Havas Okulu - Tekil Mesaj gösterimi - Acve Hurması Diyet, Tansiyon, Börek Taşı, Kilo
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.03.17, 01:17
💜Adalet Adalet isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Vefalı Üye

Etiketlendiği Mesaj: 64 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu

Selman bin Âmir rivayet ediyor:

“Biriniz orucunu açtığında onu hurmayla açsın Çünkü o, berekettir Onu bulamazsa suyla açsın Çünkü su çok temizdir.†Câmiü's-Sağîr, No: 272Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor:"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), namaz kılmazdan önce birkaç taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Eğer kuru hurma da bulamazsa birkaç yudum su yudumlardı." Ebu Dâvud, Savm: 22, (2556); Tirmizî, Savm: 10, (694);İkrime'den rivayetle:“Bir hurma tanesi de olsa sadaka olarak veriniz Çünkü o az da olsa açlığı dindirir ve suyun ateşi söndürdüğü gibi günahları yok eder.†Câmiü's-Sağîr, No: 1778Yusuf İbnu Adillah İbni Selâm (radıyallahu anhümâ) anlatıyor:"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), bir miktar arpa (ekmeği) aldı. Üzerine bir hurma koydu ve: "Bu şuna katıkdır!" buyurdu."[9] [Ebû Dâvud Et'ime 42, (3830).]Sahîheyn ve Ebû Dâvud'da, Abdullah İbnu Cafer (radıyallahu anhümâ)'nın şöyle dediği gelmiştir:"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ı salatalıkla birlikte taze hurma yerken gördüm."[13] [Buharî, Et'ime 39, 45, 47; Müslim, Eşribe 147, (2043); Ebû Dâvud, Et'ime 45, (3835); Tirmizî, Et'ime 37, (1845).]Hz. Âişe (radıyallâhu anhâ) anlatıyor:"Biz, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) için kuru üzümden nebiz kurardık, içerisine de hurma atardık."Bir diğer rivayette şöyle demiştir:"Ben bir avuç kuru üzüm, bir avuç da hurma alıyor, bunları bir kaba koyuyor, parmaklarımla ovup sonra da (elde edilen şırayı) Resûlullah'a içiriyordum."( Ebû Dâvud, Eşribe 8, (3708); İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 8/149.)Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor:"Abdullah İbnu Ebi Talha'yı doğduğu zaman Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a götürdüm. Bebek bir bez içerisinde idi. Vardığımızda Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) devesine katran sürüyordu."Beraberinde hurma da getirdin mi?" diye sordu."Evet" dedim ve birkaç tane hurma verdim. Onları ağzında çiğnedi, sonra çocuğun ağzını açtı. Ağzına tükrüğü püskürttü. Bebek, yalamaya başladı. Bunun üzerine Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)"Ensar'ın hurma sevgisine bakın (doğar doğmaz başlıyor)" diye latife etti ve çocuğu Abdullah diye isimledi." Buhârî, Cenâiz: 42, Akîka: 1; Müslim, Âdab: 22, (2144); Ebu Dâvud, Edeb: 69, (4951)Esmâ Bintu Ebî Bekr (radıyallahu anhümâ) anlatıyor:"Mekke'de Abdullah İbnu Zübeyr (radıyallahu anh)'e hâmile kalmıştım. Doğum yaklaşmıştı ki, Mekke'yi terkettim ve Medine'ye geldim, Kuba'ya indim. Abdullah'ı orada dünyaya getirdim. Doğunca, bebeği alıp Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a götürdüm, kucağına bıraktım. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir hurma istedi, ağzında çiğneyerek ezdikten sonra, tükrüğünden çocuğun ağzına bıraktı. Abdullah'ın midesine ilk inen şey Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın mübarek tükrükleri idi. Sonra (yumuşattığı o) hurma ile çocuğun damağını oğdu, hakkında bereketle dua etti ve Abdullah ismini verdi. Müslüman aileden ilk doğan çocuk bu idi. (Medine'de bütün Müslümanlar) onun doğumuna çok sevindiler. Çünkü "Yahudiler size sihir yaptılar, asla doğum yapamayacaksınız" diye bir şayia çıkarılmıştı.†Buhârî, Menâkibu'l-Ensâr: 45, Akîka: 1, Müslim, Âdâb: 26, (2146);İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ) anlatıyor:"Bir bedevi gelerek Aleyhissalâtu vesselâm'a:“Senin Allah elçisi olduğunu ne ile bileyim?" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm: "Hurma ağacından şu salkımı çağırmamla. O benim Allah'ın elçisi olduğuma şehadet eder!" dedi ve onu çağırdı. Salkım, ağaçtan inmeye başladı. Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın yanına düştü ve: "Selam senin üzerine olsun ey Allah'ın Rsulü!" dedi. Sonra Aleyhissalâtu vesselâm ona:"Haydi yerine dön!" emrettiler. Salkım, yerine döndü ve eski yerine kaynadı. Bedevi (bu manzara karşısında) Müslüman oldu." [Tirmizî, Menakıb 9, (3632).]Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor:"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) bir hurma kütüğüne dayanarak hitapta bulun(ur)du. (Duyulan ihtiyaç üzerine) ona bir minber yaptılar, onun üzerinde hutbe vermeye başladı. Hurma kütüğü Aleyhissalâtu vesselâm'ın kendisini terketmesi üzerine) bir deve inleyişi gibi inleyip ağlamaya başladı. Bunun üzerine Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) minberden inip kütüğü meshedip okşadı. Kütük inlemeyi bırakıp sükünet buldu." [Tirmizî, Menakıb 9, (3631).]

