Havas Okulu - Tekil Mesaj gösterimi - E numaralar - ilaçlar sınıfı
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.02.24, 14:55
Cazgircinx Cazgircinx isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Gayretli üye

Etiketlendiği Mesaj: 108 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart E numaralar - ilaçlar sınıfı

E - NUMARALARI

E-100 / E-180 ( RENKLENDİRİCİLER )

E E-100
İsim Curcumin
Renk Sarı
Açıklama Zerdeçal kökünden veya sentetik olarak elde edilir. Renklendiricisi köridir. Hindistanda ilaç olarak kullanılır. Çok tüketildiğinde safra akışını kolaylaştırır.
Renklendirici; kurkuma (turmerik) bitkisinin köklerinden elde edilir, suni olarak da üretilir; peynir, margarin ve fırın tatlılarında kullanılır.
Durum

E E-101
İsim Riboflavin (Vitamin B2)
Renk Sarı
Açıklama Nebatlardan elde edilir.
B2 vitamini' ve renklendirici; doğal olarak sebzelerde bulunur; yumurta, süt, karaciğer ve böbrekten de elde edilir; margarin ve peynirde kullanılır.
Durum
Tehlikeli

E E-101a
İsim Riboflavin - 5 - phospat
Renk Sarı
Açıklama Suni olarak üretilmiştir.
Durum
Kesinlikle Uzak Durun Alerji, Astım

E E-102
İsim Tartrazin
Renk Sarı
Açıklama Suni olarak elde edilen bir azo boyasıdır. Aspirine karşı alerjisi olanlar için çok tehlikelidir.
Renklendirici; tiroid tümörü, kromozom hasarı, kurdeşen, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir; renkli içecek, tatlı, reçel,unlu gıdalar, çerez, konserve balık ve hazır çorbalarda kullanılır; Norveç ve Avusturya'da yasaklandı.
Durum

E E-104
İsim Chinolingelb
Renk Sarı
Açıklama Suni olarak elde edilir.
Renklendirici; ruj, saç bakım ürünleri, kolonya üretimi ve eczacılıkta kullanılır; deri rahatsızlığına neden olur; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-107
İsim Yellow 7G Renklendirici
Açıklama Renklendirici; astımlılarda alerjik reaksiyon görülebilir; tipik ürünler hafif içeceklerdir;HACSG² sakınılmasını öneriyor; Avustralya ve Amerika'da yasaklandı.
Durum

E E-110
İsim Gelb-Orange S Sunset-gelb FCF
Renk Sarı, Turuncu
Renklendirici; sentetiktir;unlu gıdalar, pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek ve konserve balık, hazır çorba ve bazı şurup cinsi ilaçların üretiminde kullanılır; yan etkileri kurdeşen, rinit (burun akması), burun tıkanıklığı, alerji, hiperaktivite, böbrek tümörü, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlık ve iştahsızlıktır; Norveç'te yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-120
İsim Echtes Karmin (Cochenille) Karminsäure
Renk Kırmızı
Açıklama Kabuklu bitlerden elde edilir.
Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampoanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir.
Durum
Hayvani

E E-122
İsim Azorubin
Renk Kırmızı
Açıklama Suni olarak elde edilen bir azo boyasıdır.
Renklendirici; kömür katranı türevi; astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; tipik ürünler şekerleme, marzipan ve jölelerdir; ısveç, Amerika, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.
Durum

E E-123
İsim Amaranth
Renk Kırmızı
Açıklama Suni olarak elde edilen bir renklendiricidir.
Renklendirici; aynı ismi taşıyan bir ottan üretilir; kek, meyve tatlı dolgular ve jölelerde kullanılır; astım, egzama ve hiperaktiviteye neden olur; bazı hayvanlara yapılan testlerde doğum kusurları ve cenin ölümleri görülmüştür, kanserojen olabilir; Avusturya, Amerika, Rusya, Norveç ve diğer bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum

E E-124
İsim Cochenillerot A Ponceau 4R
Renk Kırmızı
Renklendirici; sentetik kömür katranı; hayvanlarda kanserojen, astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-127
İsim Erythrosin
Renk Kırmızı
Renklendirici; kiraz ve vişne, konserve sebze, muhallebi, tatlı, pasta,biskuvi ve çerezlerde kullanılır; ışığa karşı duyarlılığa ve troid hormonu seviyesini arttırıp hipertroidism'e neden olabilir; farelerde yapılan çalışmada troid kanserine neden olduğu saptanmıştır;Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
Durum

