kesîr şöyle der:*Kur'ân'dan*ilk inenler, bu mübarek âyetlerdir. Bunlar, Allah'ın, kullarına karşı ilk rahmeti ve onlara ihsan ettiği ilk nime*tidir. Bu âyetlerde, insanın alakadan yaratılmaya başlandığına, insana bil*mediği şeyleri öğretmiş olmasının Yüce Allah'ın kereminden olduğuna dikkat çekilmiştir. Yüce Allah ilimle insanı şereflendirmiş ve değerlendir*miştir. İlim Öyle bir güç ve değerdir ki, Âdem (a.s.) onun sayesinde melek*lere üstün olmuştur.[11]

Bundan sonra Yüce Allah insanın şımarıklık ve taşkınlığının sebebini bildirmek üzere şöyle buyurdu:*[12]

*

6.*Gerçek şu ki insan, mutlaka taşkınlık yapıp nefsin arzusuna uyarak haddi aşar. Yüce Rabbine karşı kibirlenip büyüklük taslar.*[13]

*

7.*Zira mal ve servet sahibi olup kendini zengin görmüş ve şımarmıştır.

Bundan sonra Yüce Allah onu tehdit edip korkutmak üzere şöyle bu*yurdu:*[14]

*

8.*Ey İnsan! Kuşkusuz dönüş, sadece Rabbine olacaktır. O sana amellerinin karşılığım verecektir. Bu âyette, bu gibi insanları, taşkınlıklarının*akibetinden*sakındırma ve tehdit vardır.**Sonra bu âyet umûmî olup her kibirli ve taşkın kimseyi kapsamaktadır. Tefsirciler şöyle der: Bu âyetten, sûrenin sonuna kadar olan bölüm,*Ebû*Cehil hakkındadır. Sûrenin ilk âyetlerinin inişinden uzun bir müddet sonra inmiştir.*Ebû*Cehil malının çokluğuyla taşkınlık gösterir ve*Hz. Peygamber (as.)'e aşırı düş*manlık yapardı. Fakat burada, sebebin hususiliğine değil, lafzın umumîliği*ne itibar olunur.[15]

*

9, 10.*Bu âyet, bedbaht kâfirin durumuna hayret edileceğini ifade eder. Yani Ey Peygamber! Allah'ın kullarından bir kulu, namazdan alıkoymaya çalışan o günahkâr suçlunun haline ne dersin? Aklı ne az, yaptığı iş ne çirkin!!*Ebussuûd*der ki: Bu âyet, o taşkının duru*munun çirkin ve âdi olduğunu ve bunun şaşılacak bir iş olduğunu ifade eder ve onun durumunun, hayret edilecek derecede âdi ve garip olduğunu bildi*rir.[16]*Tefsirciler, namaz kılan bu kulun*Hz. Peygamber (a.s.); onu engel*lemeye çalışanın da*mel'ûn*Ebû*Cehil olduğunda görüş birliğine varmışlar*dır. Çünkü*Ebû*Cehil şöyle demiştir: "Muhammed'in namaz kıldığını görür*sem, mutlaka onun boynunu çiğneyeceğim."[17]

*

11.*O namazdan alıkoymaya çalıştığın, namaz kılan o kul yani Muhammed (s.a.v),*salih*ve söz ve fiilinde dosdoğru yolu bulmuş birisi ise, ne dersin?!*[18]

*

12.*Yahut, hidayete ve doğru yola çağırarak*ihlas*ve Allah'ı birlemeyi emreden birisi ise!? Onu nasıl engeller ve akkorsun?[19]*Ey geri zekâlı! Ne kadar aptalsın ki, şu vasıfları taşıyan kişiyi namazdan alı*koymaya çalışıyorsun. O Allah'ın kulu, itaatkâr, doğru yolu bulmuş Allah'a boyun eğmiş, hidayete ve doğru yola çağıran birisidir. Bu, ne kadar şaşıla*cak bir şey!

Bundan sonra Yüce Allah,*Hz. Peygamber (a.s.)'e hitaba döndü ve şöyle buyurdu:*[20]

*

13.*Ev Peygamber! O,*Kur'ân'ı*yalanlar ve imandan yüz çevirirse ne dersin?*[21]

*

14.*O bedbaht bilmiyor mu ki Allah, onun bütün hal*lerinden haberdardır. Yaptıklarını gözetlemektedir. Yaptıklarının karşılığı*nı verecektir. Yazıklar olsun ona! Ne kadar cahil ve aptaldır!

Bundan sonra Yüce Allah, onu menetmek için şöyle buyurdu:*[22]

*

15.*O günahkâr*Ebû*Cehil, bu sapıklık ve taşkınlığını bıraksın. Allah'a yemin olsun, eğer Peygamber (a.s.)'e eziyeti bırakmaz, içinde bulunduğu inkâr ve sapıklıktan*vaz*geçmezse, onu kesin*likle perçeminden*yakalıyacağız. Onu şiddetle cehenneme sürükleyip ora*ya atacağız.*[23]

*

16.*Bu perçemin sahibi yalancı ve günahkâr olup suçu çoktur.*İbn*Cüzey*şöyle der: Perçemin, yalancılık ve günahkârlık sıfatı ile nitelenmesi mecazdır. Gerçekte yalancı olan ve günah işleyen, onun sahibidir.*Hâti, kasten günah işleyen;*muhti*ise kasıtsız günah işleyen demektir.[24]

*

17.*Kendi meclisinde bulunanları çağırsın ve onlardan yardım istesin.*[25]

*

18.*Biz de, cehennem bekçileri yani sert ve acımasız me*lekleri çağıracağız. Rivayete göre,*Hz. Peygamber (s.a.v) İbrahim'in (a.s.) makamında namaz kılarken, yanına*Ebû*Cehil geldi ve şöyle dedi: Ey Mu*hammedi Ben sana namaz kılma demedim mi? Bunu duyan*Hz. Peygamber (s.a.v.) ona sert konuştu. Bunun üzerine*Ebû*Cehil: "Ey Muhammedi Beni ne ile tehdit ediyorsun. Vallahi, ben bu vadide en çok taraftarı olan kimsey*im" dedi. Bu olaydan sonra Yüce Allah, âyetlerini indirdi.*İbn*Abbâs*şöyle der: Eğer taraftarlarını çağırsaydı, azap melekleri o anda*onu hemen yakalayacaktı.[26]

*

19.*Hayır! O günahkâr bundan vazgeçsin! Ey Peygamber! Sen de, onun "namazı*terket" çağrısına uyma. Secde ve namaz*larına devam et ve böyle yaparak Rabbine yaklaş. Hadiste şöyle*buyrulmuştur: "Kulun, Rabbine en yakın olduğu durum, secdedeki durumudur."[27]

*

Edebî Sanatlar

*

Bu mübarek sûre birçok edebî sanatı kapsamaktadır. Bunları aşağıda özetliyoruz:

1.*"Rabbinin adıyla oku" âyetinden sonra "Oku, rabbin kerem sahibidir" âyetinde fiilin tekrarıyla*itnâp*yapılmıştır. Bu, okuma ve ilmin şanına daha fazla önem verildiği içindir.

