Alıntı:
Sparrow Nickli Üyeden Alıntı
Elinize sağlık hocam.bahsi açılmışken bu genel tanıma ek havas konularında "kişinin tabiatindaki gücü, isminde-tabiatinda baskın olan esma, ...şu kişilerde falanca esmalar ağırlıklı olarak tecelli eder' gibi ifadeler oluyor. Kimi konu başlıklarında açıklama olarak aynı duayı okuyan kisilerde örneğin birisinde muntakim esmasi diğer kişide Rezzak esmasi uygundur tabiatına daha baskındır farklı netice verir gibi notlar düşülmüş . Burda kastedilenler tam olarak ne oluyor neye göre oluyor.
|
Esma-i Hüsna hadisi sadece Ebu Hureyre’den nakledilmiştir. Rivayetlere baktığımızda iki tür metinle karşılaşırız.
1. 99 İsmin zikredilmediği rivayet. Bunu Buhari ve Müslim nakletmiştir. Bu rivayet sahihtir.
2. 99 ismin zikredildiği rivayet. Bunu da Tirmizi, İbn Mace, Beyhaki ve hakim nakletmiştir. İbn mace, Beyhaki ve hakim rivayeti zayıftır. Tirmizi rivayetine gelince onda Velid b. Müslim vardır. Tedlis sahibidir.Ancak bu rivayette semaını tasrih eylemiştir. Bununla birlikte Velid b. Müslim’den nakledilen başka tariklerde isimler zikredilmemiştir.
Bu durumda idrac ihtimali kuvvet kazanmaktadır. Metinde ızdırab olup isimlerin sayısı problemlidir. İsimlerin müdrec olma sebepleri şunlardır:
1. Hadis Velid b. Müslim’den isimler olmaksızın nakledilmiştir
2. Hadis başka tariklerden de isimler olmaksızın rivayet edilmiştir.
3. Bazı selef alimlerinin isimleri Kur’an’dan çıkarmaya çalışması da idrac ihtimalini güçlendirmektedir. Hadis, sabit olsaydı buna gerek duymazlardı.
4. Pek çok münekkid alim isimlerin Hz. Peygamber’in kelamı olmayıp müdrec olduğunu beyan etmiştir. Bu alimler şunlardır. Davudi, Beyhaki, İbn Kesir, İbn Hacer, İbnu’l-Vezir ve san’ani
Netice itibariyle isimler sahih olarak Hz. Peygamber’den sabit olmamıştır. Bu konuda nakledilen rivayet ya senet ya metin ya da her iki cihetten zayıftır. (Kaynak: Günümüz Hadis Tartışmaları yazan: Prof. Dr. Yavuz Köktaş sayfa 138-139)
Bu minvalde bakarsak kıymetli kardeşim net bir cevap vermenin zor olduğunu sende takdir edersin.