Alıntı:
Tugceeee Nickli Üyeden Alıntı
Kadınların özel günlerinde Yasin okuması caiz midir ? İnternette bir çok yerde araştırdım net bilgi yok 40 günlük bir Yasin okuması var mesela aralıksız yapılması gerekiyor, özel günlerde tablet yada telefondan sadece gözle okunması bir sorun teşkil eder mi ? 40 gün aralıksız belli sayıda okunacak bunun gibi bir çok uygulamada bu sorunlarda neler yapıyor kadınlar acaba . Nasıl bir çözüm önerebilirsiniz bunun için gözle okuma sesli okumanın yerine geçerli olur mu ?
|
Adetli kadının Kuran okuması konusunda ise Hanefi, Şafii ve Hanbeliler olumsuz görüş bildirmişlerdir. Bunlardan bir grup bir ayetin tamamının değil ancak bir kısmının okunmasına cevaz vermiştir. Bir grup ise tilavet ve zikir amacı olmaksızın övgü şükür sığınma ve Allah’tan yardım dileme amacıyla bir iki ayet okuyabileceğini söylemişlerdir. Bu cümleden olarak mesela dua etmek gayesiyle Fatiha suresi veya başka dua ihtiva eden ayetler ezbere okunabilir. Fakat Tebbet suresi gibi hiçbir açıdan dua anlamı taşımayan sure ya da ayetler amaç ne olursa olsun okunamaz. Kuran öğreticisi olan adetli hoca hanım da kelime kelime ve parça parça telaffuz ederek okuyacaktır. ( Şerhu Fethü'l-Kadir - İbnü'l-Hümam Cilt 1 sayfa 168)
İmam Şafi’nin kavl-i kadimi cevaz vermek yönünde olsa da Kavl-i cedidinin ‘’Cünüp ve hayızlı, Kuran okuyamaz ve taşıyamaz’’ şeklinde olduğu nakledilmiştir O bu konuda şöyle demektedir. ‘2Hadisçiler ilgili rivayetleri sabit görmemişlerse de ilgili rivayetlere binaen ihtiyat sebebiyle, cünüp ve hayızlı kişinin Kuran okumayı bırakmasını isterim. (Mârifetüs Sünen vel Asar, Hadislerle Şafi Fıkhı (7 Cilt)
İmam Beyhakî Ocak Yayıncılık cilt 1 sayfa 188) Aynı şekilde Ahmet b. Hanbel’den de haramlığına ve cevaz lığına dair iki görüş nakledilmiştir. Ancak sahih olan görüş okunmayacağı yönündedir.
Hayızlı kişinin Kuran okumasına cevaz veren İmam Malike göre ise bunu men eden hiçbir hadis yoktur. İbni Ömer’in bu hadisi delil olarak kullanılamayacak kadar zayıftır. Öyleyse hayızlı olan ve temiz olan kıraatin ve zikrin caizliğini gerektiren ıstıshab deliline binaen kıraat hükmü konusunda eşittir… hayızlı kişinin durumu farklıdır. Çünkü o bu engeli ortadan kaldırmaya güç yetiremez. Şayet Kuran ile olan ünsiyetini koparırsa onu unutur. Hz. Peygamber ise Kuran ile ünsiyeti sürdürmeyi emretmiştir. (Tebyinü'l-Mesalik Abdülaziz b. Hamd b. Abdüllatif Al-i Mübarek El-İhsai Cilt 1 sayfa 284)
Konuyla ilgili rivayetler sadece cünüplükle olduğunu düşünen Malikiler adet günlerinin genellikle uzun sürmesi sebebiyle okunmasının daha doğru olacağını belirtmişlerdir.( El Cami Fi Fıkhil İslami El Mufassal Fi Ahkamil Mer'e ve Beytil Müslim 1-12 Abdulkerim Zeydan cilt 1 sayfa 155)
Aslında Maliki mezhebinde de iki farklı görüş mevcuttur. Sonraki bazı Malikiler bu iki görüşten adetli kadının eğitim öğretim amacıyla Mushaf dokunabileceği ve Kuran okuyabileceği içtihadını tercih etmişlerdir.
Bazı alimler Günümüzde Kuran eğitim ve öğretiminin aksamadan devam edebilmesi için Maliki mezhebinin bu görüşüyle amel edilebilir demekteler. Bununla birlikte Kuran eğitim ve öğretiminin çok değişik yol ve yöntemleri olduğu için bu dönemlerindeki kadınların okuyan kimselere kulak vererek ya da cd dvd veya kasetten dinleyerek kulak eğitimi almaları ve ayetleri kelime kelime bölerek tashih-i hurufa ağırlık vermeleri de uygulanabilecek başka bir metottur. Bu metot mümkün olursa ihtilaftan kaçınmak açısından daha ihtiyatlı olabilir.