Alıntı:
Sparrow Nickli Üyeden Alıntı
Okuduğum kadarı ile ve şahsi görüşüm de kul hakkı olduğu yonunde. Bir emek var ve burda torpil yaptirmak emeği ve o işi hakkıyla alacak kisinin hakkını gaspetme durumu oluyor. Birisi sivina veya diğer şartlarına uygun olarak bir kurumda çalışırken sen çık canım istedi tanıdığımı senin yerine alacağım diye işten cikarilirsa çıkarılan Kişinin hakkının yendiği o kişinin issiz kaldığı için hayatında olan tüm sıkıntıların ( kirayı, tedavisini odeyememedinden psikolojik zorluğuna kadar) herşeyin nedeninin yerine zorla alınan kişi yüzünden olduğu ve onun kazandığı paranın diğerinin hakkı oldugu konusunda nerdeyse herkes hemfikir olur ama bu durum farklı şekilde ilerlediğinde işe başlamadan hakka girdiğinde bu yaygınlaştığı için normalmiş gibi bi geliyor insanlara halbuki durum aynı.
Kişinin kendi işletmesi (şahsına ait olan ortaklık müdürlüğünde bulunduğu gibi durumlar değil sonuçta müdür vs. Olması herseyin tasarrufunu ona vermez) olursa yakınlarını almak hakkıdır ama orda dahi bir sınav mülakat gibi bir durum oluşturup insanlar sınava girdikten sonra bunu yok sayarak istediğini alırsa bu da kandırma ve hakka girmedir bence.
Ayrıca aşağıda yorumda " misal öğretmensin atama için bi akrabandan rica etmektede beis yok fakat iş rüşvete girerse bu kul hakkıdır ." Şeklindeki görüşte bence yanlıştır çünkü zaten rüşvet olması apayrı bir durumdur o farklı bir konu ve hak ama atama veya sözleşmeli de olsa bir iş için yetki sahibi akrabadan rica ve bunun yerini ne gelmesi oraya hakkı ile atanmayı bekleyen herkes için kul hakkına girmektir, çünkü akrabayı gözetmek kendi tasarrufunda olan yerlerde olur.
|
Aslinda detaylandirmak gerekirdi isci cikarip yerine akrabayi almak kul hakkina girer .
Devletin kendi atamasinda kendi akrabalarini koymasi bana gore caiz degildir haramda olur mekruhta ozel sektőrde kendi aksabalarini koyabilir yonetim bu olur fakat devletin atamalarinda kayirmak olmaz cunku devlet kimsenin mali degildir . Ben ozel sektor olarak konustum