2.**kelimeleri arasında cinâs-ı nakıs vardır.

3.*"İnsana bilmediğini öğretti" âyetinde*tıbâk-ı*selb*vardır.

4.*"Bir kulu (Peygamberi) engellemeye çalışana ne dersin?" âyetinde kinaye vardır. Yüce Allah*Hz.**Peygamberin**şanını yüceltmek ve değerini yükseltmek için "seni engelleyen" demeyip "kul" kelimesini zikretmiştir.

5.*"Engellemeye çalışana ne dersin?" âyeti ile "Eğer o, doğru yolda ise ne dersin?" âyetindeki soru, yasakla*maya***çalışanın durumunun hayret verici olduğunu ifade etmek içindir.

6.*"O yalancı, günahkâr perçem" âyetinde mecâz-ı ak*lî vardır. Sahibi yalancı ve günahkâr olan perçem, demektir.*Dolayısıyle*yalan, perçeme mecaz olarak*isnad*edilmiştir.

7.*gibi âyet sonlarında seci' murassa vardır.

8.*Ey İnsan! Kuşkusuz dönüş, sadece Rabbine olacaktır. O sana amellerinin karşılığım verecektir. Bu âyette, bu gibi insanları, taşkınlıklarının*akibetinden*sakındırma ve tehdit vardır.**Sonra bu âyet umûmî olup her kibirli ve taşkın kimseyi kapsamaktadır. Tefsirciler şöyle der: Bu âyetten, sûrenin sonuna kadar olan bölüm,*Ebû*Cehil hakkındadır. Sûrenin ilk âyetlerinin inişinden uzun bir müddet sonra inmiştir.*Ebû*Cehil malının çokluğuyla taşkınlık gösterir ve*Hz. Peygamber (as.)'e aşırı düş*manlık yapardı. Fakat burada, sebebin hususiliğine değil, lafzın umumîliği*ne itibar olunur.[15]

*

9, 10.*Bu âyet, bedbaht kâfirin durumuna hayret edileceğini ifade eder. Yani Ey Peygamber! Allah'ın kullarından bir kulu, namazdan alıkoymaya çalışan o günahkâr suçlunun haline ne dersin? Aklı ne az, yaptığı iş ne çirkin!!*Ebussuûd*der ki: Bu âyet, o taşkının duru*munun çirkin ve âdi olduğunu ve bunun şaşılacak bir iş olduğunu ifade eder ve onun durumunun, hayret edilecek derecede âdi ve garip olduğunu bildi*rir.[16]*Tefsirciler, namaz kılan bu kulun*Hz. Peygamber (a.s.); onu engel*lemeye çalışanın da*mel'ûn*Ebû*Cehil olduğunda görüş birliğine varmışlar*dır. Çünkü*Ebû*Cehil şöyle demiştir: "Muhammed'in namaz kıldığını görür*sem, mutlaka onun boynunu çiğneyeceğim."[17]

*

11.*O namazdan alıkoymaya çalıştığın, namaz kılan o kul yani Muhammed (s.a.v),*salih*ve söz ve fiilinde dosdoğru yolu bulmuş birisi ise, ne dersin?!*[18]

*

12.*Yahut, hidayete ve doğru yola çağırarak*ihlas*ve Allah'ı birlemeyi emreden birisi ise!? Onu nasıl engeller ve akkorsun?[19]*Ey geri zekâlı! Ne kadar aptalsın ki, şu vasıfları taşıyan kişiyi namazdan alı*koymaya çalışıyorsun. O Allah'ın kulu, itaatkâr, doğru yolu bulmuş Allah'a boyun eğmiş, hidayete ve doğru yola çağıran birisidir. Bu, ne kadar şaşıla*cak bir şey!

Bundan sonra Yüce Allah,*Hz. Peygamber (a.s.)'e hitaba döndü ve şöyle buyurdu:*[20]

*

13.*Ev Peygamber! O,*Kur'ân'ı*yalanlar ve imandan yüz çevirirse ne dersin?*[21]

*

14.*O bedbaht bilmiyor mu ki Allah, onun bütün hal*lerinden haberdardır. Yaptıklarını gözetlemektedir. Yaptıklarının karşılığı*nı verecektir. Yazıklar olsun ona! Ne kadar cahil ve aptaldır!

Bundan sonra Yüce Allah, onu menetmek için şöyle buyurdu:*[22]

*

15.*O günahkâr*Ebû*Cehil, bu sapıklık ve taşkınlığını bıraksın. Allah'a yemin olsun, eğer Peygamber (a.s.)'e eziyeti bırakmaz, içinde bulunduğu inkâr ve sapıklıktan*vaz*geçmezse, onu kesin*likle perçeminden*yakalıyacağız. Onu şiddetle cehenneme sürükleyip ora*ya atacağız.*[23]

*

16.*Bu perçemin sahibi yalancı ve günahkâr olup suçu çoktur.*İbn*Cüzey*şöyle der: Perçemin, yalancılık ve günahkârlık sıfatı ile nitelenmesi mecazdır. Gerçekte yalancı olan ve günah işleyen, onun sahibidir.*Hâti, kasten günah işleyen;*muhti*ise kasıtsız günah işleyen demektir.[24]

*

17.*Kendi meclisinde bulunanları çağırsın ve onlardan yardım istesin.*[25]

*

18.*Biz de, cehennem bekçileri yani sert ve acımasız me*lekleri çağıracağız. Rivayete göre,*Hz. Peygamber (s.a.v) İbrahim'in (a.s.) makamında namaz kılarken, yanına*Ebû*Cehil geldi ve şöyle dedi: Ey Mu*hammedi Ben sana namaz kılma demedim mi? Bunu duyan*Hz. Peygamber (s.a.v.) ona sert konuştu. Bunun üzerine*Ebû*Cehil: "Ey Muhammedi Beni ne ile tehdit ediyorsun. Vallahi, ben bu vadide en çok taraftarı olan kimsey*im" dedi. Bu olaydan sonra Yüce Allah, âyetlerini indirdi.*İbn*Abbâs*şöyle der: Eğer taraftarlarını çağırsaydı, azap melekleri o anda*onu hemen yakalayacaktı.[26]

