Zeytinyağı mucizesi
ZEYTİN YAĞI VE SİNDİRİM SİSTEMİ
Zeytinyağını tükettiğimiz andan itibaren bunun sindirim sistemindeki çeşitli etkilerini gözlemleyebiliriz.
Zeytinyağı ve Mide :
Zeytinyağı mideye ulaştığında musküler döngünün veya yemek borusunun tabanında yer alan sfinkterin tonusunu azaltmaz. Bu nedenle yiyeceklerin ve gastrik sıvının yemek borusuna kaçma riskini azaltır.
Zeytinyağı ayrıca gastrik hareketliliği azaltır. Bunun sonucu olarak midedeki gastrik içerikli maddeler dolgunluk hissi vererek ve besinlerden maksimum derecede faydalanılmasını sağlayacak şekilde yavaş ve azar azar ince barsağa geçiş yaparlar.
Zeytinyağı ve Hepato-biliary (karaciğer ve safra kesesi) Sistemi:
Zeytinyağının hepato-biliary sistem üzerindeki etkilerinden biri optimal öd salgısı emilimini sağlaması ve safra kesesini tamamen boşaltmasıdır. Bir diğer etkisi ise öd borusu tıkanıklarının tedavisi ve önlenmesi için son derece yararlı olan idrar borusunun çekilmesini teşvik etmesidir. Karaciğerde safra tuzlarının sentezlenmesini uyarmasının yanısıra kolestrol atılım miktarını da çoğaltır.
Özet olarak zeytinyağı yararlı etkilerini yağların sindirimini tetikleyen öd salgısının aktivitesine borçludur; çünkü bunlar safra salgısı tarafından sindirilir.
Zeytinyağı ve Pankreas :
Zeytinyağının tüketilmesinin ardından pankreas organını...
etkin bir şekilde çalıştıran ve tüm sindirim fonksiyonlarını gerçekleştirmesini sağlamaya yetecek kadar az miktarda salgılama yapar.
Zeytinyağı; pankreas yetmezliği kronik pankreatitis sistik fibroz malabsorpsiyon sendromları gibi pankreas aktivitelerinin sabit tutulmasını gerektiren hastalıklarda da önerilir.
Zeytinyağı ve Barsaklar :
İnce barsağın kolestrol emilimini kısmen önleyen zeytinyağı bu özelliğini içinde bulunan sitosterole borçludur. Zeytinyağı ayrıca kalsiyum demir magnezyum gibi besleyici maddelerin emilimini de teşvik edici niteliğe sahiptir.
Zeytinyağı emilimi yüksek ve sindirimi oldukça kolay bir yağ çeşididir. Yumuşak laksatif etkisinin yanında kabızlığı ve kötü ağız kokusunu önleyici özellikleri de vardır.
__________________
|