Cengiz Han'ın başka bir mezarı bulundu!
Cengiz Han'ın 3'üncü mezarı bulundu!
ABD ve Çinlilerden sonra Moğollar da bir başka yerde Cengiz Han'ın mezarını buldu!Amerikalı ve Çinli bilimadamlarının "Cengiz Han'ın mezarını bulduk" iddiaları hala somut bir sonuca ulaşmazken, şimdi de Moğol arkeologlar aynı iddia ile ortaya çıktı.
Bilge Kağan'ın heykelini buldukları iddiasıyla geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve basında çok geniş bir şekilde yer alan Moğol arkeologlar, Cengiz Han'ın mezarının yerini tespit ettiklerini öne sürüyor. Başkent Ulan Bator'da faaliyet gösteren Kül Tigin Derneği bünyesinde arkeolojik çalışmalar sürdüren Moğolistan Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bor Cugder başkanlığında çalışmalarını sürdüren 30 kişilik kazı ekibi, Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın mezarının bulunduğunu öne sürdükleri kurganda 2 yıldan fazla bir zamandan beri araştırmalarını sürdürüyor. Prof. Dr. Cugder,Cengiz Han'ın mezarının bulunduğu kurganın, başkentin yaklaşık 300 kilometre kuzeyindeki Hentii vilayeti sınırları içinde bulunan Burkhan Khaldun dağında olduğunu söyledi.
MEZAR, NEHİR YATAĞINDA DEĞİL, DAĞDA
alıntı...
Kurganı yaklaşık iki buçuk yıl önce keşfettiklerini belirten Prof. Dr. Cugder, bölgede 2 yıldan fazla bir süreden beri araştırma çalışmalarını yürüttüklerini aktardı. Moğol bilim adamı, bölgedeki yüzey araştırmalarının tamamlanmasının ardından bir yıldan fazla bir süredir jeofizik çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, "bulduğumuz kurgan 200 metre uzunluğunda ve deniz seviyesinden 2 bin 362 metre yüksekte" dedi.
"Bölgede halen tespit ettiğimiz mezar sayısı 36" diyen Prof. Dr. Bor Cugder, "bu mezarlardan bir kısmının Moğol hanlarına ait olma ihtimali var. Çevre araştırmasını sürdürüyoruz" şeklinde konuştu. Ekim ayı başında bölgeye giderek 15 gün süreyle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Cugder, ilk kazıları yaptıklarını ve kış süresince çalışmalara ara vereceklerini söyledi. Burkhan Khaldun dağında buldukları kurganın Cengiz Han'a ait olduğunu öne süren Moğol bilim adamı, şöyle konuştu:
"200 metre uzunluğundaki kurganın 6 metre altında 2x4x10 metre ölçülerinde bir mezar tespit ettik. Bunun, Cengiz Han'a ait olduğunu düşünüyoruz. Yaptığımız araştırmaya göre kurgandan mezara 9 basamakla iniliyor. Bu, büyük hakanlara yönelik bir uygulama. Mezarın Cengiz Han'a ait olabileceği düşüncesi de bundan kaynaklanıyor.
Bilindiği gibi dünyada, büyük hakanın mezarının nehir yatağında olduğu düşüncesi hakim. Kurganın bulunduğu Bhurkhan Khaldun dağının yakınından büyük bir nehir geçiyor. Kurgan, ulaşılması zor, insanların çıkamayacağı bir yerde. Kurganın üzerinde eski zamanlarda yapılmış, Budizm ve Şamanizm inançlarına ait 2 tane de ava (sembol) bulunuyor."
Prof. Dr. Bor Cugder, Cengiz Han'ın hazineleri konusunun da çok eski bir söylenti olduğunu hatırlatarak, "Ancak bu söylentide gerçek payı olduğunu düşünüyoruz ve mezarda 4 tona yakın altın olduğunu sanıyoruz" dedi.