*

19.*Hayır! O günahkâr bundan vazgeçsin! Ey Peygamber! Sen de, onun "namazı*terket" çağrısına uyma. Secde ve namaz*larına devam et ve böyle yaparak Rabbine yaklaş. Hadiste şöyle*buyrulmuştur: "Kulun, Rabbine en yakın olduğu durum, secdedeki durumudur."[27]

*

Edebî Sanatlar

*

Bu mübarek sûre birçok edebî sanatı kapsamaktadır. Bunları aşağıda özetliyoruz:

1.*"Rabbinin adıyla oku" âyetinden sonra "Oku, rabbin kerem sahibidir" âyetinde fiilin tekrarıyla*itnâp*yapılmıştır. Bu, okuma ve ilmin şanına daha fazla önem verildiği içindir.

2.**kelimeleri arasında cinâs-ı nakıs vardır.

3.*"İnsana bilmediğini öğretti" âyetinde*tıbâk-ı*selb*vardır.

4.*"Bir kulu (Peygamberi) engellemeye çalışana ne dersin?" âyetinde kinaye vardır. Yüce Allah*Hz.**Peygamberin**şanını yüceltmek ve değerini yükseltmek için "seni engelleyen" demeyip "kul" kelimesini zikretmiştir.

5.*"Engellemeye çalışana ne dersin?" âyeti ile "Eğer o, doğru yolda ise ne dersin?" âyetindeki soru, yasakla*maya***çalışanın durumunun hayret verici olduğunu ifade etmek içindir.

6.*"O yalancı, günahkâr perçem" âyetinde mecâz-ı ak*lî vardır. Sahibi yalancı ve günahkâr olan perçem, demektir.*Dolayısıyle*yalan, perçeme mecaz olarak*isnad*edilmiştir.

7.*gibi âyet sonlarında seci' murassa vardır.

__________________
اِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُٓ اَسْلِمْۙ قَالَ اَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَم۪ينَ
_______________________________________________

Bir acaip derde düştüm herkes gider kârına
Bugün buldum bugün yerim, hak kerimdir yarına
Zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına
Rızkımı veren Hüdadır kula minnet eylemem
Alıntı ile Cevapla
  #25  
Alt 09.03.24, 11:40
 
Üyelik tarihi: 17.08.23
Bulunduğu yer: Dünya
Mesajlar: 643
Etiketlendiği Mesaj: 125 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Sıkıntınızla ilgili hocamız yanıt vermiş çözüm bulunur inşallah ben kafanızın karıştığı hususlar ile ilgili imas hocanın da dediği gibi mealden ve bir bütün değil tek ayete bakarak tek düze bir metin gibi okuyup dusunmemizden kafanız karışmış gibi. İngilizceden ( ki Arapçaya göre çok basit ve yalın bir dildir) roman cevirilerind bile kelimenin birkaç anlamından biri doğru doğru seçilmediginde ve kültürel faktörler dikkate alınmadan çevrildiğinde çok farklı anlasilmaz keyifsiz bir hale geliyor. Örneğin en basiti "raining cats and dogs" kelime olarak kedi köpek yağıyor gibi bir anlamı varken sağanak yağmur anlamindadir ama kitapta kelime olarak cevirirse çok saçma gelir ne alaka dersiniz. Avrupa tarihi,dönem mimari ve ekonomik geçmişini araştırınca bu kalıbın mantığıni anlarsınız. Yine Matrix filmi örneğin yüzlerce video yazı bulursunuz film hakkında bakın burda şuraya gönderme bunu kastetmis diye. Bir senaristin, insanın yazdigi eserde bu kadar komplike olabilirken Yaratıcının gönderdiğiniz kitabı kelime anlamı olarak almak tesbih edebi ve kültürel bilimsel çerçeveden çıkarıp bütün değil tek anlam olarak okumak tamamen farklı ve hatali bir yola sokar. Tefsirlerin okunması bu yüzden önemli.

7 yaş ve keçinin ayet yemesi gibi hadiseler içinde hocamız demiş zaten ama şu örneği vereyim internette İstanbul depremi , dünya çapında küçük bir kıyamet ile ilgili kehanetler kitap görüntüleri var herkes inanmış hatta şehri o yıl bosaltanlar olmuştu duymussunuzdur. O soylentiyi başlatan belgeleri ile çıkmıştı internette sahte bilgi ne kadar yayılır diye test etmek için 8-10 sene kadar once tarihi görünen başına şeyh eklediği bir isim olusturmus sahte bir kitap sayfası ayarlayıp paylaşmış hatta ilo ismi arayanlar inansın fiye onlarca sitede bu isim ile ilgili şeyler yazmış okuyanlar gerçekten böyle birinin olduğuna inanmış. Adam ben yaptım böyle biri yok kehanet yok desede kimseyi inandiramadi.

Konu İslami kötülemek ( ne işlerine yarar diyecek bakım yaramış aklınız karışmış işte) ve yüzlerce yıllık süreç olunca siz düşünün bu safsatalarin aslı astarını.

Alıntı ile Cevapla
  #26  
Alt 09.03.24, 12:35
Üye
 
Üyelik tarihi: 08.03.24
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 50
Etiketlendiği Mesaj: 2 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
imas Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
***Hocam bu ayete göre benim deist olmam benim elimde değil Allah dilemiş şaşırmışım***

iste en can alici yer burasi
bir yere gitmek icin 1 cıkiş yeri, 1 varilacak hedef ve arada menzil vardir
cikis yerinden hedefe giden bir cok yol var bu yollardan birini secmek senin cüzzi iraden ile olur, sen sana verilen aklin, nefsin, arzuların, isteklerin ile bu yolu secersin, fakat bu yolda sana külli irade ile verilen doneler vardır yani şu yoldan git burasi hayirli olan yoldur , diger yollar hayirsizdir tuzaklidir diye,
sen cuzzi iraden ile bir yolu secersin, külli irade sececegin yolu o yoldan gideceğini ezelden bilir fakat karismaz, çunku sana akil ve irade vermistir,
sen külli iradenin talimatlarini tesviklerini
soylediklerini dinlemez isen, suc senindir

diger bir durum hristiyanligi düşündum demissin
ezeli ebedi eşi benzeri olmayan yaraticiya çocuk isnat eden ve bu durumu Meryem suresinde bildiren, üstelikte 4 tane kitabi olan bir bozulmus dini secmek hic akıllıca olmaz
hani aklin ile kuranda hata buluyorsun ya...

