Cotte'nin, resmin sanal olarak yeniden üretilmesi olan bu çalışmasının sonuçlarından biri de elde edilen resmin, tablo daha yeniyken sahip olduğu renkleri gösteriyor olması. Buna göre Da Vinci'nin ünlü modelinin ten rengi hafif pembeye çalıyor.
Arka alandaki gökyüzünün rengi ise şimdi koyu gri gözükmesine rağmen daha maviymiş. Cotte'ye göre resmin üzerindeki koyu renkli tabaka da 500 yılık bir geçmişin ürünüymüş.
Cotte, kızılötesi ışınla elde ettiği bulguların fotoğraflarını düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarına da gösterdi.
Araştırmacı, aynı zamanda ona Lisa'nın gülüşünün de bugün göründüğünden geniş olduğunu söyledi. Cotte, dolayısıyla Lisa'nın yüzünün de eskiden daha geniş göründüğünü savundu.
Leonardo, ünlü tablosunu 10 yıldan fazla süre yanında taşımış ve ölene kadar da üzerinde çalışmıştı.
Cotte'nin çalışmaları San Francisco'da bulunan Metreon isimli alışveriş merkezinde "Da Vinci: Bir Dehanın Sergisi" adı altında sergilenecek
Da Vinci’nin paha biçilmez başyapıtları üzerinde araştırmalar yürüten sanat ekspertleri, ressamın ‘Mona Lisa’ ve ‘Bakire ve Çocuk’ tablolarından aynaya yansıyan gizemli yüzleri ve şekilleri keşfetti.
1452- 1519 yılları arasında yaşayan Da Vinci, 1490-1495 yıllarında çalışmalarını ve çizimlerini aynada göründüğü gibi deftere kaydetme alışkanlığı geliştirdi. Bu şekilde kişisel düşünceleri sadece yansıma sırasında okunabiliyordu.
Mona Lisa üzerinde benzer tekniği kullanan sanat ekspertleri, yaptıkları uygulama sonucunda gizli tuhaf şekilleri ortaya çıkardı. Yağlı boya ve gizemli güzelliğiyle dünyanın ilgi çekici tablosu olma özelliğini koruyan Mona Lisa’nın sanıldığı gibi yanlız olmadığı kanısına varan ekspertler, Mona Lisa tablosunda keşfedilen yüzün Yıldız Savaşları filminde kötü adam rolünde oynayan Darth Vader’a benzediğini açıkladı.
Sanat eseri uzmanları, Mona Lisa toblosundaki yüzün ressamın The Virgin and Child with Saint Anne(Bakire ve Çocuk, Aziz Anne) tablolarında da bulunduğunu; tablolardaki yüz ve şekillerin Tanrı ve korkuyu temsil ettiğini belirtiyor.
Yine aynı uygulama Da Vinci’nin en önemli eserlerinden biri olan ‘Last Supper’ (Son Akşam Yemeği) tablosunda denendi. Uygulama sonucunda ortaya çıkan İsa’nın ‘Kutsal Kasesi’nin masaya devrilmiş görüntüsü, ‘John the Baptist’ adlı tabloda ise ağaç ve kadın görüntüsünün yer aldığı ortaya çıktı.
The Virgin and Child with St Anne and St John the Baptist
Last Supper
Hollanda'daki Amsterdam ve ABD'deki Illinois üniversitelerinin ortak hazırladığı duyguları tanıma programı, altı temel duyguya bağlı değerlendirme yapıyor.
İnsanların yüz ifadelerinden ruh hallerini okumaya yönelik sonuçlar çıkaran program, tartışmalı bir yüz ifadesine sahip olan Mona Lisa'nın ruh hallerini de belirledi.
Mutlu bir kadın
Buna göre Leonardo da Vinci, Mona Lisa'yı yaparken, bu güzel kadına yüzde 83 oranında mutluluk vermiş. Ne var ki, Mona Lisa'nın yüzünde sadece mutuluk okunmuyor.
Mona Lisa, aynı zamanda yüzde 9 oranında nefretle dolu, yüzde 6 oranında korku duyguları taşıyor ve yüzde 2 oranında da öfkeli.
Bilgisayar, bu sonuçlara yüz hatları, dudak kıvrımları ve göz çevresindeki kırışıklıklar gibi mimiklere bakarak ulaşıyor.
Dünyanın en ünlü tablosundaki bu sır kadının beş çocuk annesi bir kadın olduğu ortaya çıktı. İngiliz Telegraph Gazetesi'nin haberine göre, tarihçilerin 400 yıldır üzerinde tartıştığı bu tablodaki kadın zengin bir ipek tacirinin eşi. Modelin, Da Vinci'nin kendisi, ressamın annesi ya da Floransalı bir hayat kadını olduğu şeklindeki çok sayıdaki iddia, Giuseppe Pallanti isimli Floransalı bir öğretmenin araştırması sayesinde çürüdü.
Pallanti, resimdeki kadının çok zengin bir ipek tüccarı olan Ser Francesco del Giocondo'nun eşi Lisa Gherardine olduğunu açıkladı. Pallanti'ye göre, ressam Da Vinci'nin babası ile bu zengin tacir çok yakın iki arkadaş. Pallanti, 1495'te Lisa Gherardine ile evlenen del Giocondo'nun, arkadaşına jest yapmak için 24 yaşındaki eşinin tablosunu Da Vinci'ye yaptırdığını ifade etti.
Da Vinci'nin tablosunda ayrıca hiçbir fırça izi belirlenemedi. Tabloda çok ince ve yekpare boya tabakası bulunduğu anlaşıldı. Eserde hiçbir parmak izi de tespit edilmedi, oysa bazı uzmanlar, sanatçının tabloyu parmaklarını kullanarak yaptığına inanıyordu.
Kızılötesi yansıma tekniğini de kullanan araştırmacılar, ayrıca Mona Lisa'nın şimdiye kadar serbest olduğu düşünülen saçlarının, başın arkasında topuz yapılmış olduğunu fark etti. Saç topuzu, tarihçileri şaşırttı, zira Rönesans'ın bu tür saç bağlama tarzı 'kötü kız'lara mahsustu, oysa Mona Lisa iyi bir aileden geliyordu ve bir ipek tüccarının karısıydı.
Mona Lisa’nın gizemi güzelliği
Leonardo da Vinci’nin ünlü tablosu Mona Lisa’nın çizgilerinde ve tebessümünde gizli bir sırrı barındırdığı, tarih boyunca en çok tartışılan konulardan biri oldu.
Leonardo da Vinci’nin dünyanın en çok tanınan ‘Mona Lisa’ tablosu bu yıl 500’uncu yaşına basıyor. Tablonun tarihi tam olanak bilinmese de, 1506 yılında tamamlandığı varsayılıyor. Ancak sanat tarihçileri bir türlü bitiremediği tabloyu Da Vinci’nin gezilerinde sürekli yanında taşıdığını ve son yıllarında da ‘birkaç rötuşâ€™ attığını düşünüyor.
|