E E-128
İsim Rot 2G
Renk Kırmızı
Renklendirici; sentetik kömür katranı; kan hemoglobini ile karışma ihtimali vardır; çocuklar tarafından kullanılması tavsiye edilmiyor; dondurma, puding, meyvalı veya aromalı yoğurt, pişmiş ya da pişmemiş et ürünleri, sucuk, salam, sosis Marmelat ve içeceklerde kullanılır. Pek çok ülkede yasaktır.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-129
İsim Allularot AC
Renk Kırmızı
Açıklama Suni olarak elde edilir. (Kullanımına yeni izin verilmiştir).
Renklendirici, sentetiktir; tatlılar, içecek ve garnitürlerde, eczacılık ve kozmetik ürünlerinde kullanılır; astım ve aspirin hassasiyeti olan insanlar için risklidir; farelerde kanser oluşturduğu saptanmıştır; çocuklar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmiyor;Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-131
İsim Patentblau
Renk Mavi
Renklendirici; Alerjik hassasiyete sahip insanlar kaçınmalıdır; kurdeşen, kaşıntı, tansiyon düşüklüğü, titreme ve solunum problemleri oluşturabilir; çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez. Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-132
İsim Indigotin
Renk Mavi
Açıklama Suni olarak elde edilir. Bilhassa Natriumnitrat ile bir araya gelmemesine dikkat edilmelidir
Renklendirici; sentetik kömür katranı türevi; yaygın olarak tablet ve kapsüllere eklenir; ayrıca dondurma, tatlı, fırınlı mamuller, şekerleme ve bisküvilerde kullanılır; bulantı, kusma, yüksek tansiyon, deri döküntüsü, solunum sorunları ve diğer alerjik reaksiyonlara neden olur. Norveç'te yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-133
İsim Brillantblau FCF
Renk Mavi
Açıklama Suni olarak elde edilen bir renklendiricidir.
Renklendirici; sentetik kömür katranı; mandıra ürünleri, tatlılar ve içeceklerde kullanılır; çocukların tüketmesi tavsiye edilmiyor, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-140
İsim Chlorophylle
Renk Yeşil
Açıklama Isırgan otu ve başka nebatlardan elde edilir.
Renklendirici; doğal olarak tüm bitkilerde bulunur; mum ve yağların boyanmasında, eczacılık ve kozmetik ürünlerde kullanılır.
Durum

E E-141
İsim Kupferkomplexe der Chloropylle Chloropylline
Renk Yeşil
Açıklama Nebatlardan ve kalıcı renk elde etmek için bakır takviye edilerek elde edilen bir renklendiricidir.
Renklendirici; bazı peynir çeşitlerinde, çiklette, dondurmada, sos ve çorbalarda kullanılır; bilinen bir yan etkisi yoktur.
Durum

E E-142
İsim Grün S Brillentsäure Grün
Renk Yeşil
Renklendirici; sentetik kömür katranı türevi; konserve bezelye, nane jöle ve soslarda, paketlenmiş ekmek kırıntısı ve kek karışımlarında kullanılır; hiperaktiviteye, astıma, uykusuzluğa sebep olduğu bilinmektedir; çocuklar için tavsiye edilmemektedir. ısveç, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
Durum
Tehlikeli

E E-150
İsim Karamel
Açıklama Renklendirici; şekerden yapılır; istiridye, soya, meyveler, konserve soslar, çikolata, şekerleme, bisküvi ve turşularda kullanılır. Çocuklar için tavsiye edilmiyor.
Durum

E E-150a
İsim Zuckercouleur (Caramel)
Renk K.rengi
Açıklama Tabî bir renklendirici. Şeker ve asidin kaynatılmasıyla oluşur.
Durum

E E-150b
İsim Sulfitcouleur
Renk K.rengi
Açıklama Alkali ve kükürt kullanılarak elde edilir.
Durum
Tehlikeli Genetik

E E-150c
İsim Ammoniakcouleur
Renk K.rengi
Açıklama Amonyak kullanılarak elde edilir.
Durum
Tehlikeli

E E-150d
İsim Ammoniumsulfitcouleur
Renk K.rengi
Açıklama Amonyum sülfat kullanılarak elde edilir.
Durum
Tehlikeli

E E-151
İsim Brillantschwarz
Renk Siyah
Renklendirici; kömür katranı; tatlılar, balık ezmesi, aromalı sütlü içecekler, dondurma, hardal, marmelatlar, soslar, kekler ve içeceklerde kullanılır; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya, Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-153
İsim Pflanzenkohle
Renk Siyah
Açıklama Tabî olarak nebatların küllerinden elde edilir (torf, Hindistan cevizi kabuğu).
Renklendirici; mangal kömürü, kemik, et, kan, katı ve sıvı yağlardan elde edilir; reçel, jöle ve meyan kökünde kullanılır; kanserojen olma riskinin yanında hayvan kökenli olanları haram riski taşır. Çocuklar için tavsiye edilmez. Avustralya'da yalnızca bitkisel kökenli olanına izin verildi, Amerika'da yasaklandı.
Durum