Peygamberimizin bu hurmaya dair şifa sırrı var. İşte o hurma...

Medine hurması dünyanın en meşhur hurmalarındandır. Doksan dokuz çeşidinin olduğu söylenir. Bunlar içinde en meşhuru ise Acve hurmasıdır. Bu hurmayı bu kadar değerli kılan ise Hz. Muhammed'in bu hurmayı kendi elleri ile diktiğine inanılmasıdır...Bu hurma o yıllardan beridir Medine'de yetiştiriliyor. Diğer hurmalara göre daha büyük olan hurma, lezzetiyle de diğer hurmalardan ayrılıyor. Bu hurmanın ayrıca şifalı olduğuna da inanılıyor.Bu nedenle de hurmanın fiyatı diğerlerinin çok çok üzerinde. .Hurmanın şifalı olması hakkında Peygamber Efendimizin bir Hadis-i şerifi bile var.

ACVE HURMASINA DAİR RİVAYET

İmam-ı Bezzaz’a göre:Bir gün huzuru saadete bir kimse gelir, elinde yanmış bir hurma dalını gösterip:- Ya Muhammed, bu hurma dalını dik, şayet hurma yeşerirse biz de senin Peygamberliğini tasdik ederiz, dediler.Rasulullah (s.a.v.) yanmış hurma dalını yere dikti. O hurma dalından mucize olarak hurma hasıl oldu, meyve verdi. İşte bu mucize hurma Acve hurmasıdır.

ACVE HURMASINA DAİR PEYGAMBERİMİZİNSÖZÜ... ACVE'DEKİ MUCİZE SIR...

Acve hurmasının yenildiğinde yanıksı bir koku ve tadı vardır. Peygamberimiz bir hadislerinde: “Her kim her gün sabahları aç karnına yedi tane Acve hurmasından yerse, o gün içinde o kimseye ne zehir ne de sihir zarar vermez.†demişlerdir.Yine bir sözünde “Acve ismindeki Medine hurması cennetten-dir.†dediği söylenmektedir.

KUR'AN DA YER ALAN HURMA

Hurma, Kur’anda pek çok ayette bahsi geçen bir meyvedir. Her geçen gün keşfedilen faydaları hurmayı, hem gıda hem de ilaç olarak kullanılan bir besin haline getirmiştir. Hurmanın sahip olduğu bu özelliklere Meryem Suresi’nde dikkat çekilmiştir.“Hurma dalını kendine doğru salla üzerine henüz oluşmuş-taze hurma dökülüversin. Artık, ye, iç, gözün aydın olsun."

HZ. MERYEM'İN HURMA YEMESİNİN HİKMETİ

Allah’ın, Hz. Meryem’e “hurma yemesini†bildirmesinin pek çok hikmeti vardır. Hz. Meryem’in doğumunu kolaylaştırmak için sunduğu nimetlerden biri olan hurmanın, özellikle hamile olan ve doğum yapan kadınlar için önemi ve faydaları, bugün bilimsel olarak da bilinmektedir. Hurma, içerdiği %60,65 oran ile en çok şeker içeren meyvelerden biridir.Hurma annenin zayıf düşen vücuduna enerji ve canlılık kazandırmakta, aynı zamanda da yeni doğan bebeğe gerekli olan sütün oluşabilmesi için, süt hormonlarını harekete geçirmekte ve anne sütünü çoğaltmaktadır.

