Alıntı:
osman100 Nickli Üyeden Alıntı
Şimdi şurda hemfikirmiyiz abi şeytanın ve soyunun vesvese verebilme gücü varmı yokmu ? Faiz yiyenler için Şeytanın çarptıgı kimseler olarak kalkacaklar diye bir ifade geçiyor burdaki çarpmadan kasıt nedir ? hz Adem ve hz Havvayıda vesvesesiyle yalanlarıyla Cennetten kovulmalarına sebebiyet vermedimi ? bizler iradeli kullar olarak günah işleme potansiyeli olan varlıklarız yani kanabiliyoruz kandırılabiliyoruz vesvese vererek sürekli akıl oyunları yapmaya çalışıyor şeytanın zaten insanın iradesine müdahil olma yetkisi yok örnek vereyim daha iyi anlaşılmak için Bir delikanlıya der: “Dini görevlerini yerine getirmek için daha çok gençsin. Şimdi hayatını yaşa. Gez, oyna!”
Sabah namazına kalkmaya çalışana der: “Şimdi hava çok soğuk. Sen de biraz rahatsızsın. Sonra kılıverirsin.”
Allah yolunun erlerine der: “Canım bu milleti sen mi kurtaracaksın? Kendinin bu kadar dertleri varken, onları unutmuş milletle uğraşıyorsun, boş ver…”
bu tarz vesveselerle fısıldar o yüzden her an şeytandan Allaha sıgınmamız lazım Allah bize ondan kendisine sıgınmamızı istiyor
|
Konuyu uzatmamak adına bu konuda Elmalı Hamdi Yazır’ın ‘’Cin Çarpması’’ hakkındaki görüşü:
‘’…Bunlar insanlık tarihi boyunca aslına vakıf olunamamış gizli sebeplerden meydana gelen bir takım hastalıklar olduğu için cin ve şeytanlara nisbet edilerek ‘Cin çarpması, şeytan çarpması’ denile gelmiştir. Bu tür hastalıkların cin ve şeytana nisbet edilmesi hakikat mı? mecaz mı? meselesi münakaşa konusu olmuştur….’’ (Yazır, hak Dini cilt 2 sayfa 957) bu benim durduğum noktayı ifade eder. Daha radikal düşüncesi olanlar da mevcut mesela Fahreddin Razi de ; ‘’Mefatihu’l gayb’’ eserinde cin ve şeytanların insanları çarpmaya akıllarını gidermeye kudretlerinin olmadığını kaydetmiş ve onlarda bu güç olsaydı şiddetli düşmanı oldukları insan neslinin çoğunu kendilerine aşırı düşman oldukları alimleri, faziletli kimseleri zahidleri çarpıp delirtmeleri gerekirdi. Halbuki onların bu konuda herhangi bir güçleri yoktur. Kur’an’ın bildirdiğine göre şeytan da ‘’Benim sizin üzerinizde herhangi bir gücüm yoktu’’ (İbrahim suresi ayet 22 ) diye itirafta bulunmuştur. Ben çok kaynak taraması yapan bir insanım cennet ve cehennem den kovulma Şeytan meselesi hakkında bilahare görüşümü yazarım.