Alıntı:
Garip1isi Nickli Üyeden Alıntı
Çeşitli kitaplar ve yüzük ve tılsımlar olduğu söyleniyor doğru mu ve içindeki kitaplarda ne gibi şeyler yazıyor ?
|
Musa’nın önderliğinde Mısır’dan çıkan İsrailoğulları, vadedilen topraklara girmek için Ürdün’ü geçmiş Lut gölü yakınlarındaki Araba denilen yerde konaklamışlardır (Tesniye 1:1) Musa burada geçmişin bir özetini yapmış ve Tanrı’nın onun vasıtasıyla söylediği Tevrat’ın (Tora) yasalarını İsrailoğullarına hatırlatmıştır. Daha sonra Tesniye kitabının 31. Babının 9 ve 24-26. Cümlelerinde belirtildiğine göre, Musa Tevrat’ı bir kitaba yazmış ve Ahid Sandığı’nın yanına koymaları için Levioğulları Kohenlere teslim etmiştir
‘’Ve vaki oldu ki, Musa bu toranın sözleri tamam oluncaya kadar onları bir kitaba yazmağı bitirdiği zaman Musa, Yehova’nın Ahid Sandığını taşıyan Levililere emredip dedi: Bu tora kitabını alın ve onu Rabbiniz Yehova’nın Ahid sandığının yanına, sana karşı şahit olsun diye koyun. Çünkü ben senin isyanını ve sert enseni bilirim; işte, ben bugün sizinle beraber daha sağken Yehova’ya karşı asi oldunuz; Ölümümden sonra ne kadar ziyade asi olacaksınız! Sıptlarınızın bütün ihtiyaçlarını ve ileri gelenlerinizi yanıma toplayın ve kulakları ile işitsinler diye bu sözleri onlara söyleyeyim ve onlara karşı gökleri ve yeri şahit tutayım. Zira biliyorum ki ölümümden sonra büsbütün bozulacaksınız ve size emrettiğim yoldan sapacaksınız ve son günlerde sizi kötülük karşılayacak; çünkü ellerinizin işi ile Yehova’yı öfkelendirmek için onun gözünde kötü olanı yapacaksınız.’’ (Tesniye, 31:1-29.)
Tesniye’nin bu cümleleri temel alınarak, klasik kaynaklardan Midraş Rabah’ın Divarım Rabah bölümünde Musa’nın on üç Tevrat nüshası yazdığı, bunların on ikisini on iki İsrail sıptına dağıttığı ve birini de Ahid Sandığının içine koyduğu ifade edilmiştir. Ahid sandığının içine konulan bu nüsha standart nüsha olmuştur. İsrailoğulları Ahid sandığının içindeki On Emir’in yazılı olduğu Taş Levhalar ile yanındaki Tevrat nüshasını birlikte muhafaza etmekle emrolunmuşlardır.