Alıntı:
Garip1isi Nickli Üyeden Alıntı
Namazlarda sadece farzı kılıp sünneti kılacağımız sürede dua okusak o zamanı sadece namaza versem daha az süre okuyabiliyorum ve bana az gibi geliyor düşüncem yanlış mı farzları kılıp o sürede okumaları artırsam
|
Rebîa b. Ka’b el-Eslemî şöyle anlatıyor: “Ben, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile birlikte geceyi geçiriyordum. Bir keresinde ona abdest suyunu ve ihtiyaç duyduğu şeyleri getirdim. Bana dedi ki, bir şey iste. Dedim ki, cennette seninle beraber olmak isterim. Buyurdu ki, bundan başka bir şey yok mu? Dedim ki, bütün isteğim bu. Bunun üzerine şöyle buyurdu: O hâlde çokça secde etmekle nefsine karşı bana yardımcı ol.”
Hadisten Çıkarılan Hükümler:1- Çok faziletli olduğundan dolayı nafile namaz kılmak bu hadiste teşvik edilmiştir. Hatta nafile namaz kulu Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile cennette beraber olmakla en yüce makamlara ulaştırır. Bu münasebetle İbni Hacer hazretleri “Nafile Namaz” bâbına bu hadisle başladı. Hadisin bu hususa delalet etmesinin sebebi, secdenin tek başına meşru olmayıp ancak daha önceki bir münasebetten dolayı yapılmasıdır. Bu da hadisteki secdeden kastedilen şeyin, parçayı zikredip bütünü kastetme bâbından mecaz yoluyla namaz olduğunu gösterir. Ayrıca farzları yerine getirmek her Müslüman’ın vazifesi olunca, bu da hadiste nafile namazın kasdedildiğine delil oldu.
2- Hadis ayrıca Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve selleme tevessül edip ondan dünya ve âhiret hayırlarını istemenin meşru olduğunu gösteriyor. Çünkü Rebîa şöyle diyor: “Cennette seninle beraber olmak isterim.” Malum olduğu üzere, böyle bir isteği yerine getirmeye Allah’tan başka hiç kimse mâlik değildir. Ancak o, asla reddedilmeyen Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin dua etmesini ve bu hususta kendisine aracılık etmesini istedi. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem de onun bu isteğini inkâr etmedi.
Birçok sahih hadis aynı zamanda farz namazlardan sonraki sünnetlerin devamlı kılındığını göstermektedir. Bunun hikmeti; farz namazı kılarken meydana gelebilecek eksikleri ve hataları telafi edip onarmak, önceki sünnetlerle farza hazırlık yapmak ve yüce Allah’a ve Resul’üne yakınlık elde etmektir