Siz Hiç Yalan Elbisesi Giydiniz mi?
المُتَشَبِّعُ بِمَا لَمْ يُعْطَ كَلاَبِسِ ثَوْبَيْ زُورٍ
Bir kadın Peygamber Efendimizin yanına gelerek şöyle dedi: "Benim bir kumam var. (Onu kıskandırmak için) kocam bana bir şey vermediği halde vermiş gibi göstersem günaha girmiş olur muyum?"
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem ona şöyle dedi: "Kendisine verilmeyen şeyi kendisine verilmiş gibi gösteren kişi, iki yalan elbisesi giymiş kimse gibidir.
Müslim 2129
Müsned 25340
Bu hadiste geçen "müteşebbi" kelimesi, aç olduğu halde kendisini tokmuş gibi gösteren kişi demektir. Bu manadan hareketle kendisinde olmayan bir durumu varmış gibi gösteren herkese "müteşebbi" denir.
Bir kimse zahit olmadığı halde zahitlerin elbisesini giyerse bu kapsama girer ve yalan elbisesi giymiş sayılır.
Bir kimse sufi, derviş, alim, saygın biri, arif, önemli biri gibi giyinerek kendisini onlardanmış gibi göstermeye çalışırsa bu kişi de yalan elbisesi giymiş olur.
Bir kimse kendisine ait olmayan pahalı bir elbiseyi giyse ve kendisininmiş gibi insanların arasında dolaşsa bu kişi de yalan elbisesi giymiş olur.
Başkasının arabasını emanet alıp kendisininmiş gibi toplum içine çıkarsa bu kişi de yalan elbisesi giymiş olur.
Bir kimse sırf insanların nazarında itibarlı gözükmek için pahalı bir elbise giyse -ki, elbisesi gerçekte ondan daha değerlidir- bu kişi de yalan elbisesi giymiş olur.
Bir kimse komşusuna, arkadaşlarına, iş arkadaşlarına, aile ve akrabalarına hava atmak niyetiyle kendisine ait olmayan bir şeyi kendisine aitmiş gibi taksa, kullansa, giyse bu kişi de yalan elbisesi giymiş olur. Buna düğünlerde gerçek altın diye hava atılan imitasyon altınlar, pahalı firmalara ait çakma ürünler, abiye, elbise, ayakkabı ve benzeri şeyler de dahildir.
Misafirlerine hava atmak için kendisini zengin, varlıklı, eli bol, cömert göstermeye çalışan kişiler de yalan elbisesi giyen kişidir.
İki yalan elbisesi nedir bilir misin?
Eskiden bazı kimseler zengin görünmek için iki gömlek giymiş gibi yaparlardı. Aslında iki elbise giyecek imkanı yok ama elbisesinin kol yakasının altına sahte bir bir yaka daha dikiyordu. Böylece sanki üst üste iki elbise giymiş gibi bir izlenim vererek, zengin olduğunu ima etmeye ve ona göre toplumdan saygınlık beklemeye çalışıyorlardı.
Bu hadis sosyal hayatta ve sosyal alemde mutluluk izlenimi veren sahte aşıkları ne de güzel anlatıyor. Fotoğraf ve video karesinde mutluluk pozları verdikten sonra kavga eden çiftler bu hadisin kapsamına giriyor. Bunlar da kendilerinde olmayan bir şeyi varmış gibi göstererek hava atıyorlar. Ya da misafirlerine, dostlarına, aile dostlarına kendilerinde olmayan özellikleri anlatıyorlar. Lokantalara gittiklerini, gezdiklerini, eğlendiklerini, hayatın tadını çıkardıklarını anlatıyorlar. Bunu da hava atmak için yapıyorlar. Mutlu olmayan evliliklerini sırf kıskandırmak için mutlu imiş gibi gösteriyorlar.
Üzerlerine iki kat elbise giymiş gibi gösterip insanları kandıranlar vardı bir zamanlar. Şimdilerde kaç kat elbise var üstümüzde acaba? Kaç kat yalanlarımız var? Kaç kat sahte elbiselerimiz var? Ne de çok yalan elbiselerimiz varmışta haberimiz yokmuş!
Unutma! Sende olmayanı sendeymiş gibi göstermen bir tür yalandır, kandırmadır, sahtekarlıktır, iki yüzlülüktür.
İki yalan elbisesi: Sende olmayanı sendeymiş gibi göstererek yalana girmek, Allah'ın vermediği bir lütfu vermiş gibi göstererek bir daha yalana girmek...
Rabbim bizleri göründüğü gibi giyinen, giyindiği gibi görünen kullarından eylesin! Üstümüzden her türlü yalanı, sahtekarlığı, riyayı, gösterişi, hava atmayı ve caka satmayı kaldırsın!