E E-154
İsim Braun FK
Renk K.rengi
Açıklama Suni olarak birçok azo boyasının birleşimiyle elde edilir.
Renklendirici; sentetik 6 boya maddesinin karışımından oluşur; kurutulmuş balık, tütsülenmiş balık, pişirilmiş jambon ve cipslerde kullanılır; çocuklar için önerilmez; Amerika'da ve pek çok ülkede yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-155
İsim Braun HT
Renk K.rengi
Açıklama Suni olarak birçok azo boyasının birleşimiyle elde edilir.
Renklendirici, kömür katranı; çikolatalı kekte kullanılır; astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; deri duyarlılığına neden olduğu bilinir; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-160a
İsim Carotine Beta - Carotin
Renk Turuncu
Açıklama Eskiden tabî olarak elde edilirdi, bugün ise renklendiricilerle sunî olarak elde edilmekte.
Renklendirici; insan vücudu onu karaciğerde 'A Vitamin'ine dönüştürür; havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur; tereyağ, margarin, kek, sütlü içecekler ve meyve sularında kullanılır; bazı üreticilerin stabilizatör olarak jelatin kullandıkları bilinmektedir.
Durum
Genetik

E E-160b
İsim Bixin Annato Carotinoid
Renk Turuncu
Açıklama Orleans çalının tohumu ve ihtiva ettiği yağından elde edilir.
Renklendirici; 'Bixaorellana' ağacından elde edilir; peynir, tereyağı, margarin,unlu gıdalar, çerez, çorba ve içeceklerde kullanılmaktadır; ayrıca eczacılıkta (balgam sökücü olarak) ve tekstil sektöründe kullanılır;jelatinle karışık bulunabilir; kurdeşene neden olduğu bilinir,HACSG² sakınılmasını öneriyor.
Durum
Genetik

E E-160c
İsim Capsanthin
Renk Turuncu
Açıklama Dolmalık biberlerden elde edilen tabî renklendiricilerle elde edilir. Sunî olarak da elde edenler var.
Renklendirici; kırmızı biber çekirdek ve tohumlarından elde edilir; kümes hayvanı gıdaları, dilinmiş peynirlerde kullanılır; jelatinle karışık bulunabilir; bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum

E E-160d
İsim Lycopin
Renk Kırmızı
Açıklama Domatesten elde edilen tabî renklendiricilerle elde edilir.
Renklendirici; domates ve pembe greyfurttan üretilir; kanser riskini azaltabilir; jelatinle karışık bulunabilir.
Durum

E E-160e
İsim Beta-Apo - 8 - Carotinal
Renk Turuncu, Kırmızı
Açıklama Sunî olarak elde edilir.
Renklendirici; sentetik;dilimlenmiş peynirde kullanılır; bilinen yan etkisi yok; jelatinle karışık bulunabilir.
Durum

E E-160f
İsim Beta-Apo - 8 - Carotinester
Renk Turuncu, Kırmızı
Açıklama Sunî olarak elde edilir.
Renklendirici, bilinen yan etkisi yok; alkolle muamele edilmiş olabilir.
Durum

E E-161
İsim Lutein, Kantaksantin
Açıklama Renklendirici; doğal olarak yeşil yaprakta, kadife çiçeği ve yumurta sarısında bulunur, Alkolle muamele edilmiş olabilir. Renklendirici; retinol; bazı mantar, kabuklu hayvan, balık ve flamingo tüyünde bulunur.
Durum

E E-161a
İsim Xanthophylle (Flavoxanthin)
Renk Turuncu
Açıklama Hem tabî olarak hem de sunî olarak elde edilebilir.
Durum

E E-161b
İsim Lutein
Renk Turuncu, Sarı
Açıklama Yumurta sarısında tabî olarak elde edilir.
Durum

E E-161g
İsim Canthaxanthin
Renk Turuncu, Sarı
Açıklama Sunî olarak elde edilir. T A
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-162
İsim Betanin
Renk Kırmızı
Açıklama Kırmızı pancardan elde edilen tabî bir renklendirici.
Renklendirici; pancardan elde edilir; bilinen yan etkisi yok; Alkolle muamele edilmiş olabilir.
Durum