HURMANIN DOĞUMDAKİ MUCİZEVİ ETKİLERİ

Doğum sırasında meydana gelen kan kaybı, vücut şekerinin düşmesine sebep olur. Hurma vücuda tekrar şeker girişinin sağlanması açısından önemlidir ve tansiyon düşmesini de engeller.Hurmada bulunan oksitosin maddesi de, modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Oksitosin, doğumu kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle pek çok kaynakta “rapid birth†yani “hızlı doğum†ifadesiyle tanımlanmaktadır.Oksitosin esas olarak beyinde salgılanan, doğum sancılarını başlatan bir hormondur. Doğum esnasında ana rahminin etkili olarak kasılması doğumun gerçekleş-tirilebilmesi için son derece önemlidir. Oksitosin rahmi oluşturan kasların çok güçlü bir şekilde kasılmasını sağlar.

HAMİLELİKTE HURMA YEMENİN FAYDALARI

Hurmada, hamilikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır. Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir.Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Hurma, folik asit açısından çok zengin bir besin türüdür.Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar.

Efendimiz Aleyhisslâtu Vesselâm, hurma ile süte “atyabân†derdi yani “iki en güzel şey†demektir.

Efendimiz Aleyhisslâtu Vesselâm'dan Sad b.Vakkas rivayet ediyor.

Efendimiz Aleyhisslâtu Vesselâm hurmanın doyuruculuk ve kifayet ediciliğini açıklamak için Hz. Aişeye “Ya Aişe evinde hurma olmayanlar açtırlarâ€. Buyurmuştur. Bu sözü iki veya üç defa tekrarlamıştır.

Bir şeyle mükellef kılarken kolaylığı, basitliği, herkese uygunluğu cihetiyle hurmayı misal verirlerdi. Mesela "cehennemden kendinizi (sadaka vererek) koruyun bu sadaka yarım hurma bile olsa…"

Zehir ve Sihire Karşı Hurma

Saad ibne ebi vakkas rivayet ediyor. Rasulullah Aleyhisslâtu Vesselâm şöyle buyurdular. “Kim sabah aç karına yedi tane acva hurması yerse o gün ona ne sihir ne zehir tesir eder.†Başka bir rivayette “o gün ona sihir ve zehir zarar vermez.†Yine başka bir rivayette “aç karına hurma yiyiniz zira aç karına yenen hurma içinizdeki asalakları öldürür.â€

İftar için hurma

Efendimizden Süleyman b. Amir rivayet ediyor. Efendimiz Aleyhisslâtu Vesselâm buyurdular “iftarınızı hurma ile ediniz eğer hurma bulamazsanız o zaman su ile iftar ediniz. Başka bir rivayette ise “ iftarınızı taze hurma (rutab) ile ediniz. Eğer taze hurma bulamazsanız o zaman kuru hurma ile ediniz.â€

Her şeyi şifa olan hurma:

Enes b. Malik r.a. rivayet ediyor. Efendimiz Aleyhisslâtu Vesselâm buyurdular:

“En hayırlı hurmanız "berni" dir. Onda şifa vardır hastalık (a yol açacak bir şey) yoktur.â€

Şişmanlamak için hurma

Hz. Aişe r.a. diyorki: “Annem beni evlendirmeden önce normal kiloma ulaşmamı istiyordu. Fakat hiçbir şey fayda vermedi. Daha sonra Efendimiz, bana hurma ile acur yedirmelerini söyledi. Annem de bana hurma ve taze hurma ile Acur yedirmeye başladı ve ben o zaman normal kiloma ulaştım.

Göz ağrısında hurmaya dikkat(fazla yenilmemeli)

Hz. Ali’nin (radıyallahu anh) gözü ağrıyordu. Efendimizin yanına girdi. Efendimiz hurma yiyordu. Hz. Ali'ye (radıyallahu anh) "istermisin?" dedi ve bir hurma verdi sonra bir tane daha derken yediye tamamladı. Ve "bu kadar yeter Yâ Ali" dedi.

Süheyb radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissaIatu vesselam'ın yanına gelmiştim, yanında ekmek ve kuru hurma vardı. Bana: "Yanaş ve ye!" buyurdular. Bunun üzerine (yanaştım) ve hurmadan yemeye başladım. Aleyhissalâtu vesselam: "Sende göz hastalığı bulunduğu halde hurma mı yiyorsun?" dedi. Ben: "Diğer bir kenardan çiğniyorum!" dedim. Aleyhissalâtu vesselâm tebessüm buyurdular."

