Alıntı:
Yolcu40 Nickli Üyeden Alıntı
Gayb, genel olarak akıl ve duyularla bilinemeyen veya o anda muttali olunamayan her şey ise de, daha çok gelecekle ilgili alan anlamında kullanılır.
İslam inancına göre, Yüce Allah tarafından kendilerine bilgi verilen peygamberler dışında hiçbir insan gelecekten haber veremez.
|
‘’ Süleyman’ın ölümüne hükmettiğimiz zaman, ancak değneğini yiyen kurt onun vefatını cinlere fark ettirdi. O, ölü olarak yere düşünce ortaya çıktı ki, şayet cinler görülmeyeni bilmiş olsalardı alçak düşüren bir azab içinde kalmazlardı’’ (Sebe suresi 14. Ayet)
El-Alusi bu ayetin tefsiriyle ilgili olarak gaybın sadece istikbalde meydana gelecek olaylara tahsis edilemeyeceğini meydana geldiği halde kişinin sahibi olmadığı şeylerin de gaybın kapsamına girdiğini söylemektedir. (el-Alusi, Ruhu’l-Me’ani 11. Cilt sayfa 124)
Kaynaklarımızda yer alan bazı hadislerde de Allah’ın peygamberlerin dışında dilediği bazı kullarına da ilham ettiği haber verilmektedir. Nitekim bu konuyla alakalı olarak Hz. Aişe ve Ebu Hureyre’den bazı rivayetler gelmektedir. Hz. Aişe’den nakledilen hadise göre, Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur.
‘’Sizden önceki ümmetler içinde bir vtakım Muhaddesun (kendilerine Allah tarafından söz söylenilen/ilham edilen kişiler) var olagelmiştir. Eğer benim ümmetim içinde de bunlardan bir kimse varsa, Ömer b. El-Hattab muhakkak onlardandır. (Müslim Fedailu’s- sahabe sayfa 23)
Ebu Hureyre’den gelen rivayette ise Resulullah (s.a.v) : ‘’Sizden önce gelip geçen insanlar içinde İsrailoğullarına mensup öyle kimseler vardı ki, onlar Peygamber olmadıkları halde kendilerine (Allah tarafından) söz söylenirdi. Eğer benim ümmetim içinde de bunlardan bir kimse varsa, Ömer b. El-Hattab muhakkak onlardandır.’’ (Buhari Fedailü Ashabi’n-Nebi sayfa 6)