E E-163
İsim Anthocyane
Renk Pembe, Mavi-Menekşe
Açıklama Meyve ve sebzelerden elde edilen tabî renklendiriciler.
Renklendirici, çiçek ve bitki kaynaklı; alkolle muamele edilmiş olabilir.
Durum

E E-170
İsim Calciumcarbonat (Kreide)
Renk Beyaz-gri
Açıklama Sunî madenlerle elde edilir.
Hem renklendirici hem mineral tuz; kaya minerali veya kemikten elde edilir; diş macunu, beyaz boya, temizleme tozları, bisküvi, ekmek, kek, dondurma, dondurulmuş konserve sebze ve meyvede ve ilaçlarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir; safra, böbrek taşı, hemoroid, kabızlık ve fistül kanamalarına sebep olabilir.
Durum

E E-171
İsim Titandioxid
Renk Beyaz
Açıklama Sunî madenlerle elde edilir. Gıda renklendiricisi olarak kesinlikle düşünülemez, tabiata zararı var.
Renklendirici; diş macunu ve beyaz boyada pek çok ilaçta bazı peynir çeşitlerinde, krema ve soslarda kullanılır; kan, beyin ve bezlerde, lenf düğümleri ve akciğerde yüksek konsantrasyon oluşturabilir. Almanyada yasaktır.
Durum

E E-172
İsim Eisenoxide Eisenhydroxide
Renk Sarı, Kırmızı, Siyah
Renklendirici; som balığı ve karides ezmesinde kek, pasta ve tatlılarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir. Almanyada yasaklanmıştır.
Durum

E E-173
İsim Aluminium
Renk Gümüş, gri
Renklendirici; draje, şekerleme, keklerde, tabletlerde dekorasyon maksadı ile kullanılır; bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-174
İsim Silber
Renk Gümüş
Açıklama Sunî madenlerle elde edilir. Dokularda kalıntılar bırakabilir.
Renklendirici; çikolatalı şekerlemeler ve drajelerde kullanılır; aşırı dozlarda önemli rahatsızlıklara sebep olur; bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-175
İsim Gold
Renk Altın
Renklendirici; çikolatalı şekerlemelerde drajelerde kullanılır; bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-180
İsim Rubinpigment Litolrubin BK
Renk Kırmızı
Renklendirici; astım, rinit ve cilt hastalıklarına sebep olabilir. Bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum
Tehlikeli

E E-181
İsim Tannik acid
Açıklama Alkolde berraklaştırma ajanı; fındık ve oak ağacı dallarından elde edilir; doğal olarak çayda bulunur.
Durum

- Kesinlikle uzak durulmalı
- Tehlikeli
- Alerji, Astım (alerji ve astım olanlar uzak durmalıdır)
- Migren (baş ağrısı çeken kişiler uzak durmalıdır)
- Hayvanî katkı maddeleri içerme ihtimali yüksek
- Genetik olarak üretilmiş olma ihtimali yüksek

E-200 / E-297 (KORUYUCU KATKI MADDELERİ)

E E-200
İsim Sorbinsäure
Açıklama Sunî olarak elde edilir. Bilhassa kuş yemişlerinde ve bazı yağ asitlerinde bulunmaktadır ve ekşimsi bir tadı vardır.
Koruyucu olarak kullanılır. Bitkisel kökenlidir. Ciltte kaşıntıya sebep olabilir
Durum

E E-201
İsim Natriumsorbat
Açıklama Sunî olarak elde edilir. Sorbik asidin natrium bağlantısı. Koruyucu olarak kullanılır.
Durum

E E-202
İsim Kaliumsorbat
Açıklama Sunî olarak elde edilir. Sorbik asidin kalium bağlantısı. Koruyucu olarak kullanılır.
Durum

E E-203
İsim Calciumsorbat
Açıklama Sunî olarak elde edilir. Sorbik asidinin kalsiyum bağlantısı. Koruyucu olarak kullanılır.
Durum

E E-210
İsim Benzoesäure
Açıklama Sunî olarak elde edilir. Elmalarda da görülür.
Koruyucu olarak kullanılır. Fırın mamulleri, peynir, çiklet, çeşni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak tatlı gibi gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde, eczacılıkta öksürüğe karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. Astıma , sinirsel bozukluğa, ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olabilir.
Durum
Kesinlikle Uzak Durun

E E-211
İsim Natriumbenzoat
Açıklama Sunî olarak elde edilir. Benzo asidinin natrium bağlantısı.
Koruyucu olarak kullanılır. Süt ve et ürünleri, çeşniler, fırınlı mamuller ve şekerlemelerde, ağız yoluyla alınan bir çok ilaçta kullanılır; kurdeşene neden olduğu ve astımı ağırlaştırabilir.
Durum