Bu hadis-i Şeriflerden anlaşıldığına göre hurmanın göz hastalıklarında çok yenmemesi gerekiyor.

Hadis kitablarında hurma ile ilgili çok hadisler var yalnız makam hepsini kaldırmayacağından bu kadarla iktifa ediyoruz.

Sahabe ve hurma:

Hurma ağacına sahabe de önem verirlerdi Hz. Ebubekir r.a. Üsame b. Zeyd ordusunu Şama gönderirken onlara yapmamaları gereken işleri sayarken hurma ağaçlarına da dokunmamalarını emrediyor.

Hz. Ali r.a. buyuruyor ki : Kim her gün yedi hurma yerse karnında ki yürüyen (bulunan) zararlıları öldürmüş olur.

Hz. Âişe r.a. diyorki: Annem beni evlendirmeden önce normal kiloma ulaşmamı istiyordu. Fakat hiçbir şey fayda vermedi. Daha sonra hurma veya taze hurma ile Acur yedirmeye başladı ve ben o zaman normal kiloma ulaştım.

Günümüzde kilo almaya rağbet eden bayan pek yok gibi ama yine de çok zayıf olanlar eksik değildir herhalde. Onlara hurma ile acur veya salatalık tavsiye ediyor Hz. Âişe validemiz r.a.

Bir Hadis Bir Ayeti Açıklıyor :

Enes b. Mâlik anlatıyor.

Efendimiz Aleyhisslâtu Vesselâm buyurdular ki:

Allah celle celâluh. Şu ayeti kerimede (Görmedin mi Allah nasıl misal verdi. Güzel sözün misali güzel ağaç gibidir. ) buyuruyor. Bu güzel ağaç hurma ağacıdır.

Hurma Müslüman Adama Benzer

Yukarıda bahsedildiği üzere hurma ağacı, özellikleri açısından gerçekten insana çok benzemektedir. Efendimiz (a.s.) hurma ağacını Müslüman insana benzetmekte ve bu konuda sahabisinin firasetini ölçmektedir. Ashabı ile arasında şöyle bir diyalog geçmektedir.

İbni Ömer anlatıyor.

Efendimizin yanında otururken hurma ağacının közü getirildi. Efendimiz Aleyhisslâtu Vesselâm şöyle bir soru sordu. “Ağaçlardan bir ağaç aynen Müslüman adama benzer Yaprağı düşmez. Söyler misiniz bana hangi ağaçtır o?

Orada bulunanlar çöl ağaçlarına daldılar benim aklıma hurma olduğu geldi. Söylemeye niyetlendim ama baktım ki ben orada olanların en küçüğüyüm sustum. Efendimiz buyurdular ki “o ağaç hurma dır.â€

Efendimizin Sevdiği Hurma: Acva

İbni Abbas anlatıyor. Efendimizin en çok hoşlandığı hurma acva idi.

Bir rivayette Acva cennet meyvelerindendir.

Diğer bir hadiste “Acva cennettendir ve onda zehir’e karşı şifa vardır.â€

Saad bin. Ebi vakkas rivayet ediyor. Rasulullah s.a.v. şöyle buyurdular. “Kim sabah aç karına yedi tane acva hurması yerse o gün ona ne sihir ne zehir tesir eder.†Başka bir rivayette “o gün ona sihir ve zehir zarar vermez.†Efendimiz'in Memleketinden.. HURMAKUR'ÂN_I KERÎM'DE VE HURMA AĞACI

Kur’anı Kerim değişik ayetlerde hurma ağacından muhtelif amaçları açıklamak için farklı misaller vermiştir. Bu misler sadece o dönemin insanı için değil kıyamete kadar herkese bir şeyler ifade etmektedir. Kur’an madem kıyamete kadar şababetini koruyor o halde bu misallerde elbette şebabetini koruyordur. Ayetlerin tefsiri sadedinde olmadığımızdan ve makam darlığından sizleri ilgili ayetlerin tefsirleriyle baş başa bırakıyoruz. Merak edenler ariz ve amik (geniş ve derin )olarak bu konuyu tefsirlerden öğrenebilirler. Aşağıda görüldüğü üzere bir çok surede Kur’an, hurma ağacını misal malzemesi olarak kullanmış ve onunla insanları uyarmıştır. Bu kadar çok ele alınması herhalde hurma ağacının insan için önemini göstermektedir Kur’anı Kerimden eski kavimlerde de hurmanın kullanıldığını anlıyoruz. Bundan dolayı hurmaya semavi dinler meyvesi, ağacına da semavi dinler ağacı denmiştir.

