Bu konuya aslında cevap yazmak istemedim bazı arkadaşlar bilmeden Mutezile’nin görüşüne kayarak akidelerinde sıkıntı çıkar diye tereddüt ettim. Mutezile’nin görüşüne şöyle cevap verilmiştir : Tut ki İblis bilerek ve isteyerek hata yaptı; peki mükerrem ve masum bir peygamber olan Nuh’un (a.s.) halkına söylemiş olduğu şu söz hakkında ne demeli : ‘’Eğer Allah sizi azdırmak (iğva) istiyorsa ben size öğüt vermek istesem de, öğüdümden sizin için hiçbir fayda hasıl olmaz. O sizin rabbinizdir ve sonunda o’nun huzuruna çıkarılacaksınız.’’ (Hud suresi 34. Ayet). Bir rivayete göre Mescid-i Haram’da Tavus’un yanına kaderi reddetmekle itham edilen ve büyük fıkıhçılar arasında gösterilen bir adam gelir. Adam meclise gelip oturunca Tavus ona ‘Ayağa kalkıyor musun yoksa kaldırılıyor musun? [Yani sen yapıp ettiklerinde gerçek özne misin yoksa nesne misin?] diye sorar [ ve bu söz üzerine adam ayağa kalkar.] O sırada Tavus’a ‘Sen bu soruyu fakih bir adama mı soruyorsun? Denir. Bunun üzerine Tavus, ‘İblis bu adamdan daha fakih olduğu halde ‘Rabbim beni azdırmana karşılık’ dedi. Bu adam ise, ‘Kendimi azdıran saptıran benim’ diyor. (Kurtubi el-cami; 7.cilt sayfa 113)