E E-212
İsim Kaliumbenzonat
Açıklama Sunî olarak elde edilir. Benzo asidinin kalium bağlantısı. Bakınız: 211
Durum

E E-213
İsim Calciumbenzoat
Açıklama Sunî olarak elde edilir. Benzo asidinin calcium bağlantısı. Bakınız: 211
Durum

E E-214
İsim phB-Ester ve Benzoate
Açıklama Sunî olarak elde edilir. Benzo asidinin sentetik bir bağlantısı. Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum

E E-215
İsim pHB-Ester - Natrium - ethyl - Verbindung
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Benzo asidi bağlantısı. Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum

E E-216
İsim pHB - n - Propylester
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Benzo asidi bağlantısı. Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Durum

E E-217
İsim pHB - n - Propylester - Natriumpropylverbindung
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Benzo asidi bağlantısı. Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum

E E-218
İsim pHB - Methylester
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Benzo asidi bağlantısı. Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Durum

E E-219
İsim pHB- Natrium - methylester
Durum

E E-220
İsim Schwefeldioxid
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Bu madde baş ağrısının, migrenin ve mide bulantısının sorumlusu olarak gösterilir. E 220 – 228 arası maddeler gıdaların ihtiva ettiği B vitaminine olumsuz tesirleri vardır.
Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika'da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, 'B1 vitamini'ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, sirke ve patates ürünlerinde kullanılır.
Durum
Kesinlikle Uzak Durun Alerji, Astım Migren

E E-221
İsim Natriumsulfit
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Kükürt asidinin natrium bağlantısı. Bakınız: 220
Durum

E E-222
İsim Natriumhydrogensulfit
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Kükürt asidinin natrium hidrojen bağlantısı. Bakınız: 220
Durum

E E-223
İsim Natriumdisulfit
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Kükürt asidinin natrium sülfit bağlantısı. Bakınız: 220
Durum

E E-224
İsim Kaliumdisulfit
Açıklama Sunî olarak elde edilir. Kükürt asidinin kalium sülfit bağlantısı. Bakınız: 220
Durum
Kesinlikle Uzak Durun Alerji, Astım Hayvani

E E-225
İsim Kaliumsulfit
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Kükürt asidinin kalium bağlantısı. Bakınız: 220
Durum

E E-226
İsim Calciumsulfit
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Kükürt asidinin kalsium bağlantısı. Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum

E E-227
İsim Calciumhydrogensulfit
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Kükürt asidinin kalsium hidrojen bağlantısı. Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum

E E-228
İsim Kaliumhydrogensulfit
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Kükürt asidinin kalium hidrojen bağlantısı. Bakınız: 220
Durum

E E-230
İsim Diphenyl Biphenyl
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-231
İsim Orthophenylphenol
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-232
İsim Natriumorthophenyl-phenol
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Bakınız: 231
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-233
İsim Thiabendazol
Açıklama Sentetik olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-234
İsim Nisin
Açıklama Antibiotik tesire sahip sunî olarak elde edilen koruyucu. Koruyucu olarak kullanılır.
Durum

E E-235
İsim Natamycin
Açıklama Antibiotik tesire sahip sunî olarak elde edilen koruyucu.
Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı, kusma, ishal ve cilt kaşıntısına neden olur; et ve peynir ürünlerinde kullanılır.
Durum
Kesinlikle Uzak Durun Alerji, Astım Migren Gen.

E E-236
İsim Formik asit
Açıklama Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
Durum

E E-237
İsim Sodyum format
Durum

E E-238
İsim Kalsiyum format
Durum

E E-239
İsim Hexamethylentetramin
Açıklama Amonyak ve Formaldehyd maddelerinden sentetik olarak elde edilen ve idrar yolları iltihabının tedavisinde kullanılan koruyucu madde. Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
Durum

E E-242
İsim Dimenthyldicarbonat
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi.
Koruyucu olarak kullanılır. Meyve sularına ilave edilen ve içindeki mikroplar ile mücadele eden bir antimikrobiyel, FDA¹nın veritabanında gıda ile ilişkisi kabul edilen bir madde olarak listelenmiştir
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-249
İsim Kaliumnitrat
Açıklama Sunî olarak elde edilen ve kırmızılaştıran koruyucu katkı maddesi.
Koruyucu olarak kullanılır. Et ürünlerinde kullanılır. Nitritler nefes daralması, baş dönmesi ve baş ağrısı ile sonuçlanabilecek rahatsızlıklara sebep olduğu gibi potansiyel kanserojendir; bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır.
Durum