artik yolcu sensin yol senin , kuranda hata bulan aklin ile yolu seçmekte sana kalmiş

Rahmetli Abdullah Saracoglu nun yolundan dönmeyen ateist birine dedigi gibi
*** hadi yürü git inanmayan 1.000.000 ise 1.000.001 oldu***
Hocam İncil İsa tarafından yazılmadı ki. Havarilere kutsal ruh tarafından yazdırıldı Müslümanların bu noktada kafası karışıyor. Peygamber İsa ölmeden 3 gün evvel kendisine rehberlik eden Ruh'u havarilerine üflemek suretiyle devretti havarilerinde bir peygamber gibi gezip mucizeler gösterip Mesih ve Yeni Ahit'i anlattı İncil'i yazan bunlardır. İsadan duydukları gördükleri yaptıkları işler ve ruh tarafından bildirilenleri her havari kendi bakış açısıyla yazmışlardır. Kusurum varsa affola

Alıntı ile Cevapla
  #27  
Alt 09.03.24, 12:40
Üye
 
Üyelik tarihi: 08.03.24
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 50
Etiketlendiği Mesaj: 2 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
Sparrow Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sıkıntınızla ilgili hocamız yanıt vermiş çözüm bulunur inşallah ben kafanızın karıştığı hususlar ile ilgili imas hocanın da dediği gibi mealden ve bir bütün değil tek ayete bakarak tek düze bir metin gibi okuyup dusunmemizden kafanız karışmış gibi. İngilizceden ( ki Arapçaya göre çok basit ve yalın bir dildir) roman cevirilerind bile kelimenin birkaç anlamından biri doğru doğru seçilmediginde ve kültürel faktörler dikkate alınmadan çevrildiğinde çok farklı anlasilmaz keyifsiz bir hale geliyor. Örneğin en basiti "raining cats and dogs" kelime olarak kedi köpek yağıyor gibi bir anlamı varken sağanak yağmur anlamindadir ama kitapta kelime olarak cevirirse çok saçma gelir ne alaka dersiniz. Avrupa tarihi,dönem mimari ve ekonomik geçmişini araştırınca bu kalıbın mantığıni anlarsınız. Yine Matrix filmi örneğin yüzlerce video yazı bulursunuz film hakkında bakın burda şuraya gönderme bunu kastetmis diye. Bir senaristin, insanın yazdigi eserde bu kadar komplike olabilirken Yaratıcının gönderdiğiniz kitabı kelime anlamı olarak almak tesbih edebi ve kültürel bilimsel çerçeveden çıkarıp bütün değil tek anlam olarak okumak tamamen farklı ve hatali bir yola sokar. Tefsirlerin okunması bu yüzden önemli.

7 yaş ve keçinin ayet yemesi gibi hadiseler içinde hocamız demiş zaten ama şu örneği vereyim internette İstanbul depremi , dünya çapında küçük bir kıyamet ile ilgili kehanetler kitap görüntüleri var herkes inanmış hatta şehri o yıl bosaltanlar olmuştu duymussunuzdur. O soylentiyi başlatan belgeleri ile çıkmıştı internette sahte bilgi ne kadar yayılır diye test etmek için 8-10 sene kadar once tarihi görünen başına şeyh eklediği bir isim olusturmus sahte bir kitap sayfası ayarlayıp paylaşmış hatta ilo ismi arayanlar inansın fiye onlarca sitede bu isim ile ilgili şeyler yazmış okuyanlar gerçekten böyle birinin olduğuna inanmış. Adam ben yaptım böyle biri yok kehanet yok desede kimseyi inandiramadi.

Konu İslami kötülemek ( ne işlerine yarar diyecek bakım yaramış aklınız karışmış işte) ve yüzlerce yıllık süreç olunca siz düşünün bu safsatalarin aslı astarını.
Ayrıca sandığınız gibi bir hayat yaşamıyorum. İnsanları kırmadan dökmeden onurumla emeğimle dürüst bir yaşam sürme çabası içerisindeyim. Bende bir deist olarak yoksullara mazlumlara yardım edip hayvanlara gıda sagliyorum.Edep, ahlak,vicdan yalnızca inançlı insanlara mahsus değil ve gerçekten bir dini kötülemek gibi bir amacım yok yalnızca iman edip gecemiyorum kafama takılıyor bazı şeyler yoksa böyle yaşamak daha zor.

Alıntı:
imas Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
buda surenin nüzul sebebi ve tefsiri


Kelimelerin İzahı

*

Alak, donmuş kan mânâsına gelen kelimesinin çoğuludur. Rahme yapışıp asıldığı için ona bu isim verilmiştir.

Mutlaka yakalarız. şiddetli ve kuvvetli bir şekilde çekmek demektir. Dilciler şöyle der: Bir kimse bir şeyi yakalayıp şiddetli bir şekil*de çektiğinde**der. "Atının yelesinden tutup çekti" mânâsına denir. Şâir şöyle der:

Onlar öyle bir kavim ki, feryat çoğaldığında, onların bir kısmını atlarını dizginleyenler, bir kısmını da atların yelelerinden çekenler olarak görürsün.[2]

Nâsiye, başın ön tarafında bulunan saç, yani perçem.