AMERİKALI VE ÇİNLİ BİLİM ADAMLARININ İDDİALARI
Cengiz Han'ın mezarının bulunmasına yönelik ilk ciddi çalışmalar, 1990 yılında Moğol-Japon ortak araştırma grubu tarafından başlatıldı. Ekip, uzun süren araştırmalar ve üstün teknik donanıma rağmen Moğol hakanının mezarına ulaşamadı. Moğol-Japon ortak araştırma grubunun çalışmalarının sonuçsuz kalmasının ardından bu konuda uzunca bir süre ses çıkmadı. Aradan 10 yıl geçtikten sonra 2000 yılının eylül ayında Çinli arkeologlar, Cengiz Han'ın mezarının bulunduğunu açıkladı. Ancak açıklanan mezar, bilinenin aksine Moğolistan'da değil, Doğu Türkistan'daydı.
Çinli arkeologlar, 1277 yılında ölen Cengiz Han'ın gerçek mezarının Çin'in Sincan-Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) bulunduğunu öne sürdü. Mezarın Qinghey'de yapay kanalla birbirine bağlı iki gölün yanında olduğunu savunan Çinli araştırmacılar, "Bu, Cengiz Han'ın gerçek mezarıdır" iddiasında bulundu.
Amerikalı ve Moğol bilim adamlarından oluşan uzmanlar ise, Cengiz Han'ın mezarına ulaşma iddiasında 2001 yılında daha somut verilerle ortaya çıktı. Chicago Üniversitesi (ABD) öğretim üyesi Prof. Dr. John Woods ve Moğol coğrafyacı Damba Bazargur, Moğolistan'ın kuzeydoğusunda başkent Ulan Bator'a 320 kilometre uzaklıktaki Batshiret kenti yakınlarındaki bir tepede keşfedilen mezarlıkta açılmamış 20 mezar buldu.
Halk arasında Cengiz Han'ın kalesi olarak bilinen tepe, 3 kilometre uzunluğunda ve 4 metre yüksekliğinde antik bir duvarla çevrili. Ekiptekiler, imparatorluğun üst düzey yetkililerinin gömülü olduğu tahmin edilen tepede toplam 40 mezar bulunduğu düşüncesine sahipti. Konuyla ilgilenen Çinli uzmanlar da mezara şüpheyle yaklaşmakla birlikte, olayın bilim dünyası açısından şaşırtıcı bir gelişme olduğunu kabul ediyorlardı.
Prof. Dr. Voods ve Moğol coğrafyacı Bazargur'un bu çalışmaları, Moğolistan Cumhurbaşkanının emriyle, "geleneklere saygı gösterilmediği" için durduruldu ve çalışma grubu bölgeden çıkartıldı. Böylece araştırma yarım kaldı. Henti vilayetinde Cengiz Han'ın mezarını bulduklarını iddia eden Prof. Dr. Bog Cugder ve ekibi ise bu konuda daha şanslı. Araştırma grubunun bağlı olduğu Kül Tigin Derneği, bölgede faaliyet iznine sahip ve çalışmalarını hiçbir engelle karşılaşmadan sürdürüyor.
CENGİZ HAN'IN MEZARINDAKİ GİZEM
Çok kısa bir zamanda dünyanın en büyük imparatorluklarından birini kuran Cengiz Han'ın mezarı, bizzat kendisinin talimatıyla gizlendiği için ölümünden bu yana araştırma konusu.
Cengiz Han'ın mezarı ile ilgili, artık efsaneye dönüşen ve 8 asırdan uzun bir zamandır mezarın bulunmasını engelleyen öykü kısaca şöyle: Ölümünden sonra mezarının kimse tarafından bilinmemesi talimatı veren Cengiz Han'ın bu talimatı katı bir uygulama ile yerine getirilir. Ölümünden sonra hiç beklenmeden Cengiz Han'ın naaşı, kendisinin önceden belirlediği gizli bir yere gömülür. Ardından da mezarın üzerinden 1000 tane at koşturulur, toprağın üzeri yeşillendirilerek, mezar yerinin izleri tamamen yok edilir. Bunlar olurken, diğer taraftan da mezarın hazırlanmasında ve naaşın gömülmesinde görev yapan herkes öldürülür. Ayrıca, mezarı bilen ve gören herkes de aynı sonla karşılaşır.Cengiz Han'ın naaşının yanı sıra çok çeşitli ve tarihe ışık tutacak eserler ile hazinesinin de olduğu tahmin edilen mezar, yüzyıllardır aranıyor. Tarihçi, arkeolog ve hazine avcısı birçok kişi tarafından kimi zaman açık, kimi zaman gizliden gizliye aranan Cengiz Han'ın mezarı hala bulunamadı
|