E E-250
İsim Natriumnitrit Nitritpökelsalz
Koruyucu olarak kullanılır. Hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır, HACSG² sakınılmasını öneriyor
Durum

E E-251
İsim Natriumnitrat
Açıklama Sunî olarak elde edilen ve kırmızılaştıran koruyucu katkı maddesi. Bakınız: 250
Durum

E E-252
İsim Kaliumnitrat
Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerdenelde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır; hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır (Bakınız: 249)
Durum

E E-260
İsim Essigsäure und Acetate
Açıklama Sunî olarak elde edilen asitleştirme ve koruma maddesi. Sirke aslında tabî bir ürün lâkin gıda katkısı olarak kullanıldığından daha çok sentetik olarak kullanılır.
Koruyucu olarak kullanılır. Sirkenin ana maddesidir; ağaç liflerinden sentetik olarak üretilir; turşu ve soslarda kullanılır.
Durum

E E-261
İsim Kaliumacetat
Açıklama Sunî olarak elde edilen asitleştirme ve koruma maddesi. Sirke asidinin kalium tuzu.
Koruyucu olarak kullanılır. Böbrek fonksiyonları zayıf insanlar sakınmalıdır; sos ve turşularda kullanılır.
Durum

E E-262
İsim Natriumdicetat
Açıklama Sunî olarak elde edilen asitleştirme ve koruma maddesi. Sirke asidinin natrium tuzu. Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bilinen yan etkisi yok
Durum

E E-263
İsim Calciumacetat
Açıklama Sunî olarak elde edilen asitleştirme ve koruma maddesi. Sirke asidinin kalsiyum tuzu. Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir.
Durum

E E-264
İsim Amonyum asetat
Açıklama Sunî olarak elde edilen asitleştirme ve koruma maddesi. Sirke asidinin kalsiyum tuzu. Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir.
Durum

E E-270
İsim Milchsäure
Açıklama Mikrobik güçten elde edilen asitleştirme ve koruma maddesi.
Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bebeklerin sindirimi zordur; tatlılar, salata sosu, bebe maması ve şekerlemelerde kullanılır.
Durum
Genetik

E E-280
İsim Propionsäure
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi.
Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır.
Durum
Kesinlikle Uzak Durun Alerji, Astım Genetik

E E-281
İsim Natriumpropionat
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Propion asidinin natrium bağlanıtısı.
Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; unlu mamullerde kullanılır.
Durum

E E-282
İsim Calciumpropionat
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Propion asidinin kalsium bağlanıtısı. Bakınız: 281
Durum

E E-283
İsim Kaliumpropionat
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruyucu katkı maddesi. Propion asidinin kalium bağlanıtısı. Bakınız: 281
Durum

E E-284
İsim Borsäure
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruma maddesi.
Durum

E E-285
İsim Natriumtetraborat
Açıklama Bor asidi’nin sunî natrium başlantısı.
Durum

E E-290
İsim Kohlendioxid Kohlensäure
Açıklama Sunî olarak elde edilen koruma, yakıt veya asitleştirme maddesi. Koruyucu olarak kullanılır.
Durum

E E-296
İsim Apfelsäure
Açıklama Sunî olarak elde edilen asitleştirme ve koruma maddesi.
Koruyucu olarak kullanılır. doğal (meyvelerden) veya sentetik yoldan elde edilir; bebekler ve küçük çocuklar sakınmalıdır.
Durum
Genetik

E E-297
İsim Fumarsäure
Açıklama Sentetik asitleştirme maddesi. Koruyucu ve anti oksidan olarak kullanılır. Keklerde kullanılır.
Durum
Genetik

- Tehlikeli

E - NUMARALARI

E-300 / E-385 ( ANTİOKSİDANLAR )

E E-300
İsim Ascorbinsäure (Vitamin C)
Açıklama Kimyevî sentetik madde. Antioksidan. 'C vitamini'; sentetik olarak glukozdan sağlanabilir, doğal olarak sebze ve meyvelerde bulunur; et, unlu ürünler,dondurulmuş balık gibi ürünlerde kullanılır.
Durum
Genetik

E E-301
İsim Natriumascorbat
Açıklama Ascorbin asidinin sunî natrium bağlantısı. Antioksidan. C vitamini'nin sodyum tuzu.
Durum
Genetik

E E-302
İsim Calciumascorbat
Açıklama Ascorbin asidinin sunî calcium bağlantısı. Antioksidan. C vitamini'nin kalsiyum tuzu, 'kalsiyum aksalat' taşlarının oluşumunu hızlandırabilir.
Durum
Genetik

