Alıntı:
siruss Nickli Üyeden Alıntı
Konu ile çok alakalı değil ama nazar ile ilgili bilen kişiler cevaplar ise sevinirim. Şimdiden cevaplayan herkesten Allah CC. Razı olsun.
1-Nazar haktır. Deniliyor. Bunun bir şartı/koşulu var mı?
2-Nazar deveyi kazana insanı mezara koyar, ölenlerin yarısi nazardandir gibi cümleler duymuslugum var. Bunlar doğru ise nazar dünyevi hastaliklar yapar mı?
3-Bir de haset göz/ nazar/ kıskançlık kavramları arasında farklılıklar nelerdir? Kisideki etkileri nasıl olur üçünün? Aynı mıdır farklı mıdır?
|
Nazarın gerçek olduğunu ve insanın kaderiyle yakından alakasının bulunduğunu ifade eden peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır: ‘’Nazar haktır, kader ile yarışan bir şey olsaydı nazar değme işi yarışıp onu geçerdi (kaderi değiştirirdi).’’ (Müslim, Selam 42; İbn Mace Tıb 3)
Nazarın kaderle her ne kadar alakası varsa da onun tesirini yaratan yine Allah (cc)’tır. Yoksa bizzat nazar eden kişi o hadiseyi meydana getirmiş değildir. Nazarı keskin olan kimse bir şeye baktığı anda Allah (c.c.) o şeyde zararı yaratmaktadır. Çünkü iyiliği de kötülüğü de yaratan Allah (c.c.)’tır. Allah (c.c.)’ın iradesi dışında hiçbir şey meydana gelmez.
Nazar etmenin, ölümü, kişinin helak olmasını netice veren cihetini Peygamberimizden öğreniyoruz. Cabir bin Abdullah’ın rivayet ettiği hadiste şöyle buyurmaktadır: ‘’Göz değmesi haktır. Deveyi kazana, insanı da kabre girdirir.’’ (Keşfü’l-Hafa Ebu Naimden naklen)
Böylece, nazara uğrayan deve nasıl ölüp de eti tencereye konuyorsa, aynı şekilde nazar edilen kişi de hayatından olup mezara girebilmektedir. Hadis-i şeriften nazarın tesirinin yalnız insana bağlı kalmadığı bütün canlılara hatta insanın dikkatini çeken her türlü şeye de zarar verebildiği anlaşılmaktadır.
Nazar da büyük çoğunlukla potansiyel halinde var olan haset duygusunu frenlemeyen ve aşırı kıskançlık gösterenlerin gözlerinden karşı tarafa atılan zehirli bir bomba görevini görmektedir. Bunun da hikmeti, hasette olduğu gibi bir imtihan sırrıdır.
İlginçtir; Felak suresinin son ayetinde (mealen).’’Ve hased ettiği zaman hasetçinin şerrinden (Allah’a sığın)’’ ifadesine yer verilmiştir. Bu ayetten anlaşılıyor ki genel olarak haset, potansiyel bir olgu olarak her insanda mevcuttur. Bunun zararı ise uygulamaya konulduğu zamandır.
Adeta, haset bir bomba gibidir, pimi çekildiği an etrafına zarar verir. Pimi çekmek ise, insanın iradesine bağlı bir fiil olduğu için sorumluluğu da kendisine aittir.