Alıntı:
mayday Nickli Üyeden Alıntı
yani hastane koselerinde kucucuk bedenlerin birilerinin vefatini gozleyip icinde bir nebze umut besledigini gorunce bedenim toprak olmaktansa birine can olsun diye dusunurdum. aslinda niyetim halisti ama.. rabbim o hastalara da acil sifalar versin diyelim.
|
Konunun itikadi uhrevi yönünde müminin organı fasık veya kafire veya kafirin organı mümine nakledildiğinde cennete gitmesi gereken cehenneme gitmesi gereken cennete gitmesi gibi bir durum olmayacak mı? Sorusu gündeme gelmektedir. ‘’İnsan kemiklerini bir araya toplayamayacağımızı mı sanır, parmak uçlarına kadar toplarız’’ (Kıyame süresi 3 ve 4. Ayetler) ayeti ve benzeri ayetlere göre herkes aslı organları ile haşr olunacaktır. (Abdulazziz Beki, İslam Hukuku Prensipleri Açısından Organ Nakli ‘Kayseri Berke Yayınları 1993 sayfa 171-172’
Nakledilen organ ile günah veya sevap işlendiğinde kime yazılacak meselesinin cevabı elbette ki organı taşıyan kişiye yazılır. Çünkü asıl olan iradedir, irade ise kişidedir. Organlar alet mesabesindedir. Suç alete değil o aleti kullanan kişiye izafe edilir. ( Güncel Fıkhi Konular Prof. Dr. Ali Kaya EMİN YAYINLARI sayfa 294-295)
Organların şahitliği ayet ile sabittir. Organların şahitliğinin Allah’ın huzurunda insanın hiçbir mazeret ileri sürme ve yalan beyanda bulunma imkanının olmaması her şeyin apaçık ortada olması anlamında yorumlanması bir yana organlar ahirette gerçek anlamda konuşsa bile yine de organ nakline engel bir durum teşkil etmez. Zira her şey Allah’ın bilgisi dahilindedir ve organlar her bir bedende bulundukları süre içinde olup bitene şahitlik edebilirler. (Güncel Fıkhi Konular Prof. Dr. Ali Kaya EMİN YAYINLARI sayfa 296)