Alıntı:
sapiens Nickli Üyeden Alıntı
Selâmın aleyküm dostlar ben rüyamda peygamber efendimizi gördüm bir deve ile birlikte geziyorduk birlikte yüzü görünmüyordu karanlık idi yüzü deve ile geziyorduk fakat ne komusuyorduk vs hiç hatırlamıyorum sizce bu rüyanın anlamı nedir acaba ve biraz oldu görelim fakat birdahada göremedim hiç
|
Hz. Peygamber’i, vefatından sonra rüyada görmek mümkündür. Zira hadiste ‘’beni, rüyada gören, akabinde gerçekten de görecektir’’ buyruluyor. Yani önce Hz. Peygamber rüyada görülüyor demektir. Belki onun o dönemde rüyada görülmesi, onun gerçekten görülmesiyle test edilmiş oluyor. Sonraki insanlar için bu şans yoktur. Ancak ‘’şeytanın onun suretine girmeyeceği’’ müjdesi söz konusudur.
İşte bu noktada tartışmalar bulunmaktadır. Rüyada görülen gerçekten peygamberimiz midir? Bunu nasıl anlayacağız? Bazıları ise, Hazreti Ruh-u Seyyidi’l-Enam ‘ın rüyada kendi sima ve şemaili ile görüldüğü zaman Peygamberimiz olduğunu; aksi halde, şeytanın Efendimiz ’in şekil ve suretinin gayrısında, başka bir suretle ortaya çıkıp ‘’Ben Muhammedim’’ diyebileceğini ifade etmişlerdir. İmam Rabbani Hazretleri, ‘’Efendimiz kendi şekliyle görüldüğü zaman hakkıyla görülmüş olur ki, şeytan O’nu temsil edemez’’ derken, ayrı bir ekol sahibi olan Muhyiddin İbni Arabi, ‘’Ne şekilde ve surette olursa olsun, ‘’Ben peygamberim’’ diye kişinin kalbine doğan zat Peygamberimizdir’’ demiştir. Cumhur-i muhakkikin, Muhyiddin İbn Arabi’nin düşüncesine temayül göstermişlerdir. İmam Nevevi hazretleri de, ister bilinen sıfatları üzere, isterse bilinen vasıflarından başka bir surette görsün, salih rüyayı gören kimsenin her iki surette de Mahbub-u Alem Efendimiz’i hakikaten görmüş olacağını söyler. Kadı İyaz’a göre ise, Rasul-u Ekrem’i bilinen sıfatlarından başka bir şekilde görenin rüyası tevile tabire muhtaçtır. Görülen Hz. Peygamber’in kendisi değil, bir misalidir. Mesela sakalsız görülen bir peygamber gerçekte Hz. Peygamber değildir. Ona ‘’evet, işte benim peygamberim’’ demek mümkün değildir. Ancak kişi onu peygamber olarak tasavvur edebilir. Rüya bu…Doğasında öznellik var. Bu durumda kişi ‘’Böyle nasıl olabilir diyerek’’ kendini muhafaza etmelidir.
(Kaynak: TÜM YÖNLERİYLE AKAİD HADİSLERİ; PROF.DR. YAVUZ KÖKTAŞ, MARMARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ VAKFI YAYINLARI Sayfa: 506-507)