Alıntı:
ozge628 Nickli Üyeden Alıntı
Cevabın için teşekkür ederim ben de şöyle bakiyorum her şeyi araştırıp doğru olanları almak diye bir kavram vardır...Ama dinde bazı durumlar vardır bunları sorgusuz sualsiz kabul edersin...Araştırıyorum meal dinliyorum buradaki insanları dinliyorum bazen kafam çorba oluyor yalan değil doğruyu bulmaya çalışıyorum affetme konusunda ferahladigimi söyleyebilirim buradaki tüm hocalarımızın paylaşımlarını okuyorum notlar alıyorum inanın 36 olduk hiç birsey bilmiyormusum...sadaka kutusu içime çok sindi...esma ve zikri konusunda burada zaten mursidsiz olunmayacagini öğrendim...cevap için teşekkür ederim
|
Öğrenip araştırıp doğru olanı almak konusundaki düşünceme katılıyorum dinin sabit olan sorgulamamiz kabul edip uygulamamız gereken emirleri belli onun dışında kişinin irade aklına bırakılmış kesinleigi olmayan mevzularda görüş farkı çok ve dediğim gibi bu gibi konularda en doğru olanı bulup uygulamak lazım benimde çabam o yönde. Bir çok şeyi yeni öğrenme hicbirsey bilmiyormuşum diye düşünme konusunda yanlız degilsin 🙂 benimde verdiğin ornekler gibi burda öğrendiğim içimi ferahlatan çok şey oldu inşallah rabbim devamlı doğru yol üstünde olmayı nasip eder hepimize.
Helallik konusu açmış olduğunu görünce sevindim benimde takildigim bir meseleydi iicin ferahlatacak bir cevap buldun ise ne güzel.
Konusu açılmışken Bu mesel ile ilgili uzun süre bende düşündüm, kendimi zorladım helal etmek icin ve çıkardığım netice; üzerimizdeki hakların manevi sıkıntı vermesi zaten kul hakkidir burda da ahirettede hesabı olur ama soya sirayet etmesi diğer mesajlarda ve konularda Yusufiyeli ve imas hocamızın da belirttiği ve Fatır suresi 18 ayet örneğindeki kişinin yanlizca kendi günahını yükleneceği ayetine ters düşüyor gibi. Şu olabilir kişiyi büyüten insanlar olduğundan belki manevi atmosferden etkilenebilir ?
Ama helal etmediğimiz hakkın bizi atta çocuklarımız etkilemesi savaş olan bölgelerde mesela zulme uğrayanların birde helal etmediği için sıkıntı cekecegi demek. Örneğin tanıdığım bir kişi var istismar, psikolojik ve fiziksel şiddet, işkence görmüş, uzun yıllar ilaçlarla uyuşuk delilik sınırında tutulmuş maddi manevi kullanılmış yıllarca bu halde çocukları ile bile düzgün ilgilenememis 40 larina gelince biraz kurtulmuş geçen yillari bir yana bundan sonrada sağlı bir hayat yaşayacak halı kalmamis şimdi bu kişiye hakkını helal etmezsen yasadiklarin ve yasayacaklarin bir yana daha kötü şeyler hep seni bulacak hatta çocuklarinin yanında olamadın ama bundan sonrada hakkını helal etmedin diye onlar çekecek birde helal etmediklerin yakinlarin olduğundan onlarında üstündeki hakların yükünü çekecekler senin bu yaptığın kibir dersek bu kişi Rabbine havale etmeye bile çekinir rahmetten mahrum olduğunu dusunmez mi? Bu durum Allah'ın Adl sıfatına aykiri olmazmi ?
Bence burda helal etmemenin vereceği sıkıntılar Said Nursi nin " güzel gören güzel düşünür güzel düşünen de lezzet alır" sözünde oldu gibi helal etmesen bile Allah'a güvenip ona havale ederek o iç sikintisini brakmak ile ilgili. Diğer yakınlarına helal etmeme konusunda bir ibadet amel isleyeceksek bunu bize ve çocuklarımiza bulaşmasın sıkıntısı, onlarsan kaynaklı gelecek ser ve musibetlerden Allah'ım koru diye demek daha mantıklı benim fikrim.