06.04.17, 17:08
|
Daimi Üye
|
|
Üyelik tarihi: 21.12.16
Mesajlar: 10,486
Etiketlendiği Mesaj: 1587 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
|
|
Tevekkül-ün dinimizde anlamı nedir?
Allah Tevekkül Edenleri Sever ve Allah, İman Edenlerin Velisidir
Tüm kainatın yaratıcısı Yüce Allah(c.c), kullarını yarattıktan sonra kendilerinin kaderlerini de belirler ve bu kadere dayalı olarak birkaç dönüm noktaları içerisinde kullarının kararlarını yine cüz-i iradelerine bırakmaktadır. Bu durum var olan kader’in ve insanın kendi kaderini belirlemesi üzerine seyrini göstermektedir. Bahsi geçen bu dönüm noktalarının kullar tarafından verilen kararlar neticesinde yapılan ibadet, iman ve dini derecelerin Yüce Yaradan’ın nazarında bir belirti olarak var olacağı üzerinedir. Bu gösterge kulların kurtuluşu veya azabını temsil etmekte olan kararları kapsamaktadır. Bunun üzerine öncelikli olarak Allah(c.c) tarafından tayin edilen kaza ve kadere yürekten inanarak sadakatlerini göstermek gerekmektedir.
Allah’ın insanların kaderine kıldığı kaza, bela, şer, mutluluk, bereket ve diğer tüm oluşumlara yürekten inanmak, Allah’a olan bağlılığınızı ve bunu yaşamak gerek iyi gerek ise kötü bir oluşum olsa dahi kaderinize inanmak kulları Allah mertebesinde iyi bir mümin kılmaktadır. Buna hitaben hayatımızda yer alan iyi veya kötü tüm olan olayların Allah’tan geldiğini ve bizlere verilen bir hediyeymiş gibi bilerek, buna takriben en hayırlısının da bu karara bağlı olduğuna inanarak yaşamaktır. Bu davranış müminin en kuvvetli iman göstergesi olmaktadır.
TEVEKKÜL ETMEK, ALLAH’A İNANMAK VE ONA SIĞINMAKTIR
Tevekkül’ün tam mana anlamı, Allah’a güvenmek ve ona sığınmaktır. Her işte, her olayda Allah’a inanmak, güvenmek ve ona havale etmek anlamına gelen Tevekkül, kullara gelecek olan en büyük, en iyi ve tek yardımın O’ndan geleceğine inanmaktır. Peygamber Efendimiz(S.A.V)’in dediği üzere; “Allah kullarına bir annenin çocuğuna göstermiş olduğu şefkatten kat ve kat daha şefkatlidir†deyişiniz kalbimizde hissederek ve iman ederek belirtmeliyiz. Tüm kalbimizle inandığımız tevekkül deyişiyle tüm varlığımızı kendisine biad ederek teslim etmeliyiz. Hayatımız çerçevesinde karşılaşacağımız veya bir işe kalkışacağımız vakit Allah’a sığınarak tevekkül etmesini bilmeliyiz, kısaca belirtmek gerekirse; “Allah’a sığınarak, kendisinden yardım istemeliyiz.†Tüm bu anlatılanların birçok kısmı ve tevekkül üzerine birçok deyiş, Allah tarafından Kur’an’da belirtilerek açıkça ifade edilmiş ve müminlere aktarılmıştır.
__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
|