Bakara suresi ayet 266, En’am suresi ayet 99, En’am suresi ayet 141, Ra’d suresi ayet 4, Nahl suresi ayet 11, Nahl suresi ayet 67, İsra suresi ayet 91, Kehf suresi ayet 32, Meryem suresi ayet 23-25, Taha suresi ayet 71, Muminun suresi ayet 19, Şuara suresi ayet 148, Yasin suresi ayet 34, Kaaf suresi ayet 10, Kamer suresi 20, Rahman suresi ayet 11, Rahman suresi ayet 67, Haakka suresi ayet 7, Abese suresi ayet 29

Hadislerde de kainatın efendisi değişik misallerde hurmayı zikretmiştir.

Bundan dolayı hurma insanlar arasında hürmetle anılır olmuştur.

BEYNİ GÜÇLENDİRİR

Hurma, baştan başlamak üzere vücudumuzun birçok organına elle tutulur, gözle görülür bir yarar sağlar. Hurmada bulunan fosfor, beynin ihtiyaçlarını karşılar. Yorgunluğa iyi gelir.

DİNLENDİRİR

Hurmanın etkili olduğu bir diğer alan da sinir sistemimizdir. Hurmanın dinlendirici bir özelliği vardır. Hurmada aynı zamanda B1 ve B2 vitaminleri bulunuyor. Bunlar da zihni ve sinir sistemini dinlendirici özelliğiyle de dikkat çekiyor.

ÖKSÜRÜĞÜN EN İYİ İLACI

Meyve olarak en iyi göğüs ilacı hurmadır. Hurma balgama, nefes borusuna ve öksürüğe iyi geliyor.

DAMAR SERTLİĞİNİ ÖNLER

Hurma, kan damarlarını yumuşatır ve damar sertliğini engelleri. Ayrıca kanı temizler ve tansiyonu da düzenler.

KOLESTEROL

Kahve ve yağ kandaki kolesterolün yükselmesinde etkendirler. Araplar bol miktarda kahve yerler ve araştırmalarda Araplarda bu hastalıktan eser olmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun nedenin araştıran uzmanlar, Arapların kahve ve diğer içeceklerin yanında mutlaka hurma yediklerini öğrenmişler. Bu çalışmalara göre hurma kolesterole geçit vermiyor.

BÖBREK TAŞINI ÖNLER

Hurma böbreklerin yıkanmasına da yardım ederek böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar. Mesane ve böbrek iltihabına şifa verir. Hurmanın suyu böbrek taşlarının da parçalanmasında çok faydalı olur. 6 - 7 hurma parçalanarak bir bardak suya konur birkaç saat sonra süzülür ve ısıtarak günde iki defa içilir. Bu 15 gün yapılırsa böbrek taşlarını yok eder.

ÇAM FISTIĞIYLA BİRLİKTE

Hurma çam fıstığıyla yenirse karaciğer, temizler ve kuvvetlendirir. Aynı zamanda Şafra taşını da yok eder.

ÇEKİRDEĞİNİ EMİN

Uzmanlar hurmanın aç karnına yenilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra kabuklarında ve çekirdeğine de bol miktarda vitamin olduğunu söyleyerek çekirdeğinin de emilmesini tavsiye ediyorlar.

GÖZLERE VE KULAĞA BiREBiR

A vitamini içeren hurma, gözleri kuvvetlendiriyor. Bazı kaynaklarda hurma yiyenlerde özellikle gece körlüğü ve diğer göz zaafiyetlerinin olmayacağı bilgisi yer alır. Hurmanın bunun yanı sıra göz sinirlerini kuvvetlendirici etkisi de bulunuyor. Her şeyin olduğu gibi hurmanın da fazla yenmemesi gerekiyor. İhtiyarlıkta oluşan kulak uğultusu duyma zafiyeti gibi kulak rahatsızlıklarında da faydalıdır.

iSHALE VE BASURA KARŞI!

Kişi ishal olduğu ve kustuğu zaman vücut çok su, tuz, potasyum, sodyum ve glikoz kaybeder. Hurmada ise bu unsurlardan bol miktarda bulunur. Böyle durumlarda hurma suyu hazırlanır. Ondan yeterli miktarda alınırsa kaybedilen minareller ve güç telafi edilmiş olur. Hurma'yı düzenli yemek aynı zamanda basuru da engeller. Basuru olanlara da şiddetinin hafiflemesine yardımcı olur

ENES TÜRK

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147