Böbrek yetmezligi.
Türkiye'de yaklaşık 50 bin böbrek hastası var. Bunların 20 bini nakil bekliyor. İş işten geçmeden böbrekleri korumak gerekiyor
Böbreğin ilacı maydanoz
Böbreğin normalde yaptığı görevlerin kaybına böbrek yetmezliği deniyor. Sağlıklı bir tek böbrek tüm görevleri tek başına yerine getirebilirken iki böbreğin birden iflas etmesi ya diyalize bağlı yaşamı ya da organ naklini gerektiriyor. İstatistiklere göre Türkiye'de 50 bin kişi böbrek yetmezliği çekerken yaklaşık 20 bin kişi nakil bekliyor. Bazı gıdalar ise böbrekleri korumaya yardımcı oluyor. İşte böbrek dostu şifalı besinler...
KIRK KiLiT OTU
Böbreklerde biriken toksinlerin atılması için en sık kullanılan bitkilerden biri kırık kilit otudur. İçeriğindeki yüksek silika böbreklerde oluşan hasarlı dokunun yenilenmesine yardımcı olur.
MAYDANOZ
Günlük beslenmemizde sıkça kullandığımız maydanoz böbrekler için oldukça faydalıdır. Böbreklerin çalışmasını ve toksinlerin atılmasını
hızlandırır. Aynı zamanda böbrek taşlarının oluşmasını ve böbreklerde ödem oluşmasını engeller.
YABAN MERSiNi
Yaban mersini mesane enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları için en iyi şifalı bitkilerden biridir. İçinde bulunan hidrokinon ve arbutin yaban mersinini güçlü bir anti bakteriyel haline getirmektedir. Böbrek yetmezliği yaban mersininin bu özelliği sayesinde tedavi edilebilmektedir.
AYRIK OTU
Ayrık otu iyi bir idrar söktürücüdür. İdrar miktarını artırarak idrarla birlikte toksinlerin atılmasını kolaylaştırmaktadır. Böbrekleri temizleme tedavisinde de kullanılmaktadır.
ADAÇAYI
Az miktarda kurutulmuş adaçayı, çay şeklinde hazırlanarak tüketildiğinde böbrek üzerinde yararlı etkiler yaratmaktadır.
ISIRGAN OTU
Böbrek için şifalı bitkiler listesinde önemli bir yere sahip olan ısırgan otu atıkların vücuttan atılmasında ve böbreklerin temizlenmesinde kullanılır.
ARMUT
Böbreklerin daha aktif olarak çalışmasını sağlar. Meyveler içinde en böbrek dostu olanıdır.
LAVANTA ÇİÇEĞİ
Çiçeğin kaynatılmasıyla elde edilen karışım böbreklerin temizlenmesine yardımcı olur.
RİSK FAKTÖRLERİ
Yüksek tansiyon, Diyabet hastalığı, Fazla kilolu olmak, 60 yaşın üzerinde olmak, Sigara alışkanlığı, Tek böbrekli doğmak, Ailesel böbrek hastalıkları.
|