Bir insan nazar olduğu zaman o kişi birtakım belirtiler yaşar. Çoğu insan da kendisine nazar değdiğini bile anlamaz. Bunu sıradan bir iç sıkıntısıymış gibi algılar. Halbuki üzerine, dua Kur’an okutsa veya okusa bu sıkıntısının önce azaldığını, hafiflediğini ve kısa bir süre sonra da geçtiğini görecektir. Cin musallatında ve büyülü insanlarda görülen belirtiler gibi, nazar olan kişilerde de belirtiler vardır. Kendimizde veya başkalarında nazar olduğunu bazı belirtilerle anlayabiliriz.
1-Nazar değen insandaki en büyük belirti iç sıkıntısıdır. Baş, karın veya göğüs bölgesinde olur. Karında şişkinlik ve hazımsızlık hissi olabilir. İçten gelen bu sıkıntı, o anda kişiyi mutsuz, huzursuz eder. Hiçbir şeyden zevk almaz. Adeta kendinden geçer.
2-Nazar değmiş kişide, ağlama veya ağlama hissi olur. İçten gelen sıkıntı sebebiyle daha çok ağlama görülür. Bu ağlama kişinin elinde olmadan kendiliğinden gelişir.
3-Kollarda ve ellerde uyuşma veya kasılma olabilir. Bu uyuşma ve kasılmalar, okuma sırasında daha belirgin hale gelir. Okuma sırasında ortadan kalkar.
4-İç huzursuzluğu nedeniyle hiçbir şeyden tad alınmaz.
5-Nazarın önemli özellik ve belirtilerinden birisi de uykusuzluk çekmektir. Nazar değen kişi uykuya zor dalar. O kimsede müzmin bir uyuyamama sıkıntısı vardır. Bazı geceler sabaha kadar uyuyamaz.
6-Nazar değmiş insanda, halsizlik ve bitkinlik görülür. Kişi bayansa ev işlerini zor yapar. Çalışansa işinden zevk almaz. Üzerinde bir ağırlık olur.
7-Nazar değmiş kişi çok çabuk sinirlenebilir. Bir insanın sinirlenmesini gerektirmeyecek olay ve durum karşısında bile çabuk kızar, hiddetlenir. Karşısındaki insanları kırabilir.
8-Nazar olmuş insanda, güçsüzlük kuvvetsizlik olur. Bazı zamanlar hafif bir nesneyi dahi kaldırmak istemez. Çabuk yorulurlar.
9-Nazara uğramış kişiler genellikle seslere ve ışığa karşı çok duyarlıdır. Fazla gürültülü ve çok aydınlanmış ortamları istemez, sevmezler. Genelde yalnız kalmaktan hoşlanırlar.
Bunların dışında şu belirtilerde nazara işaret edebilir;
Bir anda oluşan şiddetli baş ağrısı
Uykunun aniden bastırması gibi kişinin vücudunda bir anda oluşan ağırlık hissi,
Evlilik teşebbüslerinde geri dönmeler ya da evli ise cinsel isteksizlik
Ayetler, Felak-Nas sureleri okunduğu zaman hasıl olan rahatsızlık ve sürekli esneme hali
Gözlerde herhangi bir problem olmadığı halde hasıl olan yanma ve kızarıklıklar, kaşıntılar,
Herhangi bir neden olmadan gözlerin yaşarması ve gözden yaş akması
Sebepsiz yere aşırı terleme ve hararet oluşması vücut sıcaklığında belirgin bir artış oluşur.
Bilinç olarak boşluğa düşme hissi, duraklama ve gözlerde donuklaşma oluşur. Kısa süre sonra biter.
