Alıntı:
Sadik36 Nickli Üyeden Alıntı
İbn kesir tefsiri:
«Melekler ve Rûh, o gece Rablarının izniyle her iş için iner de iner.» Bu gecenin bereketi çok olduğundan dolayı o gecede melekler yeryüzü*ne inerler de inerler. Melekler inerken beraberlerinde bereket ve rahmet de iner. Nitekim Kur’ân okunduğu zaman, melekler yeryüzüne inerler, vitir halkasını çepeçevre kuşatırlar ve samimiyetle ilim taleb eden kim*seye saygı için kanatlarını sererler.
Rûh’a gelince; burada onunla Cebrail (a.s.)in kasdedildiği söylen*miştir. Bu takdirde, bu ifâde hâssın amma atfı kabilinden olur. Bazı*ları da Nebe’ sûresinde geçtiği gibi, bunun bir tür melek olduğunu söy*lemişlerdir. Allah en iyisini bilendir.
«Her iş için» Mücâhid der ki: O gece, her iş için selâmet gecesidir. Saîd İbn Mansûr der ki: îsâ İbn Yûnus… Mücâhid’den nakletti ki; o gece selâmet gecesidir. Şeytân, o gece kötülük yapmaya veya eziyet ver*meye güç yetiremez. Katâde ve başkaları da dediler ki: O gecede işler kararlaştırılır, eceller ve rızıklar takdir edilir. Nitekim Allah Teâlâ: «O gecede her hikmetli iş ayrılır.» (Duhân, 4) buyurmaktadır.
|
İmam-ı Şa’rani hazretleri, kendi keşfini bildirmiş ve (Ramazan, pazar günü başlarsa, Kadir gecesi 29. gecedir. Salı başlarsa 27. gece, perşembe başlarsa 25., cumartesi başlarsa 23., pazartesi başlarsa 21., çarşamba başlarsa 19., cuma başlarsa 17. gecedir) buyurmuştur.
Ebül Hasan Harkani hazretleri ne gore kadir gecesi tespiti...
Ramazan ayının ilk günü Pazar günü başladığında, Kadir gecesi 29. gece olurdu. Pazartesi günü başladığında, 21. gece olurdu. Salı günü başladığında, 27. gece, çarşamba günü başladığında, 19. gece, perşembe günü başladığında, 25. gece, cuma günü başladığında, 17 gece, cumartesi günü başladığında 23. gece olurdu.