20 yıldır mide sorunlarıyla uğraşan ve yaklaşık 15 yıldır da ppi yani mide koruyucu denilen ilaçları ve ayrıca envai çeşit bitkisel ürünleri kullanan bir kardeşiniz olarak bende bildiklerimi ve tecrübemi aktarayım.
Öncelikle mide yanması dediğimiz olayda asıl yanan mide değil mideden yukarı yemek borusunun alt kısmına kaçan asit salgısı sebebiyle yemek borusunun alt kısmıdır .mide yapısı itibariyle asite dayanıklıdır.ama yemek borusu dayanıklı değildir.Bu yüzden kaçan asit yanma oluşturur.insanlarda dönem dönem yanma olabilir.Mideyi aşırı doldurma,mide asidini tetikleyen gıdalar,karın iç basıncın artması vs.Bunlar geçici yanmalar oluşturur.Ve kısa sürede ortadan kalkar.
Fakat kronik reflü,yani yemek borusunun alt kısmının mideye bağlandığı bölümde gevşeklik olursa buradan yukarı sürekli asit kaçar.O gevşekliğin ilaçlarla veya bitkisel tedavilerle kapanması mümkün değildir.Tek çaresi Laparoskopik Fundoplikasyon ameliyatıdır.Bu ameliyatta midenin üst kısmı yemek borusunun alt kısmının etrafında belli bir seviyede sarılarak gevşek kısmın sıkılaşması sağlanır.Bu ameliyatın birkaç yöntemi vardır.En çok tercih edilen Nissen ve Toupedir. Nissenin yan etkileri daha fazladır.Gaz çıkarmada ve yutkunmada zorluk gibi.
Ppi ilaçlar uzun vadede çok zararlıdır.Ama maalesef leblebi gibi kullanıyoruz.Mide asidi metabolizma için çok gereklidir.Ama kronik bir reflü hastasının ameliyat harici tek tedavisi asit salgısını bloke eden ilaçlardır.Ve bir süre sonra kısır döngüye girilir.Ve tüm vücudu etkileyen yan etkiler yaşam kalitesini hızla düşürür.
İşte bu yüzden Allah izin verirse yeterli maddi imkanım olduğunda Toupe yöntemiyle ameliyat olmayı düşünüyorum.
Bu ameliyatı ülkemizde en iyi yapan en deneyimli doktor Prof. Dr. Ahmet Türkçapar'dır.
|