Alıntı:
Anne Boleyn Nickli Üyeden Alıntı
Çok eşlilik, kadınların konumu, kölelik, cariyelik, ırkçılık, acımasız cezalar, şiddet, korku dili beni en çok rahatsız eden şeyler. Bunları sindirebilmem ve benimseyebilmem gerçekten imkansız. Ayrıca ruh sağlığı uzmanıyım. Biyolojik açıdan değerlendirince çoğu şey açıklanıyor ve tüm bunlar bana eski zamandan kalma kültürel dogmalar olarak geliyor. Haklısınız, akı matıkl işi değil bu o yüzden kalbimi açmaya çalışıyoru. Tasavvuf çok iyi fikirdi. Çok teşekkür ederim
|
Hz. Muhammed (s.) devrinde Müslüman kadın hayatın içindeydi. Çalışma, ticaret, siyaset ve savaşta erkeklerin yanı başındaydı. Hz. Muhammede (s.) döneminde erkeklerle tartışabilen, onların yanlışlarını çekinmeden söyleyen, yol gösteren kadınlar vardı. Hz. Muhammed’in kadınlarla istişare ettiğini İbn Kuteybe kaydetmektedir.
Örneğin Hz. Ömer’in kızı Hafsa’nın evinde, Fatma bint Umeys ile tartıştığı ve Hz. Muhammed’in (s.) Ümmü Esma’ya hak verdiği bilinir.
İbn Sa’d, Hz. Peygamber’in eşi Seleme’nin kadın konusunda Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer ile tartıştığını yazdı. Kadın hakları konusunda Ayşe ile Seleme’nin katkıları göz ardı edilebilir mi? Siyasi tutukluların affı için aracılık yapan kadınların isteklerini Hz. Muhammed yerine getirmedi mi?
Hz. Muhammed’in ilk eşi Hatice ticaretle uğraşmıyor muydu? Mekke’nin en zengin tüccarlarından biri değil miydi?
Hz. Muhammed’in eşlerinden Zeynep’in ayakkabı yapıp pazarda sattığı bilinmiyor mu?
Medinede Yahudilere ait Kaynuka çarşısında ticaret yapan Müslüman kadınlar yokmuydu?
Dericilik yapan Ümmü Kayta’nın ‘’Zanaatımdan elde ettiğim ürünleri satıyorum. Bu sevap mıdır?’’ diye sorması üzerine, Hz. Muhammed ‘’elbette sevaptır’’ cevabını vermedi mi?
Hz. Muhammed devri kadınlarının ev dışında çalıştıkları biliniyor. Ümmü Mübeşşir’in kendisine ait hurma bahçesi vardı. Ümmü Zafer ve Ümmü Umara gibi Müslüman kadın berberler vardı.
Ümmü Muleyke ve Ümmü Esma güzel kokular satarlardı
Hz. Muhammed savaşta İstihbarat için kadınları görevlendirmedi mi? Uhud savaşında Hz. Muhammed’in halası Safiyye gibi 14 Müslüman kadın görev yapmadı mı?
Süt teyzesi Ümmü Süleym hamile iken katılmadı mı Huneyn Savaşına?
Akabe’de Nesibe (Ümmü Umare) kocası ve iki oğluyla savaşmadı mı, omzundan yaralanmadı mı, iyileşip Uhud savaşı’na katılıp bu kez vücuduna 12 yara daha almadı mı?
Ümmü Esma Yermuk Savaşı’nda Ümmü Hansa Kadisiye Savaşında harp etti.
Hz. Muhammed’in süt halası Ümmü Hıram Kıbrıs’a çıkartma yapan İslam ordusu içindeydi şehit düştü.
Müslüman kadınlar İslam hukuku gereği savaş ganimetlerinden pay da aldılar. Hz. Muhammed Hayber’de savaşan Kuaybe, Sahle, Ümeyye gibi 20 kadına Benu Nezar kalesi ganimetlerini erkeklerle eşit paylaştırdı.
Esma bint Umeyye hekimlik yapmadı mı? Habeşistandan öğrendiği ilaçları Hz. Muhammed’e vererek iyileştirdiği bilinmez mi? Peygamberin öldüğünü muayene ettikten sonra ilk açıklayan o değilmiydi? Bu kadın düşmanlığı nereden çıktı?
Hz. Zeynep’in Kufe Hutbesini okudular mı? Bugün hangi hatip o eşsiz sözleri bir araya getirebilir.
Hz. Hüseyin’in kızı Sukeyna öyle bilgili eğitimliydi ki zamanın en meşhur şairleri şiirlerini önce ona okutur ondan onay alırdı.
[Nisa suresi 3. Ayetteki mesna ve sülase ve ruba’a kelimeleri genellikle, ‘’iki, üç, dörde kadar’’ şeklinde çevrilmekte fakat bu çeviri ayetin lafzına uygun düşmemektedir. Kaldı ki söz konusu ifadeyi bu şekilde çevirenler her nedense Fatır suresi 1. Ayetteki mesna ve sülase ve ruba’ ifadesini ‘’ikişer, üçer, dörder ‘’ diye çevirmekte ve dolayısıyla meleklerin kanatlarını dörtle sınırlama yoluna gitmemektedir. Gerçekte teaddüd-i zevcatla ilgili ‘’dört kadın’’ sınırlaması Kur’an’a değil icma haline gelmiş örfe dayanmaktadır. Bu konuda Hz. Peygamber’e atfedilen hadisler ise kişiye özel hükümler ihtiva etmektedir. Bütün bunlar bir yana bu ayet teaddüd-i zevcatın limitlerini belirlemeye değil, himaye altındaki dul kadınlara ve yetim kızlara haksızlık yapmamak gerektiğiyle ilgili ahlaki bir hükme işaret etmektedir. (Taberi, Cami’u’l-Beyan 5. Cilt 577-578)]
Başta Kölelik ve cariyelik olmak üzere bazı ihtilaflı konulara izahat getiren Prof. Dr. M. Zeki Duman’ın ‘’İSLAMIN ÜZERİNDEKİ BEŞ GLGE’’ adlı kitabını okumanı tavsiye ederim.