Zebaniye, itmek mânâsına gelen**kelimesinden alınmış olup "zebaniler" demektir. Burada onlardan maksat sert ve acımasız olan azap melekleridir. Araplar, şiddetle yakalayan kimselere bu ismi verirler. Şâir der ki:

Hazar da çok yediren, savaşta iyice yaralayanlar, kalın ve uzun boyunlu, iri cüsseli zebaniler.[3]

*

Nüzul Sebebi

*

Rivayete göre*mel'ûn*Ebû*Cehil bir gün arkadaşlarına: "Muhammed aranızda yüzünü toprağa sürüyor mu? Yani, önünüzde namaz kılıp secde ediyor mu?" dedi. Arkadaşları, "evet" dediler. Bunun üzerine*Ebû*Cehil: "Lât*ve*Uzzâ'ya*yemin olsun, onu böyle namaz kılarken görürsem, mutlaka ensesine binecek ve yüzünü toprağa sürteceğim" dedi. Bir gün geldi ve*Ra-sulullah*(s.a.v)'i namaz kılarken gördü. Boynuna basmak*maksadıyle*geldi. Arkadaşları onun hemen geri döndüğünü ve elleriyle korunduğunu gördüler. Ona, "Sana ne oldu?" diye soruldu. Dedi ki: "Benimle onun arasında ateşten bir hendek, korkunç bir varlık ve kanatlar meydana geldi.*Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: "Eğer bana yaklaşsaydı, melekler onu kapıp parça*parça*edeceklerdi" Bunun üzerine Yüce Allah, "Namaz kıldığında bir kulu men edeni görmedin mi?" âyetlerini indirdi.[4]

*

Âyetlerin Tefsiri

*

1.*Bu,*Hz. Peygamber (a.s.)'e yöneltilmiş ilk ilâhî hitaptır. Bu hitapta okuma, yazma ve ilme, çağrı vardır. Çünkü ilim, İslam dininin simgesi ve sembolüdür. Yani Ey Peygamber! Bütün mahlûkâtı yara*tan ve bütün âlemleri meydana getiren Yüce Rabbinin adıyla*başlıyarak*ve ondan yardım dileyerek*Kur'ân'ı*oku.

Bundan sonra Yüce Allah, insanın şanının yüce olduğunu göstermek için bu yaratma olayım şöyle buyurarak açıkladı:*[5]

*

2.*Allah, Mahrukatın en şereflisi ve güzel şekilli bu insanı alakadan yarattı. Alaka, küçük kurt (embriyon) demektir. Modern tıp*isbat*etmiştir ki, insanın yaratılmış olduğu meni, gözle görülmeyen, ancak mikroskopla görülebilen, başı ve kuyruğu olan küçücük spermleri ihtiva et*mektedir. En güzel yaratıcı olan Allah yücedir.[6]*Kurtubî*şöyle der: Yüce Allah, insanın şerefini göstermek için burada özellikle onu zikretti. Alaka, sıvı kan parçasıdır. Rutubetli olduğu için, üzerinden*geçtiği*şeye yapıştı*ğından dolayı ona bu isim verilmiştir.[7]

*

3.*Ey Peygamber! Oku, Rabbin yüce ve kerem sahibidir. Hiçbir kerem sahibi O'na denk olamaz ve denklikte O'na yaklaşamaz. Kul*lara, bilmedikleri şeyleri öğretmesi, O'nun kereminin sonsuzluğunu göste*rir.*[8]

*

4, 5.*O, kalemle yazıp çizmeyi öğretendir. İnsanlara, bilmedikleri ilim ve bilgileri O öğretmiştir. Onları cehalet karanlıklarından ilim aydınlığına çıkaran O'dur. Yüce Allah kalem*le yani bir vasıtayla öğrettiği gibi, her ne kadar okuma-yazma bilmeyen bir ümmî olsan da, vasıtasız olarak da sana öğretecektir.*Kurtubî*şöyle der: Yüce Allah, yazmayı öğrenmenin fayda ve faziletine dikkat çekti. Çünkü onda, insanın kavrayamayacağı kadar büyük faydalar vardır. Yazmakla an*cak ilimler tedvin edilmiş, hikmetler kayda geçirilmiş, öncekilerle ilgili haberler ve onların sözleri*zaptedilmiş*ve Allah tarafından indirilmiş olan kitaplar yazılmıştır. Yazı olmasaydı ne dünya ne de din işleri düzelirdi.[9]

Bu beş âyet,*Kur'ân'ın*ilk inen âyetleridir. Nitekim sahih hadislerde geldiğine göre,*Hz. Peygamber (a.s)*Hira*Dağı'nda ibadet ederken melek ona gelmiş ve "Oku" demiştir.[10]*Rasulullah*(s.a.v)'da:, "Ben okuyamam" demiştir.*Ibn*Kesîr şöyle der:*Kur'ân'dan*ilk inenler, bu mübarek âyetlerdir. Bunlar, Allah'ın, kullarına karşı ilk rahmeti ve onlara ihsan ettiği ilk nime*tidir. Bu âyetlerde, insanın alakadan yaratılmaya başlandığına, insana bil*mediği şeyleri öğretmiş olmasının Yüce Allah'ın kereminden olduğuna dikkat çekilmiştir. Yüce Allah ilimle insanı şereflendirmiş ve değerlendir*miştir. İlim Öyle bir güç ve değerdir ki, Âdem (a.s.) onun sayesinde melek*lere üstün olmuştur.[11]

Bundan sonra Yüce Allah insanın şımarıklık ve taşkınlığının sebebini bildirmek üzere şöyle buyurdu:*[12]

*

6.*Gerçek şu ki insan, mutlaka taşkınlık yapıp nefsin arzusuna uyarak haddi aşar. Yüce Rabbine karşı kibirlenip büyüklük taslar.*[13]

*

7.*Zira mal ve servet sahibi olup kendini zengin görmüş ve şımarmıştır.

Bundan sonra Yüce Allah onu tehdit edip korkutmak üzere şöyle bu*yurdu:*[14]

*

8.*Ey İnsan! Kuşkusuz dönüş, sadece Rabbine olacaktır. O sana amellerinin karşılığım verecektir. Bu âyette, bu gibi insanları, taşkınlıklarının*akibetinden*sakındırma ve tehdit vardır.**Sonra bu âyet umûmî olup her kibirli ve taşkın kimseyi kapsamaktadır. Tefsirciler şöyle der: Bu âyetten, sûrenin sonuna kadar olan bölüm,*Ebû*Cehil hakkındadır. Sûrenin ilk âyetlerinin inişinden uzun bir müddet sonra inmiştir.*Ebû*Cehil malının çokluğuyla taşkınlık gösterir ve*Hz. Peygamber (as.)'e aşırı düş*manlık yapardı. Fakat burada, sebebin hususiliğine değil, lafzın umumîliği*ne itibar olunur.[15]

*

9, 10.*Bu âyet, bedbaht kâfirin durumuna hayret edileceğini ifade eder. Yani Ey Peygamber! Allah'ın kullarından bir kulu, namazdan alıkoymaya çalışan o günahkâr suçlunun haline ne dersin? Aklı ne az, yaptığı iş ne çirkin!!*Ebussuûd*der ki: Bu âyet, o taşkının duru*munun çirkin ve âdi olduğunu ve bunun şaşılacak bir iş olduğunu ifade eder ve onun durumunun, hayret edilecek derecede âdi ve garip olduğunu bildi*rir.[16]*Tefsirciler, namaz kılan bu kulun*Hz. Peygamber (a.s.); onu engel*lemeye çalışanın da*mel'ûn*Ebû*Cehil olduğunda görüş birliğine varmışlar*dır. Çünkü*Ebû*Cehil şöyle demiştir: "Muhammed'in namaz kıldığını görür*sem, mutlaka onun boynunu çiğneyeceğim."[17]

