Oruç tutmak için nasıl bir niyet etmemiz gerekir?
ORUÇ TUTMAK İÇİN NASIL BİR NİYET ETMEMİZ GEREKİR?
Ya Rabbi! Benim bedenimin, nefsimin arzusu, isteği, yemek ve içmektir ama sen; imsaktan iftara kadar 'yeme ve içme' diye emretmişsin.
Sadece yemek ve içmek değil; "gözünü harama bakmaktan, kulağını gıybeti, dedikoduyu dinlemekten, dilini yanlış şeyler söylemekten muhafaza et. Gönlüne yanlış şeyler gelmesine müsaade etme, gönlünün kapısını yanlış şeylere kapat. Elini, ayağını yanlış şeyler yapmaktan, yanlış yerlere gitmekten muhafaza et, diye emretmişsin.
Ben de senin emrin gereği kendimi tutacağım. Yemekten, içmekten, yanlış yapmaktan, yanlışı dinlemekten ve düşünmekten, yanlış yere gitmekten, yanlış şeyler yapmaktan kendimi muhafaza edeceğim; çünkü ben, seni kendi nefsimden daha çok seviyorum ya Rabbi!
Senin emrini kendi arzularımdan, isteklerimden daha çok seviyorum.
İmanım bana bunu gerektiriyor, imanım bana bunu böyle yaptırıyor; çünkü seni kendimden, nefsimden daha çok seviyorum ya Rabbi!" deyip bir sefer niyet etmemiz gerekir; çünkü imanından dolayı sevmek iman demektir.
Kul bu niyeti yaptıktan sonra bunun karşılığında Allah ona; "ben de seni seviyorum" der. Oruç budur, orucun böyle olması gerekir.
|