Albert Einstein’ın en ünlü teorilerinden biri, zamanın zaman ne kadar hızlı ya da yavaş akarsa aksın sabit olmadığını öne süren ‘’İzafiyet Teorisi’’ dir. Zaman, görecelidir. Zaman kişinin ne kadar hızlı hareket ettiği ve yerçekimi kuvvetinin ne kadar güçlü olduğuna göre hızlı ya da yavaş akar. Bu etkiye ‘’zaman genişlemesi’’ denir.
,’’Göreceli zaman’’ı neden her gün deneyimliyoruz? Zaman bana da herkesle aynı hızda geçiyormuş gibi geliyor. Saatim komşumun saatiyle aynı. Normalde etkileri hissetmiyoruz. Çünkü günlük hayatımızda aşağı yukarı aynı hızda hareket ediyoruz ve Dünya’da hemen hemen herkesle aynı yerçekimi kuvvetini hissediyoruz. Bununla birlikte günlük hayatımızda bir etki var, o kadar küçük ki normal duyularımız bunu fark edemiyor. Örneğin 1971’de yapılan bir deney uçan-yani hızlı hareket eden bir uçaktaki saatin, yeryüzündeki saatlerden daha yavaş- sadece saniyenin yaklaşık 180 milyarda biri kadar- hareket ettiğini göstermiştir. Sık sık uçakla yolculuk yapıyorsanız teknik olarak diğer kişilerden daha yavaş-ama çok yavaş değil- yaşlanırsınız.
Etkilerin çok görüldüğü vakalar da vardır. Buna bir örnek, bilimkurgu filmi Interstellar (Yıldızlararası) verilebilir. Filmde Matthew McConaughey’nin canlandırdığı karakter Dünyadakinden çok daha fazla yerçekimi kuvvetinin olduğu bir gezegene seyahat ediyor. Dolaysıyla zamanı, gezegenimizden daha yavaş algılıyor. Dünya’ya çok yaşlanmamış halde dönüyor ancak gitmeden önce çocuk yaştaki kızının ölüm döşeğinde yaşlı bir kadın olduğunu görüyor.
__________________
Yunusça sevgimizden anlamayana cevabımız Yavuzca olacaktır...
|