Havas Okulu - Tekil Mesaj gösterimi - Hastalıklar... Teşhis, Tanı, Tedavi.!
Tekil Mesaj gösterimi
  #42  
Alt 19.02.17, 22:42
SiLence SiLence isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Daimi Üye
 
Üyelik tarihi: 21.12.16
Mesajlar: 10,486
Etiketlendiği Mesaj: 1587 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
Standart

KULAK ILTIHABI (AKUT)


Akut kulak iltihabı (otitis media) dört temel şekilde olur. Seröz otitis media (sulu kulak iltihab) akıntılı otitis media akut pürülan otitis mefia (akut cerehatlı kulak iltihabı) ve sekretuar otitis media (salgılı kulak ilthabı). En hafif tür olan (seröz) sulu kulak iltihabında orta kulakta sıvı birikir. Bunun nedeni östaki borusunun kapalı olması veya orta kulakta aşırı miktarda sıvı salgılanmasıdır. Rahatsızlık duyulabilir ve geçici olarak işitme kaybı olur ancak genelde enfeksiyon yoktur.

Belirtiler

- Kulakta doluluk hissi

- Şiddetli kulak ağrısı

- Yüksek ateş ve üşüme

- Bulantı ve ishal

- işitme kaybı

İkinci türde (akıcı maddeli kulak iltihabında) hem sıva hem enfeksiyon vardır. Bu ekseriyetle üst solunum yolları enfeksiyonu adenoid büyümesi veya her ikisiyle birlikte ve onlarla ilgili olarak gelişir. Bu kulak iltihabı üçüncü tür kulak enfeksiyonuna ve en tehlikeli an akut cerahatlı (pürülan) kulak enfeksiyonuna neden olur.

Bu üçüncü türde orta kulak cerahatla dolar ve cerehatın basıncı kulak zarını patlatabilir. Neticede kan ve cerahat akar. Akut cerahatli kulak iltihabı en çok çocukları etkiler. Enfeksiyon virütik de olabilir. Bakteriden de kaynaklanabilir.

Bazen kulak iltihabı uzun sürdüğünde veya tekrarlandığında orta kulak civarındaki hücrelerde değişme görülür. Bu hücreler daha koyu bir sıvı salgılamaya başlarlar. Netice salgılı (secretory) kulak iltihabıdır.

Teşhis

işitme kaybı ve ateşle birlikte kulakta keskin bir ağrı otitis medyanın (orta kulak iltihabı) belirtileri olabilir(Eğer bir kulak iltihabı varsa bebekler sürekli ağlar ve hasta kulağı çekiştirirler). Gecikmeden doktorunuza başvurun. Doktorunuz hastalık etkenini belirlemek için bir kültür örneği alarak laboratuvara göndere-bilir.

Sulu veya salgılı (kalın sıvılı) kulak iltihabı rahatsız edici durumlardır ancak kalıcı işitme kaybı doğurmazlar. Kulak iltihabının daha ciddi an türleri gerektiği gibi tedavi edilmezler ise enfeksiyon mastoid çıkıntısına yayılabilir ve nadiren de iç kulağa geçer. Kulak zarı orta kulak kemikleri veya iç kulak yapısı zarar görürse kalıcı işitme kaybı olabilir.

Tedavi

Doktorunuzu görünceye kadar akut kulak iltihabının sebep olduğu ağrıyı bir miktar azaltabilirsiniz. Aspirin veya başka bir ağrı kesici alabilir ve ısıtılmış (ılık) ufak bir yastığı kulağınızın üzerine koyabilirsiniz.

İlaç Tedavisi

Berrak sıvı biriken orta kulak iltihabında (seröz otitis mediya) doktorunuz burundan daha rahat nefes alabilmeniz ve östaki borusundan orta kulağa g den hava miktarını artırmak için dekonjestan (salgı azaltıcı) bir burun damlası verebilir. Akut ve cerahatli ortakulak iltihabında da antibiyotik tedavisi yapabilir. Eğer iltihap geçmiyorsa tedaviye başka antibiyotikler de eklenebilir

Eğer bur n akıntısı ve çeşitli burun alerjileri orta kulak iltihabının gelişmesine katkıda bulunuyorsa doktorunuz burun damlası ve antihistaminik ilaçlar verebilir.