E E-304
İsim Ascorbylpalmitat Ascorbylstearat
Açıklama Ascorbin asidinin sunî yağ asidi bağlantısı. Antioksidan. Askorbik asitin yağlı esteri.
Durum
Hayvani Genetik

E E-306
İsim Tocopherol tocopherol- haltige Extrakte (Vitamin E)
Açıklama Antioksidan, renk sabitleyicisi ve takviye vitaminden ayıklanan nebâti yağ. Antioksidan. 'E vitamini'; soya, buğday, pirinç, pamuk tohumu, mısır gibi birçok sebzenin ve hayvanların yağında bulunur; margarin ve salata soslarında, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.
Durum

E E-307
İsim Alpha - Tocopherol
Açıklama Sentetikleştirilen E vitamini. Antioksidan. 'E vitamini'; soya, buğday, pirinç, pamuk tohumu, mısır gibi birçok sebzenin ve hayvanların yağında bulunur; margarin ve salata soslarında, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.
Durum

E E-308
İsim Gamma - Tocopherol
Açıklama Sentetikleştirilen E vitamini. Antioksidan. 'E vitamini'; soya, buğday, pirinç, pamuk tohumu, mısır gibi birçok sebzenin ve hayvanların yağında bulunur; margarin ve salata soslarında, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.
Durum

E E-309
İsim Delta - Tocopherol
Durum

E E-310
İsim Propylgallet Gallate (Gallussäureester)
Açıklama Sunî olarak elde edilen antioksidan maddesi. Antioksidan. Gastrit ve cilt tahrişine neden olabilir, kandaki hemoglobine zarar verdiği için bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir; yağ, margarin ve salata sosunda kullanılır.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-311
İsim Octylgallet
Açıklama Sunî olarak elde edilen antioksidan maddesi. Bakınız: E310
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-312
İsim Dodecylgallet
Açıklama Sunî olarak elde edilen antioksidan maddesi. Bakınız: E310
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-315
İsim Isolascorbinsäure
Açıklama Sunî olarak elde edilen antioksidan maddesi.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

E E-316
İsim Natriumisocorbat
Açıklama Isoascorbin asidinin sunî olarak Natrium bağlantısı.
Durum
Alerji, Astım

E E-319
İsim Tert-Butilhidroquinon(TBHQ)
Açıklama Antioksidan. Petrol kökenli; HACSG¹ sakınılmasını öneriyor; bulantı, kusma ve sayıklamaya neden olabilir, 5 gramlık bir doz öldürücü sayılır; yağ ve margarinlerde kullanılır.
Durum

E E-320
İsim Butyhydroxyanisol (BHA)
Açıklama Sunî olarak elde edilen antioksidan ve koruyucu maddesi. Antioksidan. Petrol kökenli; yenilebilen yağlarda, çiklet, margarin, fındık, patates ürünleri ve polietilen gıda ambalajlarında kullanılır, bebe mamalarında izin verilmemiştir, alerjik reaksiyon yapabilir, hiperaktiviteye, kanserojen, estrojen etkilere ve diğer olumsuzluklara sebep olabilir.
Durum

E E-321
İsim Butyhydroxytoluol (BHT)
Açıklama Sunî olarak elde edilen antioksidan ve koruyucu maddesi. Antioksidan. Bakınız: E320
Durum

E E-322
İsim Lecithin
Açıklama Soyadan ve mümkün oldukça ay çiçeği ve kolza yağından yapılmaktadır. Antioksidan. Emilgatör.Soya fasulyesi, yumurta sarısı, yerfıstığı, mısır veya hayvani yağlardan elde edilir. margarin, çikolata, mayonez ve süt tozunda kullanılır; bitkisel tipi tercih edilmelidir.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım Migren Gen.

E E-325
İsim Natriumlactat
Açıklama Mikrobik güçten elde edilen süt asidinin (Milchsäure) natrium tuzu, asit dengeleyicisi, tat verici, antioksidan. Antioksidan. Laktik asidin tuzu. Hayvani kökenli.
Durum
Genetik

E E-326
İsim Kaliumlactat
Açıklama Süt asidinin (Milchsäure) kalium tuzu. Bakınız: E325
Durum
Genetik

E E-327
İsim Calciumlactat
Açıklama Süt asidinin (Milchsäure) calcium tuzu. Bakınız: E325
Durum
Genetik

E E-330
İsim Citronensäure
Açıklama Şeker sanayisinin çöplerinden ve genetik çöp atıklarının fermantasyon edilmesiyle elde edilir. Antioksidan. Gıda asidi, doğal olarak turunçgillerden elde edilir, bisküvi, konserve balık, peynir ve peynir ürünleri, bebe maması, kek, çorba, çavdar ekmeği, içecekler ve mayalanmış et mamullerinde kullanılır.
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım Genetik