İstenmeyen kazalar oluşur; örneğin trafikte kaza yapmak, elinde tabak bardak cinsinden kırılabilecek eşya tutuyorsa elinden düşürmek, ayaktaysa ve yürüyorsa düşmek, sendelemek gibi
Kalp atım sayısında artış oluşur. Tıp dilinde taşikardi denen olay anlık olarak hiçbir neden olmaksızın oluşur. Çarpıntının artması ile ellerde titremeler, konuşmada kekeleme ve kelimeleri karıştırma, ne söylediğini unutma ve söylediklerinin anlamsızlaşması, gözlerde donuklaşma olur.
Gözbebekleri çok uzaklara bakıyormuş gibi büyür ve göz kapaklarında ağırlaşma, Bilhassa üst göz kapaklarında belirgin bir ağırlık ve göz küçülmesi oluşur. Yine bu durumda anlıktır.
Enseden itibaren boyna ve omuzlara yayılan bir gerginlik sonrasında ensenin arkasından gelen ve başı etkileyen bir zonklama ve ağrı oluşur. Bu ağrı göz kapaklarına kadar yayılır.
Vücudun direnci düşer ve enfeksiyonlara karşı hassasiyet artar.
Sebepsiz bir iç sıkıntısı stres gerginlik ve öfke hali görülür.
Şiddetli bir uyku hali başlar, çarpıntı ve metabolizmanın hızının artmasıyla vücudun oksijen ihtiyacı artar, sık ve derin esneme hali olur.
Vücut kaslarında istemsiz kasılmaların olması neticesinde midede kramp tarzında bir ağrı bağırsaklarda kolik türde sancılanma sık sık idrara çıkma görülür.
Bebeklerde ise sebepsiz sancılanma ve sürekli ağlamalar görülebilir.
Gündüz genellikle uyku hali varken, akşamdan sonra uykusuzluk ve uykuya dalmakta güçlük çekme vardır. Ayrıca bu uykular dinlendirici olmayan ve yorgun kalkılan uykulardır.
Bu belirtiler tıbbi olmayan kaynaklara dayanmaktadır. Nazardan etkilenen kişilere etkilenme şiddetine ve etkilenme süresine bağlı olarak değişiklikler gösterir. Çoğunlukla birkaç gün içinde kaybolurlar.
Nazar belirtileri etkilenen canlının cinsine yaşına kilosuna vücut direncine etkilenme zamanına etkilenme şiddetine ve etkilenme süresine göre çeşitlilik gösterir.
Canlı veya cansız her türlü varlığa nazar değebilir. İnsanlık tarihi kadar eski olan nazar değdiği anda kişiyi etkiler. Bu etki anlıkta olabilir, sonradan da oluşabilir.
Başta insan olmak üzere, bildiğimiz birçok canlıya nazar değer. Kuzu, koyun, deve, süt veren inek en fazla etkilenenlerdir. Bu canlıların nazara karşı hassas olmalarının sebebi olarak insan hayatında çok önemli yerleri olmaları itibariyle etkilenmelere de çok maruz kalmaları düşünülebilir. Tıbbın çare bulamadığı bazı hastalıklar nazar nedeni ile olabilir, çevremizde bunun örneklerini yıllarca yaşadık. Nazar canlı-cansız varlıkları etkiler daha önce ifade ettim. Nazar değdiği anda bilhassa evde bulunan kırılabilir nitelikteki eşyalarda çatlaklar ve kırılmalar hasıl olabilir. Nazar sebepsiz tartışma kavga ve kırgınlıklara yol açabilir. Nazara gelen kişi etrafında ve çevresinde kişilere bilhassa sevdiği kişilere itici gelebilir.
Çocuklar bilhassa süt çağında ki bebeklerde nazar olayı oldukça sık görülür. Ergenlik yetişkinlik olgunluk ve yaşlılığa doğru nazardan etkilenme de azalır. Yaşlılıkta yok denecek kadar az görülür. Kadınlar erkeklere nispetle nazara karşı daha hassastırlar.
.
__________________
Yunusça sevgimizden anlamayana cevabımız Yavuzca olacaktır...
|