Alıntı:
Sparrow Nickli Üyeden Alıntı
Bu konu ve versiyonları ile çok karşılasiyoruz nedense son zamanlarda farkettiniz mi? Hoca yada tasavvufcular hakkınızı helal edin,kimi psikolog ve yaşam koçları Affedin, farklı enerji çalışmaları yada inanç yapilarindakiler baginizi koparın affedin bırakın şeklinde. Garip gelen kısmı son yıllarda tavsiye şeklinde görünen bir baskı unsuru haline geldi. Öyle ki hakkını helal etmeyen yada affedemeyen suçlu- kibirli - eksik hissediyor bende sorun var affedemiyorum diyor bunda bir gariplik yokmu?
@ [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nin verdigi örneklere ek olarak pegamber efendimiz hakkını helal etmiş bizde edelim deniyor hatta yoksa peygamberimiz üzülür gibi kişi man bı bir yük altında bırakılıyor ama bırakın hakkınızı helal etmezseniz üzülürüm bunu yapmak Zorundasınız gibi bir tutumu ' Kıyamet gününde, haklar sahiplerine mutlaka verilecektir. Hatta boynuzsuz koyun için, boynuzlu koyundan kısas alınacaktır.” hadisi de peygamber efendimizin sözüdur. Allah'ın verdiği bir hakkı kişinin kullanmaması için bu tavsiye öneri sınırını aşan hatta hak yineyin hidayet bulması değilde bizzat kendisinin sevabına niyetiyle ibadet onerilmesi yoksa kişi hatta soyu için sıkıntı yaşayacağı ( üstünde kul hakkı olursa değil helal etmezse) Bu hakkı bize veren Allah'ın hakkımızı kullandığımız zalimi affetmeyip ahirette sorulmasını istediğimiz için mazlum kişiyi cezalandıracagi gibi bir anlam çıkıyor ? Bu baskı hatta aba altından sopa gösterme tavrını anlayamıyorum ben.
|
Kul hakkı konusunda çok araştırmış birisiyim helede parasak kul hakkı konusu.Allah CC şükürler olsun parasal borcum önceden vardı ve kapattım yani 1 Allah'ın kulu çıkıp diyemezki bunu bana 1 TL yada 1 USD borcu var.Zamanından gelen işlerden çok kişide paralarım kaldı alamadım.Bazısı durumu harbiden tırt yani adamda yok neyi alacan.Ama bazısı parası olduğu halde işte KERİZ yerine koyanlar var onlardanda alamadım.Bu borçlar için ben hatam sened sepet almamak yani arkadaşın dostun paraya sıkışmış misal ağlıyor zırlıyor birinden zamanında sene 2000 de bir çek aldık almaz olaydık oda çalıntı çıktı.
Kısaca ben alacaklarımdan ümidi kestim ve Ahirete havle ediyorum yani kısaca helal etmiyorum.
Şimdi eski kaynaklarda değişik mevzular var bazısı eski kaynakları sevmez orda bir misal vardı misal şu şekil anlatılıyor aklımda kalan biri borç aldı ödemedi diyor ve ahirete gitti ve orda işte Allah CC bu parasal kul hakkını.hatta alta yazalım okuyan işin gırgır olmadığını anlasın.Ha işi gırgıra alıp ödemeyip geberen tayfada youtube giriyorsunuz kul ahkkı cenaze namazı diye yazın yakın zamanda çekilen kamyonla video dolu yani borçle igden çok.Üstüne mirasçılardan bazısıda cenazede hakkını helal etmeyene küfür eden hakaret edende kamyonla dmiyorki lan babamın harbiden borcu varmı nedir ne değildir demiyorda işte 1 tanesi Allah Belanı versin diye yaygara koparan vardı bir kız oda sanırım olayı biliyorda işte cenazede rezil olduk olayına iş dönüyor.Neyse kendi düşen ağlamaz.
----------------------
Sual: Üzerinde kul hakkı olan ne yapmalı?
CEVAP
Üzerinde kul hakkı olan buna tevbe için, kul hakkını hemen ödemeli, onunla helalleşmeli, ona iyilik ve dua etmeli. Mal sahibi, hakkı olan ölmüş ise, ona dua, istigfar edip vârislerine verip ödemeli, bunlara iyilik yapmalıdır. Çocukları, vârisleri bilinmiyorsa, o miktar parayı fakirlere sadaka verip, sevabını hak sahibine bağışlamalıdır. (Sefer-i Ahiret)
Bir kimseden haksız olarak alınan bir kuruşu, sahibine geri vermek, yüzlerle lira sadakadan kat kat daha sevaptır. Bir kimse, Peygamberlerin yaptığı ibadetleri yapsa, fakat, üzerinde başkasının bir kuruş hakkı bulunsa, bu bir kuruşu ödemedikçe, Cennete giremez. (Mektubat-ı Rabbani c.2, m.66, 87)
Kıyamet günü, hak sahibi, hakkından vazgeçmezse, bir dank [yarım gram gümüş] hak için, cemaat ile kılınmış, kabul olmuş yediyüz namazı alınıp, hak sahibine verilecektir. (Dürr-ül Muhtar)
Kul hakkını, Allahü teâlânın hakkından önce ödemek gerekir. Kul hakkı olan günahların affı güç ve azapları daha şiddetlidir. Başkasının hakkını yiyen, hak sahipleri ile helalleşmedikçe affa uğramaz. Yani üzerinde kul veya hayvan hakkı bulunanı Allahü teâlâ affetmez ve bunlar Cehenneme girip, cezalarını çekeceklerdir. (Hadika)
-----------------
Ben burda en entersan olanı bu aslında
Kıyamet günü, hak sahibi, hakkından vazgeçmezse, bir dank [yarım gram gümüş] hak için, cemaat ile kılınmış, kabul olmuş yediyüz namazı alınıp, hak sahibine verilecektir. (Dürr-ül Muhtar)
yarım gram gümüş diyor gümüşün gramı 22 tl yanlış okumadınız 22 tl.
Peki yarım gram gümüş eder. -TL para için ne demiş 700 namazı alıp hak sahibine verilir.
Bu 700 namaz kılına her vakit farz namaz.
Günde 5 vakit namaz kılıyorsun hacı abi diyorum.700 namaz 140 gün eder hesapta yani 140 gün oflaya puflaya kıldığın namazın kul hakkı değeri yarım gram gümüş oda eder 11-TL
-----------
Asıl bomda soru şu kul hakkı gidenin diyelim
100,000-TL
1,000,000-TL
10,000,000-TL
100,000,000-TL
borcla gidenin yarım gram gümüş hesabına bakarsak adam 100 yıl net namaz kılsa yetmez....