Ameliyat

Eğer kulak zarı üzerinde fazla basınç varsa zar cerrahi müdahale ile açılıp (myringotomi) basınç giderilir. Çocuklarda bu uygulama hastanede genel anestezi altında yapılır. Kulak zarı 1-2 hafta içinde kapanır.

---------- Post added 19.02.17 at 23:12 ----------

KULAK ILTIHABI (KRONIK)


Akut kulak iltihaplarından herhangi biri -sulu kulak iltihabı dökülebilen (akıcı) maddeli kulak iltihabı akut cerahatli kulak iltihabı ve salgılı kulak iltihabı- kronik kulak iltihabına dönüşebilir. Bir kronik kulak iltihabı (chonic otitis media) akut kulak iltihabından daha tehlikelidir çünkü ağır ve uzun süren etkisi kalıcı yıpranmaya neden olabilir. Akut bir enfeksiyon hemen gelişir ve çabuk tedavi olur. Kronik durum ise hemen hareket geçirecek kadar rahatsızlık vermez ve hastalık yerleşinceye kadar fark edilmeyebilir.

Belirtiler

- Kulak ağrısı

- Belirli aralıklarla kulaktan cerahat gelmesi.

- işitme kaybı

Kronik sulu kulak iltihabı burnun en gerisindeki adenoidin ısrarla şişmesi veya iltihaplanması nedeniyle olabilir. Şişme östaki borusunu tıkar. Adenoid problemleri ekseriyetle çocuklarda görülür. Yetişkinlerde olmasının sebepleri östaki borusunun tekrar tekrar tıkanması veya önceki enfeksiyonlar nedeniyle östaki borusunda arızalar kalmış olması veya burnun ve boğazın gerisinde kitleler bulunmasıdır. Kronik akıcı maddeli kulak iltihabı ve kronik cerahatli kulak iltihabı daha ciddi vakalardır. ilk akut enfeksiyon bazı durumlarda tedavi yapılsa bile tamamen kurumaz ve bu enfeksiyon düşük bir seviyede varlığını sürdürürse kronik enfeksiyona dönüşebilir. Bu tür bir enfeksiyon mastoid çıkıntısına kulağın arkasındaki kemiğe yayılabilir. Mastoid çıkıntısındaki enfeksiyonu kökünden kurutmak daha zordur.

Bazen ilk akut enfeksiyon tamamen yok edilebilir fakat yeri ileride enfeksiyon oluştuğunda cerahat kulak zarının delinmesine ve orta kulaktaki ufak kemiklerin zarar görmesine neden olabilir.

Teşhis

Eğer kulağınızdan cerahat geliyorsa ve kulak ağrısı veya işitme kaybı belirtileri duyuyorsanız doktorunuzu görün. Enfeksiyonun kaynağını bulmak için kulağınızı otoskopla muayene edecektir. Ayrıca enfeksiyonun mastoid çıkıntısına yayılıp yayılmadığını belirlemek için radyolojik muayene veya CT (bilgisayarlı tomografi) isteyebilir.

Kronik salgılı kulak iltihabına sık rastlanmaz. Rahatsız edici olmakla birlikte genelde kalıcı zararlar vermez. Cerahatlı kulak iltihabı ise tedavi edilmediği zaman kalıcı işitme kaybına neden olabilir.

Tedavi

İlaçla Tedavi

Kronik sulu veya salgılı kulak iltihapları eğer burun tıkanmaları veya burun alerjilerine bağlıysalar antihistamikler veya açıcı ilaçlarla (dekonjestan) tedavi edilirler. Kronik akıcı maddeler veya cerahatlı kulak iltihaplarına ekseriyetle ağızdan alınan antibiyotikler uygulanır. Eğer kulak zarı sağlamsa kulak damlaları etkili olamaz çünkü enfeksiyon bölgesine erişmezler.

Ameliyat

Eğer durum iyiye gitmezse ve problemin nedeni adenoidler ise doktorunuz cerrahi yolla adenoidlerin alınmasını önerebilir.

Bu problemi tedavi etmenin diğer bir metodu da kulak zanından içeri bin tüp sokup iltihabi boşaltmaktır. Tüm tedavi süresince kulaklar ıslanmamalıdır. Bu herkes için özellikle çocuklar için çok zordur.

