Alıntı:
Yusufiyeli Nickli Üyeden Alıntı
Kaynaklar bize Timur’un birçok katliama imza attığını söylüyor. Bu yanlış değildir. Bazı kaynakların, bu büyük hükümdara ilişkin olumsuz bakış açısına sahip olmaları nedeniyle onun yaptıklarını abartmış olabileceğini düşünsek bile, yalnızca Timur’un yanında bulunan Hafız Ebru’nun naklettiği hadiseler bile bu hükmü destekler. Timur’un katliamları abartılmış olabilir. Hatta muhakkak abartılmıştır. Fakat bu onun katliam yapmadığı anlamına gelmez. Öte yandan bu katliamlar onun “canavar” olduğu anlamına da gelmez, bunu da belirtmeden geçmemek gerekir. Sonuçta ortada kendisine dayanılan bir askerî-siyasî gelenek var, çağın dost-düşman kavrayışları var… Tarihî bir karakter günah ve sevaplarıyla birlikte, bütünüyle kendi tarihsel bağlamı içerisine ele alınmalı. İyiliğini keramete, kötülüğünü istidraca dönüştürmek ve bunlardan hareketle ideolojik motivasyonlar çıkarmak, son iki asırda örneklerini çok yaşadı insanlık, tehlikeli bir eğilimdir ve bundan mümkün mertebe uzak durmak gerekir. Öte yandan buradan geleceğimizi inşa etme sürecinde tarihimizi ve tarihimizin büyük isimlerini bir dayanak, bilgi kaynağı ve anlam deposu olarak kullanmamak gerektiği anlamı da çıkmamalıdır.
|
Benim burda öğrenmek istediğim katliam yaptı veya yapmadı gibi birşey değil ben bu iddaalarda da bulunmuyorum demek istediğim bu kadir adlı kişinin 1000 kere hacca gitse vebalini ödemesi mümkün değildir gibi söylemlerde bulunması