Alıntı:
Yusufiyeli Nickli Üyeden Alıntı
Çevirgel duası diye bir dua Kur’an ve hadislerde ve İslam büyüklerinin dualarında geçmemektedir. Kaynağı Kur’an ve hadis olmayan din ile ilgili şeylere şüpheyle yaklaşmak lazımdır. Bu duadan kaybolan bir şeyin bulunması, giden birinin geri gelmesi için dua diye bazı kaynaklarda bahsedilmektedir. Ancak sahih kaynaklara dayanmayan bu tarz şeyler bidattir, hurafedir diyebilirsiniz. Çevirgel Duası Kur’an’da Var Mıdır? Çevirgel duası Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Din İşleri Fetva Kuruluna sorulan Cevirgel duası Kuranda var mı? sorusuna şu şekilde cevap verilmiştir: ‘Dinî kaynaklarda insan hayatında duanın önemine çeşitli vesilelerle vurgu yapılmış (Tirmizî, Deavât, 1), inananlara nasıl dua yapılacağı hususunda örnekler de sunulmuştur (A’râf, 7/55). Gerek Kur’an-ı Kerim’deki dua örnekleri ve gerekse Hz. Peygamberden (s.a.s.) nakledilen bu konudaki hadisler arasında çevirgel/döngel duası diye bir dua yoktur.’ Ama halk arasında böyle bir inanç oluşmuştur. Okunacak duanın adına çevirgel / döngel duası diye bilinmesine sebep olmuştur. Bazılarına bu duaların ismi dahi çok tuhaf gelmektedir, bu duaları ortaya atan ve kötü maksatlı kullanmaya teşvik eden insanlardan yüce Mevla’ya sığınılmalıdır. Zira bu insanları daha tehlikeli yapan, duaya baktığımızda Allah’ın isimlerinin yazıldığını görmekteyiz. Bu şekilde insanlara daha inandırıcı gelmektedir. Çevirgel duasını art niyetli bir şekilde kullanmak maddi ve manevi zarar verebilir.
|
Bir şey merak ediyorum sadece bu tip dualar karşı tarafı nasıl zorluyor? Ben 7’li okuma şeklini yapmıştım daha önce pek bir faydasını görmemiştim ama zararı da olmamıştı. Sahih kaynaklarda bulunmuyor dediğiniz gibi ama içinde kötü söz ya da cümleler de yok Allahım şunun şunun hatrına bu kişinin kalbini bana çevir diyor. Varlıklardan ya da başka herhangi bir şeyden yardım beklenmiyor anladığım kadarıyla ama neden bu tip dualara kötü gözle bakılıyor?