Elma sirkesi nasıl yapılır !!!
Öncelikle hangi meyveden sirke yapacaksanız mümkün olduğunca o meyvenin doğal olanını bulmaya çalışın.Bulduğunuz doğal, mumsuz ve ilaçsız elmaları güzelce yıkayın ve mutlaka tamamen kurumalarını sağlayın. Kurumuş olmaları çok önemli. Fermantasyonun başlaması için elmaların üzerindeki doğal floraya ihtiyaç var çünkü. Kuruyan elmaları küçük küçük doğrayıp ağzı geniş cam bir kavanozun içine atın. Elmaları kabukları ile birlikte doğrayın. Kavanozun en az yarısına kadar doğranmış elmalar gelmeli. Üzerini içme suyuyla tamamlayın ama sakın kavanozu ağzına kadar doldurmayın ve sakın musluk suyu kullanmayın. Kavanozun ağzını 4 parmak boş bırakmanız, gaz çıkışı esnasında kavanozun taşmamasını sağlar. Kavanozun içine varsa sirke anası, yoksa bir çay bardağı kadar gerçek ev sirkesi ilave edin isteğe bağlı olarak bir kaşık bal yada pekmez koyabilirsiniz Güzelce karıştırıp kavanozun üzerine bir tülbent örtüp, paket lastiğiyle sabitleyin. Sirke kavanozunun üzerine tarih yazan bir etiket yapıştırın ve kavanozu mutfağın kuytu loş bir köşesine koyun. Artık tek yapmanız gereken, elmalar suyun altına çökene kadar her gün temiz bir kaşıkla kavanozu bir ya da iki kez karıştırmak. Elmaların çökmesi takribi olarak 3 hafta sürüyor. Elmalar suyun altına çökünce karıştırmayı bırakın. Artık sirkenin üzerinde incecik tül gibi sirke anası oluşmaya başlayacak, sakın dokunmayın. Sirke anası oluşumunu tamamladığında o da elmalar gibi suyun altına çökecek. İşte o zaman sirke anasını içinden bir kaşık yardımıyla alın ve sirkenizi bir tülbentten süzün. Süzülen sirkenin tadına bakın, eğer sirkeleşme olmuş tadı sirke gibi keskin ise şişelere doldurup ağzı kapaklı olarak loş bir yerde muhafaza edin. Bu şekilde sirkede ki fermantasyon devam eder. Sirkeniz henüz keskinleşmemişse süzdükten sonra yine kendi kavanozuna dökün, posasını çöpe atın. Kendi anasını da içine bırakın,Tülbentle kapatıp, fermantasyon sürsün diye kavanozu yerine koyun. Bundan sonra yine beklemeniz gereken süre, bu zamana kadar geçen süreyle aşağı yukarı aynı olacak. Bu süreyi sirkenin tadı belirleyecek. Sirke keskinleşip, sirke gibi olduğu zaman, tekrar sirkenizi süzün ve bu sefer kapaklı bir cam şişeye sirkeyi koyup, ağzı kapalı olarak loş bir yerde fermente olmaya devam etmesi için bırakın. Sirkeyi süzdüğünüz tarihi de not edip, şişenin üzerine yapıştırın. Etiketin üzerine ne sirkesi olduğunu da yazmanız, ileride başka yapacağınız sirkelerle karışmaması için faydalı olacaktır. Bu esnada içine bir fiske tuzu farmatasyonu dursursun diye atabilirsiniz. Artık sirkenizi dilerseniz kullanmaya başlayabilirsiniz. Sirke ne kadar uzun zaman bu şekilde dinlenirse o kadar lezzeti ve kıymeti artar. Sirkeden aldığınız sirke anasıyla yeni bir sirke kurabilirsiniz, atmayın.
Elma sirkesi yapmanın püf noktaları
Doğal elma kullanın,Tatlı elma kullanın, ekşi elma kullanmayın,Mutlaka içme suyu kullanın,Mutlaka cam kavanoz kullanın,Elmaları çok iyi kurutun, bezle kurulamayın, kendi kendisine kurumasını bekleyin,Maya olarak sirke kullanacaksanız asla hazır sirke kullanmayın, mutlaka doğal sirke kullanın,Elmalar suyun altına çökene kadar, her gün en az bir kez mutlaka karıştırın,Suyu çok elması az olmasın karışımınız dengeli olsun. Elma sudan daha çok olursa daha yoğun bir sirke olur.Sirke anası varsa tek başına mayalamak için yeterlidir.
Yukarıda yazdığım püf noktaları benim defalarca kez yaptığım sirke tecrübelerimle oluştu. Bu noktalara dikkat ederseniz, sirke kurmakta kesinlikle başarıya ulaşırsınız. Bu arada bir de şunları eklemek istiyorum;
Sirke anası elimin altında hep var olduğu için artık sirkelerimi sadece sirke anasıyla kuruyorum.
Sirke anası yeterli büyüklükte ise, sadece ana ile, sirke ilave etmeden sirke kuruyorum. Sirke anasını ile kurulan sirke daha çabuk olgunlaşıyor, sirkeniz garanti oluyor.
Eğer anayı saklamak istiyorsanız yaptığınız sirkeden küçük bir kavanoza koyun, anayı bu kavanozda ağzı kapaklı olarak saklayın. Ya da sirkelerinizin bir tanesinin içine atarak da anayı muhafaza edebilirsiniz.
Sirkenizi süzmeden önce anayı zarar vermeden bir kaseye alın, sirkeyi ondan sonra süzün.
Afiyet olsun.
|