1- Hadiste geçen “Definenin beşte biri zekât olarak verilir.” ifadesine göre definenin beşte birinin zekât olarak verilmesi vaciptir. Yani, elde edilen miktarın yüzde yirmisi zekât olarak verilir. Fakihler bu hususta ittifak etmişlerdir. Ancak fakihler hadisteki “rikâz/define” kelimesinin anlamı ve ondan şer’an ne kastedildiği hakkında ihtilaf etmişlerdir. Hadisin zahiri, rikâz kelimesini geniş anlamda kabul edenleri teyit etmektedir.
2- Hadiste geçen “Definenin beşte biri zekât olarak verilir.” ifadesinin umumluğuna göre, az veya çok olsun, bütün definelerde beşte bir zekât vermek gerekir. İmam Şafiî’nin nisabı şart koştuğu yeni mezhebi hariç, cumhur bu görüşü kabul etmiştir. Bu ifade ayrıca bulunan definenin beşte birinin hemen zekât olarak verilmesini ve üzerinden bir yıl geçme şartı bulunmadığını gösteriyor. Âlimler bu konuda da ittifak etmişlerdir.
3- Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin, bir adamın bulmuş olduğu hazine hakkında söylemiş olduğu “Onu meskûn bir yerde bulduysan onu bulduğunu duyur.” şeklindeki ifadesine göre, söz konusu buluntu Ebu Davud ve Nesaî’nin rivayetinde geçtiği gibi bir Müslüman’ın mülkü olabilir. Buna göre, bir Müslüman’ın mülkünde olduğuna dair delil bulunan her şey buluntu/lukata hükmündedir ve bir yıl halka duyurulup ilan edilmesi gerekir.
4- Hadiste geçen “Eğer meskûn olmayan bir yerde bulduysan onda ve definede beşte bir zekât gerekir.” ifadesine göre, harbîlerden bir gayri müslimin mülkünde olduğuna dair delil bulunan malın beşte biri zekât olarak verilir. Dört mezhep imamı da bu konuda ittifak etmişlerdir. Sahrada veya herhangi birine ait olmayan sahipsiz ölü bir arazide bulunan malın hükmü de böyledir. Fakat sahipli bir evde veya arazide bulunan mal lukata hükmündedir.
(Ebu Hureyre radıyallahu anhın naklettiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Definenin beşte biri zekât olarak verilir.” ; Amr b. Şuayb’ın babası ve dedesi -radıyallahu anhüm- yoluyla naklettiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bir adamın bir harabede bulduğu hazine hakkında şöyle buyurmuştur: “Onu meskûn bir yerde bulduysan bulduğunu duyur. Eğer meskûn olmayan bir yerde bulduysan onda ve definede beşte bir zekât gerekir)
__________________
Yunusça sevgimizden anlamayana cevabımız Yavuzca olacaktır...
|