Psikolojide: Ruhun imajlarla düşünmesi, imajları canlandırması, yeni imajlar meydana getirmesi, türlü tasarımlara ait unsurları dağıtmak ve toplamak şeklindeki ruhsal etkinliğidir.
İmajinasyon, ruhun esas yeteneklerinden biridir. İmajinasyon gücümüz sayesinde ve kabiliyetimiz oranında olaylara ve maddeye hakim olabiliriz. Bedenin oluşumu önce imajinasyonla başlar. İnce maddeye etki ederek ilk şekli meydana getirir ve bu esiri beden, fizik bedenin esasını oluşturur.
İmajinasyon bir şeyi ruhta suretlendirmek, şekil ve biçim vermektir. Tasarımdan farklıdır. Bir şeyi ruhta suretlendirmek, ruhun maddeler üzerindeki etkinliğini kullanması ile başabaş gider. Ruh, etkinliği ile bir objeye şekil vermek istediği zaman, onu imajinasyon yeteneğinin yardımı ile yapar. İmajne edilmiş bir şey, fizik alemdeki kaba görünümlerini göstermeden evvel, ince kozmik maddeler aleminde gerçekleşmiş bulunur.
İmajinasyon irade ile başlar. İrade ile biter. Bu irade, bize nazaran her zaman apaçık olmasa bile, gerçekte mevcuttur.
Telkin ve kendi kendine telkin olaylarının en önemli sebebi, imajinasyonun psişizim üzerindeki güçlü etkisidir.
İmajinasyon yeteneğinin yüksekliği, bir insanın her alanda mükemmelleşmiş olması demek değildir. Ama imajinasyonlarını iyice geliştirmiş olanların ellerinde daha müsait tekamül vasıtaları ve imkanları vardır. Bir isteğin yerine gelebilmesi için bunun iyice tahayyül edilmesi gerekir. İnsan ister bilsin, ister bilmesin, başarı ile yaptığı bir işte kesinlikle tahayyüle ilgili bir çaba harcamıştır.
__________________
Hiç kimse vazgeçilmez değildir.
Ve kimse kendini vazgeçilmez sanan
biri kadar aptal değildir.
|