Alıntı:
Talin Nickli Üyeden Alıntı
Bir tanıdığım var, yılbaşı gecesini iple çeken. Aslında o gece işte olması gerekiyor. Fakat bu kişi rapor alıp o gece eğlenip sarhoş olmanın derdinde. Sonra da nerde uyanacak, kimle uyanacak belli değil. Sabahtan beri Allah'a dua ediyorum. Ona rapor nasip etmesin. Onun planlarını bozsun. Lütfen kıymetli hocalarım bana dua söyleyin okuyayım. @ [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] @ [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] @ yusufiyeli Gören, okuyan lütfen dua edin Rabbim kötü işlerine mani olsun.
|
‘’Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.’’ (Nahl süresi 90. Ayet)
Değerli kardeşim bu bağlamda İslam düşünürleri aklı akl-ı meaş ve akl-ı mead olmak üzere ikiye ayırmışlardır. Mesela kelamcı mutasavvıf olarak bilinen Haris el- Muhasibi akl-ı meaş’ı insanın dünya işlerinde kendisine fayda ve zarar veren şeyleri bilmesi olarak tanımladıktan sonra aklını sadece buna indirgemiş olanları Kuran’ın ‘’Onlar, dünya hayatının görünen yüzünü bilirler ahiretten ise gafildirler’’(Rum süresi 7.ayet) ‘’Onlar, güzel/iyi iş yaptıklarını sanırlar’’ (Kehf süresi 104.ayet) ‘’Davranışları kendilerine süslü gösterilmiş ve kendilerinin yaptıklarını iyi/güzel gören kişiler’’(Fatır süresi 8.ayet) olarak tanımladığını söyler. Akl-ı mead ise ‘’Varlıkta Allah’ın varlığının delillerini gören, O’nun mahlukatına karşı zulüm kar olmadığını anlayan insanlardan şükür beklemeden önce onları rızıklandırdığını, ahirette cezalandırmadan önce onlara rahmet ettiğini hoşgörüsünün genişliğini teennisinin daim oluşunu ayıpları örtmesini…Allah’ın cennette ona bahşettiği sonsuz nimetlerin büyüklüğünü oradaki hayatın güzelliğini afet azarlama ve sıkıntının olmayışını oranın nefsin hoşlandığı her şeyin fevkinde oluşunu insanın aklına gelmesinin mümkün olmadığı nimetlerin hazırlandığını bilen akıldır.
Akl-ı Meaş olanlar için çoğu kez Allah (cc) ıslah etsin diye duada bulunmak daha muvafıktır.