Alıntı:
Esay Nickli Üyeden Alıntı
Hocam biri Mearic suresi 5. Ayet ebced değerini biliyorsa yazabilir mi lütfen
|
en küçük ebcede göre isediğin ayet 14 harf ve ebced değeri 750 olarak buldum. ancak farklı ebced çeşitleri vede hespalayacağın şeye göre kullanman gereken ebced türü değişebilir. bilgin olsun. ayrıca verdiğin ayeti kerimede gizli harf varmı bilmiyorum. kuranda ebced aslen gizli harfler üstüne kuruludur kısmen. bazı yazılmayan ama aslında var olan gizli harfler vardır. ve doğru hesap çin eğer varsa bu gizli harflerin de hesaba katılması gerekir ebced hesaplanırken.
yeri gelmişken hocamız çok güzle bir anlatım ile açıklamış ebced ilmini. bende bir iki küçük örnek vermek istiyorum. mesela tarih düşürme ile ilgili olarak mevlana hazretleri ölüm yılı 672 dir. tarih düşürme ile bu tarihin 672 rakamının karşılığı sözcük " ibret " tir. o sebeble mevlana celaleddin rumi hazretlerine " ibret " yılında öldü denir bu kelime aslen öldüğü tarihi vermektedir.
hocamıızn bahsettiği gibi çok şey hesaplamak mümkündür.
örneğin " romen diyojen alparslan malazgirt " yazarsanız ebced değeri karşılığı 1071 yani malazgirt savaşının tarihi çıkar. ancak bunu doğru sıralama ile ve doğru harflerle yapılması oldukça güç olduğundan hata kısaca kişisel hata yapma ihtimali çok yüksektir. şöyleki önce romen diyojen yazılmasının sebebi aslen malazgirtin hneüz feth edilmediğinden söz konusu ovanın diyojenin ülkesi olmasından kaynaklanır. bunu yazım sıralamaısnınönemi ise yazdığınız kelime ve cümlede harfleri kullanırken yazı kuralalrı değişir. cümlede kaç a veya e varsa her defasdına kolayına kaçıp elif kullanamazsınız. yada ayın. kaçıncı harfte elifi , kaçıncı harfte ayını a yerine kullanabileceğiniz ayrı bir ilimdir. bu sebeb ile eğer hatalı hesap varsa kusuru kendimize bulmalı bu sebeblede yaptığımız hesaplarda ben bu şekilde hesapladım inşaallah doğrudur demek uygundur, hocamızın anlattığı gibi.
başka ca örnek verecek olursam .
" Atatürk " yazıldığında ebced değeri ulu önder M. K. Atatürk ün doğum tarihi 1881 çıkar.
benzer örnekleri çoğaltmak mümkündür.
Ancak baştada söylediğim vede hocalarımızında belirttiği gibi hata varsa eksik hesap bizim hatamızdan kaynaklanır. ya gizli harfleri bilmiyoruzdur yada yazım hatamız vardır. yada yanlış ebced türünü kullnamışızdır hesap yaparken. hesapladığımız şeye göre farklı ebced türleri kulanılır ki mesela ahmetin karşılığı ebced türüne göre değişir. kullandığımız kelimede ahmet geçiyor ise otomaitk oalrka rakam değişir. bir eced türünde ahmet i hespalarken elif, he, mim, elif, tı harflerinin rakamsal karşılığı alınırken diger bir eced türündde
elifin karşılığı olarak e, l, i, f
he nin karşılığı H,e ( elif
) m in karşılığı mim, elif
e nn karşığı elif, Lam, elif, fe
t nin karşılığı tı ve elif oalrak açılarak yazılığ hesaplanır.
yada bir başka ebced türünde yazımdeğişmesede harfleirn rakamsal karşılığı değişir. busebeblede hespalayacağınız şeye göre farklı sonuçlar çıkabildiğinden farklı sitelerde farklı sonuçlar görebilirsiniz.
bir arkadaş doğum tarihini hesapladı ve doğru buldu. sonra ölüm tarihini hesaplamaya kalktı ve yüzüne gözüne bulaştırdı kelimenn tam anlamı ile. 6 ay bekledi öleceği günü hayata küsmüş bu dünyayı bırkamış bir şekilde. sonrasında üniversite öğrenimini aksattığına çok pişman oldu .
Ama esas burda anlatacağım şey forumda varmı bilmiyorum.
Mehter marşları ile ilgili.
her harfin bir karşılığı olduğu giib her notanında bir kaşrılığı var.nota karşılıkları sitede var gördüğüm kadarı ile. bende vardı iki mehter marşının tam hesabı ebced e göre, kaybettim ama eskiden elimde vardı mehter marşlarından ikisinin ebced hesapları.
mehter marşlarının kaynağı, yazılımı ebcede dayanır.
şöyle ki içinde imanı olan herkesi kükreyen bir aslanmışçasına etkiler mehter. tüyleriniz diken diken kalkar. yüreğiniz yerine sığmaz. hani koysalar karşınıza bir düşman yada bir hedef vay onun haline. diğer taraftan içinde kalbinde imanı olmayan dinlemek istemez mehreranı, kısa sürede bıkar merakı geçince helede savaş meydanında ise içi korku dolar. kaçacak delik aramaya başlar belli etmesede. sebeb ebced ile meher marşlarının sürekli allahı zikir halinde olmasıdır.
nota bilginiz ve müzik bilginiz olduğunu var sayarak söyliyim. mehter marşlarında her satırın, her kesrin, her mısranın, marşın tümünün, farklı ebced çeşitleri ile rakamsal karşılıkları hesplandığında rakamsal karşılık belirli bir matematiksel işlem sornası 66 çıkar. allahütealanın " Allah " lafsai şerifinin rakamsal karşılığı.
yani yukarıda bahsi geçen kelime düşürme metodu kullanıldığında mehter marşlarının her kesrinde, her satırında, her mısrasında ve marşın tümünde ebced hesabı yapılıp karşılığı olan rakam kelime olarak düşürüldüğünde allah lafsına ulaşırsınız. bu sebeblede bahsettiğim gibi imanı olanı çoşturur kalbine işler mehter marşı. tam da bu nedenden ötürü mehter marşının remix yapılmasına notaların kaydırılmassı aslının bozulmasına karşıyım. bunuda belirtmek istedim.
şimdi bu bilgiler ışığında bir kez daha dinleyin mehteri isterseniz.