*

11.*O namazdan alıkoymaya çalıştığın, namaz kılan o kul yani Muhammed (s.a.v),*salih*ve söz ve fiilinde dosdoğru yolu bulmuş birisi ise, ne dersin?!*[18]

*

12.*Yahut, hidayete ve doğru yola çağırarak*ihlas*ve Allah'ı birlemeyi emreden birisi ise!? Onu nasıl engeller ve akkorsun?[19]*Ey geri zekâlı! Ne kadar aptalsın ki, şu vasıfları taşıyan kişiyi namazdan alı*koymaya çalışıyorsun. O Allah'ın kulu, itaatkâr, doğru yolu bulmuş Allah'a boyun eğmiş, hidayete ve doğru yola çağıran birisidir. Bu, ne kadar şaşıla*cak bir şey!

Bundan sonra Yüce Allah,*Hz. Peygamber (a.s.)'e hitaba döndü ve şöyle buyurdu:*[20]

*

13.*Ev Peygamber! O,*Kur'ân'ı*yalanlar ve imandan yüz çevirirse ne dersin?*[21]

*

14.*O bedbaht bilmiyor mu ki Allah, onun bütün hal*lerinden haberdardır. Yaptıklarını gözetlemektedir. Yaptıklarının karşılığı*nı verecektir. Yazıklar olsun ona! Ne kadar cahil ve aptaldır!

Bundan sonra Yüce Allah, onu menetmek için şöyle buyurdu:*[22]

*

15.*O günahkâr*Ebû*Cehil, bu sapıklık ve taşkınlığını bıraksın. Allah'a yemin olsun, eğer Peygamber (a.s.)'e eziyeti bırakmaz, içinde bulunduğu inkâr ve sapıklıktan*vaz*geçmezse, onu kesin*likle perçeminden*yakalıyacağız. Onu şiddetle cehenneme sürükleyip ora*ya atacağız.*[23]

*

16.*Bu perçemin sahibi yalancı ve günahkâr olup suçu çoktur.*İbn*Cüzey*şöyle der: Perçemin, yalancılık ve günahkârlık sıfatı ile nitelenmesi mecazdır. Gerçekte yalancı olan ve günah işleyen, onun sahibidir.*Hâti, kasten günah işleyen;*muhti*ise kasıtsız günah işleyen demektir.[24]

*

17.*Kendi meclisinde bulunanları çağırsın ve onlardan yardım istesin.*[25]

*

18.*Biz de, cehennem bekçileri yani sert ve acımasız me*lekleri çağıracağız. Rivayete göre,*Hz. Peygamber (s.a.v) İbrahim'in (a.s.) makamında namaz kılarken, yanına*Ebû*Cehil geldi ve şöyle dedi: Ey Mu*hammedi Ben sana namaz kılma demedim mi? Bunu duyan*Hz. Peygamber (s.a.v.) ona sert konuştu. Bunun üzerine*Ebû*Cehil: "Ey Muhammedi Beni ne ile tehdit ediyorsun. Vallahi, ben bu vadide en çok taraftarı olan kimsey*im" dedi. Bu olaydan sonra Yüce Allah, âyetlerini indirdi.*İbn*Abbâs*şöyle der: Eğer taraftarlarını çağırsaydı, azap melekleri o anda*onu hemen yakalayacaktı.[26]

*

19.*Hayır! O günahkâr bundan vazgeçsin! Ey Peygamber! Sen de, onun "namazı*terket" çağrısına uyma. Secde ve namaz*larına devam et ve böyle yaparak Rabbine yaklaş. Hadiste şöyle*buyrulmuştur: "Kulun, Rabbine en yakın olduğu durum, secdedeki durumudur."[27]

*

Edebî Sanatlar

*

Bu mübarek sûre birçok edebî sanatı kapsamaktadır. Bunları aşağıda özetliyoruz:

1.*"Rabbinin adıyla oku" âyetinden sonra "Oku, rabbin kerem sahibidir" âyetinde fiilin tekrarıyla*itnâp*yapılmıştır. Bu, okuma ve ilmin şanına daha fazla önem verildiği içindir.

2.**kelimeleri arasında cinâs-ı nakıs vardır.

3.*"İnsana bilmediğini öğretti" âyetinde*tıbâk-ı*selb*vardır.

4.*"Bir kulu (Peygamberi) engellemeye çalışana ne dersin?" âyetinde kinaye vardır. Yüce Allah*Hz.**Peygamberin**şanını yüceltmek ve değerini yükseltmek için "seni engelleyen" demeyip "kul" kelimesini zikretmiştir.

5.*"Engellemeye çalışana ne dersin?" âyeti ile "Eğer o, doğru yolda ise ne dersin?" âyetindeki soru, yasakla*maya***çalışanın durumunun hayret verici olduğunu ifade etmek içindir.

6.*"O yalancı, günahkâr perçem" âyetinde mecâz-ı ak*lî vardır. Sahibi yalancı ve günahkâr olan perçem, demektir.*Dolayısıyle*yalan, perçeme mecaz olarak*isnad*edilmiştir.

7.*gibi âyet sonlarında seci' murassa vardır.