E E-331
İsim Natriumcitrat
Açıklama Limon asidinin (Citronensäure) natrium tuzu. Antioksidan. Gıda asidi.
Durum

E E-332
İsim Kaliumcitrat
Açıklama Limon asidinin (Citronensäure) kalium tuzu. Antioksidan. Gıda asidi.
Durum

E E-333
İsim (Mono-Di und Tri -) Calciumcitrat
Açıklama Limon asidinin (Citronensäure) calcium tuzu. Antioksidan. Gıda asidi.
Durum

E E-334
İsim Weinsäure und Tartrate
Açıklama Şarap üretimi esnasında ortaya çıkan yan ürünler. Şarap tortusunun kükürt asidiyle birlikte işlenmesiyle oluşur. Antioksidan. Gıda asidi.
Durum

E E-335
İsim Natriumtartrate
Açıklama Şarap asidinin natrium tuzu. Antioksidan. Gıda asidi.
Durum
Genetik

E E-336
İsim Kaliumtartrate Weinstein
Açıklama Şarap asidinin kalium tuzu. Antioksidan. Gıda asidi.
Durum
Genetik

E E-337
İsim Natriumkaliumtartrat
Açıklama Şarap asidinin çiftli tuzu. Antioksidan. Gıda asidi.
Durum
Genetik

E E-338
İsim Orthophorsäure Phosphate
Açıklama Phosphatlar dünyada her tarafta bulunan maddelerdendir bu sebeple katkı maddelerinin en başlarında yer almaktadırlar. Sadece koruyucu, antioksidan be asitleştirici maddeler değillerdir ayriyeten sabitleyici ve emülgatör olarak da kullanılmaktalar. Antioksidan. Gıda asidi.
Durum

E E-339
İsim Natriumorthophosphorsäure
Açıklama Phosphor asidinin natrium bağlantısı. Antioksidan. Mineral tuz; eczacılıkta müshil olarak, yüksek dozlar vücuttaki kalsiyum-fosfor dengesini bozabilir.
Durum

E E-340
İsim Kaliumorthophosphorsäure
Açıklama Phosphor asidinin kalium bağlantısı. Bakınız: E339
Durum

E E-341
İsim Calciumorthophosphorsäure
Açıklama Phosphor asidinin calcium bağlantısı. Antioksidan. Mineral tuz; kaya ve kemikte bulunur
Durum

E E-350
İsim Natriummalate
Açıklama Elma sirkesinin asitleştirici ve koruyucu natrium bağlantısı. Antioksidan. Mineral tuz.
Durum

E E-351
İsim Kaliummalate
Açıklama Elma asidinin kalium bağlantısı. Antioksidan. Mineral tuz.
Durum

E E-352
İsim Calciummalate
Açıklama Elma asidinin calcium bağlantısı. Antioksidan. Mineral tuz.
Durum

E E-353
İsim Metaweinsäure
Açıklama Şarap için oluşturulan sentetik sabitleyici, calcium depolamasını engellemekte. Antioksidan. Gıda asidi.
Durum
Genetik

E E-354
İsim Calciumtartrat
Açıklama Sentetik sabitleyici calcium depolamasını engellemekte. Antioksidan. Mineral tuz.
Durum
Genetik

E E-355
İsim Adipinsäure
Açıklama Sunî asitleştirici ve tatlandırıcı. Antioksidan. Gıda asidi.
Durum

E E-356
İsim Natriumadipat
Açıklama Sunî asitleştirici, yemek tuzu yedeği.
Durum

E E-357
İsim Kaliumadipat
Açıklama Sunî asitleştirici, yemek tuzu yedeği. Antioksidan. Mineral tuz
Durum

E E-363
İsim Bernsteinsäure
Açıklama Sunî asitleştirici. Antioksidan. Gıda asidi. Bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum

E E-370
İsim 1,4-Heptonolakton
Açıklama Antioksidan. Bazı ülkelerde yasaklandı.
Durum

E E-380
İsim Ammoniumcitrare
Açıklama Sunî asit dengeleyicisi, fazla kullanımda vücutta ekşitme olur. Antioksidan. Mineral tuz.
Durum

E E-385
İsim Calciumdinattriumethylen- diamintertraacetat (EDTA)
Açıklama İsminin okunması zor olan sunî bir antioksidan maddesi. Metabolizmada rahatsızlıklar meydana getirir. Antioksidan. Bazı ülkelerde yasaklandı
Durum
Tehlikeli Alerji, Astım

- Tehlikeli

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147