Alıntı:
Sadik36 Nickli Üyeden Alıntı
Soru başlıkta bir cenazede denk geldim.imam cenaze defnedildikten sonra meftanın annesinin adını sordu bunun sebebini merak ettim bilen cevaplayabilir mi
|
Hadiste geçen “Sonra Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem onlara kadının kabrini göstermelerini söyledi. Onlar kadının kabrini gösterdiklerinde gidip orada cenaze namazını kıldı.” ifadesine göre, cenaze namazı kılınmış olsa bile onu kılamamış olan kişinin kabrine konulmuş olan ölünün mezarı başında cenaze namazını kılması menduptur. Hadisin buna delaleti gayet açıktır ve Şafiîler bu görüşü kabul etmişlerdir. Hanbelilere göre sadece bir aya kadar mezardaki ölünün cenaze namazı kılınabilir. Hanefîler ve Malikiler ise sadece cenaze namazında bulunamamış olan ölünün velisi için buna cevaz vermişlerdir. Çünkü Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem her mümine nefsinden daha yakındır. Belki bu durum için yani ölenin cenazesine iştirak edememiş ve bilahare cenaze namazını kılmak isteyen eşhasa ölen kişi şunun oğlu şudur diye bilgi vermek amacıyla imam bu anne adını talep etmiştir. Benim aklıma bu geldi başka ne için olur bilemedim.