8.*Ey İnsan! Kuşkusuz dönüş, sadece Rabbine olacaktır. O sana amellerinin karşılığım verecektir. Bu âyette, bu gibi insanları, taşkınlıklarının*akibetinden*sakındırma ve tehdit vardır.**Sonra bu âyet umûmî olup her kibirli ve taşkın kimseyi kapsamaktadır. Tefsirciler şöyle der: Bu âyetten, sûrenin sonuna kadar olan bölüm,*Ebû*Cehil hakkındadır. Sûrenin ilk âyetlerinin inişinden uzun bir müddet sonra inmiştir.*Ebû*Cehil malının çokluğuyla taşkınlık gösterir ve*Hz. Peygamber (as.)'e aşırı düş*manlık yapardı. Fakat burada, sebebin hususiliğine değil, lafzın umumîliği*ne itibar olunur.[15]

*

9, 10.*Bu âyet, bedbaht kâfirin durumuna hayret edileceğini ifade eder. Yani Ey Peygamber! Allah'ın kullarından bir kulu, namazdan alıkoymaya çalışan o günahkâr suçlunun haline ne dersin? Aklı ne az, yaptığı iş ne çirkin!!*Ebussuûd*der ki: Bu âyet, o taşkının duru*munun çirkin ve âdi olduğunu ve bunun şaşılacak bir iş olduğunu ifade eder ve onun durumunun, hayret edilecek derecede âdi ve garip olduğunu bildi*rir.[16]*Tefsirciler, namaz kılan bu kulun*Hz. Peygamber (a.s.); onu engel*lemeye çalışanın da*mel'ûn*Ebû*Cehil olduğunda görüş birliğine varmışlar*dır. Çünkü*Ebû*Cehil şöyle demiştir: "Muhammed'in namaz kıldığını görür*sem, mutlaka onun boynunu çiğneyeceğim."[17]

*

11.*O namazdan alıkoymaya çalıştığın, namaz kılan o kul yani Muhammed (s.a.v),*salih*ve söz ve fiilinde dosdoğru yolu bulmuş birisi ise, ne dersin?!*[18]

*

12.*Yahut, hidayete ve doğru yola çağırarak*ihlas*ve Allah'ı birlemeyi emreden birisi ise!? Onu nasıl engeller ve akkorsun?[19]*Ey geri zekâlı! Ne kadar aptalsın ki, şu vasıfları taşıyan kişiyi namazdan alı*koymaya çalışıyorsun. O Allah'ın kulu, itaatkâr, doğru yolu bulmuş Allah'a boyun eğmiş, hidayete ve doğru yola çağıran birisidir. Bu, ne kadar şaşıla*cak bir şey!

Bundan sonra Yüce Allah,*Hz. Peygamber (a.s.)'e hitaba döndü ve şöyle buyurdu:*[20]

*

13.*Ev Peygamber! O,*Kur'ân'ı*yalanlar ve imandan yüz çevirirse ne dersin?*[21]

*

14.*O bedbaht bilmiyor mu ki Allah, onun bütün hal*lerinden haberdardır. Yaptıklarını gözetlemektedir. Yaptıklarının karşılığı*nı verecektir. Yazıklar olsun ona! Ne kadar cahil ve aptaldır!

Bundan sonra Yüce Allah, onu menetmek için şöyle buyurdu:*[22]

*

15.*O günahkâr*Ebû*Cehil, bu sapıklık ve taşkınlığını bıraksın. Allah'a yemin olsun, eğer Peygamber (a.s.)'e eziyeti bırakmaz, içinde bulunduğu inkâr ve sapıklıktan*vaz*geçmezse, onu kesin*likle perçeminden*yakalıyacağız. Onu şiddetle cehenneme sürükleyip ora*ya atacağız.*[23]

*

16.*Bu perçemin sahibi yalancı ve günahkâr olup suçu çoktur.*İbn*Cüzey*şöyle der: Perçemin, yalancılık ve günahkârlık sıfatı ile nitelenmesi mecazdır. Gerçekte yalancı olan ve günah işleyen, onun sahibidir.*Hâti, kasten günah işleyen;*muhti*ise kasıtsız günah işleyen demektir.[24]

*

17.*Kendi meclisinde bulunanları çağırsın ve onlardan yardım istesin.*[25]

*

18.*Biz de, cehennem bekçileri yani sert ve acımasız me*lekleri çağıracağız. Rivayete göre,*Hz. Peygamber (s.a.v) İbrahim'in (a.s.) makamında namaz kılarken, yanına*Ebû*Cehil geldi ve şöyle dedi: Ey Mu*hammedi Ben sana namaz kılma demedim mi? Bunu duyan*Hz. Peygamber (s.a.v.) ona sert konuştu. Bunun üzerine*Ebû*Cehil: "Ey Muhammedi Beni ne ile tehdit ediyorsun. Vallahi, ben bu vadide en çok taraftarı olan kimsey*im" dedi. Bu olaydan sonra Yüce Allah, âyetlerini indirdi.*İbn*Abbâs*şöyle der: Eğer taraftarlarını çağırsaydı, azap melekleri o anda*onu hemen yakalayacaktı.[26]

*

19.*Hayır! O günahkâr bundan vazgeçsin! Ey Peygamber! Sen de, onun "namazı*terket" çağrısına uyma. Secde ve namaz*larına devam et ve böyle yaparak Rabbine yaklaş. Hadiste şöyle*buyrulmuştur: "Kulun, Rabbine en yakın olduğu durum, secdedeki durumudur."[27]

*

Edebî Sanatlar

*

Bu mübarek sûre birçok edebî sanatı kapsamaktadır. Bunları aşağıda özetliyoruz:

1.*"Rabbinin adıyla oku" âyetinden sonra "Oku, rabbin kerem sahibidir" âyetinde fiilin tekrarıyla*itnâp*yapılmıştır. Bu, okuma ve ilmin şanına daha fazla önem verildiği içindir.

2.**kelimeleri arasında cinâs-ı nakıs vardır.

3.*"İnsana bilmediğini öğretti" âyetinde*tıbâk-ı*selb*vardır.

4.*"Bir kulu (Peygamberi) engellemeye çalışana ne dersin?" âyetinde kinaye vardır. Yüce Allah*Hz.**Peygamberin**şanını yüceltmek ve değerini yükseltmek için "seni engelleyen" demeyip "kul" kelimesini zikretmiştir.

5.*"Engellemeye çalışana ne dersin?" âyeti ile "Eğer o, doğru yolda ise ne dersin?" âyetindeki soru, yasakla*maya***çalışanın durumunun hayret verici olduğunu ifade etmek içindir.

6.*"O yalancı, günahkâr perçem" âyetinde mecâz-ı ak*lî vardır. Sahibi yalancı ve günahkâr olan perçem, demektir.*Dolayısıyle*yalan, perçeme mecaz olarak*isnad*edilmiştir.

7.*gibi âyet sonlarında seci' murassa vardır.
Eve geçince hepsini okuyacağım anlamaya çalışacağım hocam teşekkür ederim. Aklıma takılan birşey olursa tekraren yazacağım.

Alıntı ile Cevapla
  #28  
Alt 09.03.24, 13:16
Üye
 
Üyelik tarihi: 08.03.24
Bulunduğu yer: İstanbul
Mesajlar: 50
Etiketlendiği Mesaj: 2 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
Sparrow Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sıkıntınızla ilgili hocamız yanıt vermiş çözüm bulunur inşallah ben kafanızın karıştığı hususlar ile ilgili imas hocanın da dediği gibi mealden ve bir bütün değil tek ayete bakarak tek düze bir metin gibi okuyup dusunmemizden kafanız karışmış gibi. İngilizceden ( ki Arapçaya göre çok basit ve yalın bir dildir) roman cevirilerind bile kelimenin birkaç anlamından biri doğru doğru seçilmediginde ve kültürel faktörler dikkate alınmadan çevrildiğinde çok farklı anlasilmaz keyifsiz bir hale geliyor. Örneğin en basiti "raining cats and dogs" kelime olarak kedi köpek yağıyor gibi bir anlamı varken sağanak yağmur anlamindadir ama kitapta kelime olarak cevirirse çok saçma gelir ne alaka dersiniz. Avrupa tarihi,dönem mimari ve ekonomik geçmişini araştırınca bu kalıbın mantığıni anlarsınız. Yine Matrix filmi örneğin yüzlerce video yazı bulursunuz film hakkında bakın burda şuraya gönderme bunu kastetmis diye. Bir senaristin, insanın yazdigi eserde bu kadar komplike olabilirken Yaratıcının gönderdiğiniz kitabı kelime anlamı olarak almak tesbih edebi ve kültürel bilimsel çerçeveden çıkarıp bütün değil tek anlam olarak okumak tamamen farklı ve hatali bir yola sokar. Tefsirlerin okunması bu yüzden önemli.

7 yaş ve keçinin ayet yemesi gibi hadiseler içinde hocamız demiş zaten ama şu örneği vereyim internette İstanbul depremi , dünya çapında küçük bir kıyamet ile ilgili kehanetler kitap görüntüleri var herkes inanmış hatta şehri o yıl bosaltanlar olmuştu duymussunuzdur. O soylentiyi başlatan belgeleri ile çıkmıştı internette sahte bilgi ne kadar yayılır diye test etmek için 8-10 sene kadar once tarihi görünen başına şeyh eklediği bir isim olusturmus sahte bir kitap sayfası ayarlayıp paylaşmış hatta ilo ismi arayanlar inansın fiye onlarca sitede bu isim ile ilgili şeyler yazmış okuyanlar gerçekten böyle birinin olduğuna inanmış. Adam ben yaptım böyle biri yok kehanet yok desede kimseyi inandiramadi.

Konu İslami kötülemek ( ne işlerine yarar diyecek bakım yaramış aklınız karışmış işte) ve yüzlerce yıllık süreç olunca siz düşünün bu safsatalarin aslı astarını.
Tekraren baştan sona tefsirle birlikte okuyacağım

Alıntı ile Cevapla
  #29  
Alt 09.03.24, 13:23
imas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgili Üye
 
Üyelik tarihi: 18.01.20
Bulunduğu yer: her yer
Mesajlar: 16,011
Etiketlendiği Mesaj: 3386 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

Alıntı:
Maytere Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Hocam İncil İsa tarafından yazılmadı ki. Havarilere kutsal ruh tarafından yazdırıldı Müslümanların bu noktada kafası karışıyor. Peygamber İsa ölmeden 3 gün evvel kendisine rehberlik eden Ruh'u havarilerine üflemek suretiyle devretti havarilerinde bir peygamber gibi gezip mucizeler gösterip Mesih ve Yeni Ahit'i anlattı İncil'i yazan bunlardır. İsadan duydukları gördükleri yaptıkları işler ve ruh tarafından bildirilenleri her havari kendi bakış açısıyla yazmışlardır. Kusurum varsa affola
bunlar tamamen yanlış bilgi ve ibternetten öğrenilmis bilgiler

1 hz isa ölmedi göge cekildi (bu kuranin ahkamidir yani Allahin sözudür)
incillerin tamaminin sayisi 120 nin uzerindeydi konsül toplandi 4 unu birakti gerisinin imha etti

kutsal ruh kim?
ruh nasil hz. isada oluyor?
ruh nasil üfleniyor?

__________________
اِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُٓ اَسْلِمْۙ قَالَ اَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَم۪ينَ
_______________________________________________

Bir acaip derde düştüm herkes gider kârına
Bugün buldum bugün yerim, hak kerimdir yarına
Zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına
Rızkımı veren Hüdadır kula minnet eylemem
Alıntı ile Cevapla
  #30  
Alt 09.03.24, 13:49
 
Üyelik tarihi: 17.08.23
Bulunduğu yer: Dünya
Mesajlar: 643
Etiketlendiği Mesaj: 125 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

[QUOTE=Maytere;596239]Ayrıca sandığınız gibi bir hayat yaşamıyorum. İnsanları kırmadan dökmeden onurumla emeğimle dürüst bir yaşam sürme çabası içerisindeyim. Bende bir deist olarak yoksullara mazlumlara yardım edip hayvanlara gıda sagliyorum.Edep, ahlak,vicdan yalnızca inançlı insanlara mahsus değil ve gerçekten bir dini kötülemek gibi bir amacım yok yalnızca iman edip gecemiyorum kafama takılıyor bazı şeyler yoksa böyle yaşamak daha zor.


Güzel kardeşim ben size herhangi bir itham da bulunmamışım ki, sizin nasıl bir hayat yaşadığınızla ilgili birşey de dememisim bir yanlış anlama olmuş sanırım orda örnekler vermişim ve dini kötülemek isteyenlerden kasıt örnek verdiginiz iddiaları ortaya atanlar kişilerdir. Parantez içinde de bunu yapanların ne işine yarayacak diyecek olursanız bakın kötülemek için attıkları bu mesnetsiz söylemler birçok kişi gibi sizinde kafanızı karıştırmış sıkıntıya sokmuş, öyle art niyetli kişilerin sözlerine değil asıl olana bakıp bulmaya çalışalım demişim.

Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
ilahi bir yardıma ihtiyacım var Muhammed24 Sorularınız 13 29.08.24 11:34
Tercübeye ilminize ihtiyaçım var Duruk Sorularınız 11 07.03.21 01:17
Etkili ve dürüst işlem yapan hoca ve medyum önerisine ihtiyacım var. Emel3291 Bakım Bölümü 4 30.10.20 16:58
Benim Mürşide ihtiyacım var mı? Hal Tasavvuf Sohbetleri 1 25.07.19 11:06
Bakım yaptırmaya ihtiyacım var Gülce Sorularınız 18 27.05.19 00:17


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
HavasOkulu.Com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147