Eğer kronik sulu veya cerahatli kulak iltihabi şikayetiniz varsa ve mastoid çıkıntısı enfeksiyon kapmışsa doktorunuz mastoidektomi önerebilir. Bu enfeksiyonun tekrarlanmasını ve yayılmasını önlemek için mastoid çıkıntısının alınması ameliyatıdır.

---------- Post added 19.02.17 at 23:13 ----------

KULAK KIRI (BUSON)


Dış kulak kıl folikülleri (keseleri) ve cerumen denilen salgıyı üreten bezlerle doludur. Bu tüyler ve salgı dışardan gelen tozu ve yabancı maddeleri tutan kulağa girmelerini önlen. Böylece kulağın hassas mekanizmasını konur. Normalde biriken az miktar salgı (kir) kulağın girişine doğru ilerler ve düşer ya da yıkanma sırasında alınır.

Belirtiler

- Kısmi işitme kaybı

- Bir veya her iki kulakta zil sesi

- Kulak ağrısı

- Kulak veya kulaklar tıkanmış hissi duymak.

Kanalda yeni salgı yapılır ancak bazı kimselerde aşırı miktarda salgılama olun. bu salgı fazlası sertleşir ve kulak kanalını tıkar. işitme kaybının en yaygın sebeplerinden bini ve her yaşta görüleni salgı tıkamasıdır.

Teşhis

Eğer haftalar veya aylar boyu artan işitme kaybınız varsa kulakta doluluk hissi kulak ağrısı ve kulakta zil sesi duyuyorsanız doktora gidin. İlk yapacağı iş kulakta salgı tıkaması (kir) aramaktır.

Tedavi

"Dirsekten küçük hiçbir şeyi kulağa sokma" diye bir söz vardır. Kulak kanalı çok hassastır pamuklu kulak temizleyicisi tokaları bükülmüş kağıt parçaları gibi maddelerle karıştırılırsa kolayca zarar görebilin. Ayrıca bunlar ekseriyetle problemi çözmez kini çıkarmaz ancak kanalı zedeler. Birikmiş salgıyı (kini) çıkarmanın daha iyi yolları vardır.

Normal bir kulakta birkaç damla bebek yağı (baby oil) mineral yağı veya gliserin bir damlalıkla kulağın içine damlatılınca kuru salgı yumuşar. Üç beş gün boyu günde iki defa birkaç damla kullanılır.

Kurumuş salgı (kir) yumuşayınca aşağıda anlatılan metotla onu çıkarabilirsiniz. Bir tası vücut ısısında suyla doldurun (eğer su soğuk veya sıcak olursa şiddetli fakat kısa bir baş dönmesi yapabilir). Başınız dikken kulağınızın üst kısmını yakalayıp yukarı doğru çekin diğer elinizle suyu ampul biçiminde lastik haznesi olan şırıngayla kanala fışkırtın. Sonra başınızı eğip suyun lavaboya veya bir tasa boşalmasını sağlayın.

Genellikle tıpa şeklinde olan kuru salgının (kinin) düşmesi için kulağa üç beş defa su fışkırtmanız gerekebilir.

Dış kulağı bir havluyla kurulayın. Dış kanalda kalmış olabilecek suyu bir saç kurutma makinesiyle kurutabilirsiniz. Doktorunuz da buna benzer bir yol kullanarak kuru salgıyı çıkaracaktır veya küret (kaşık şeklinde kazıma aleti) denen bir aletle kazıyabilin. Bazen de emici bir cihazla onu çeker.

---------- Post added 19.02.17 at 23:13 ----------

KULAK KISTLERI VE TUMORLERI


Yağ (sebase) kistlerideri bezlerinin ürettiği peynirsi bir maddeyle dolu keseciklerdir. En sık geliştiği yerlerden biri kulağın arkası ya da kafa derisidir. Yağ kistleri selimdir ve genellikle farkına varılmaz.

Belirtiler

-Kulak kanalında ya da kulağın önünde veya arkasında kitle.

-Kulak kirinin birikmesi.

-Kulakta rahatsızlık hissi.

-İşitme kaybı.

Kemiğin aşırı büyümesi de kulak kanalının selim tümörlerine(ekzositoz) neden olabilir. Bütün tümörler kulak kanalını tıkayacak kadar büyüyebilir ve böylece kulak salgısı birikerek işitmeyi etkileyebilir. Bununla birlikte egzositozlar çok yavaş büyür ve çoğu kez herhangi bir soruna neden olmazlar.

Teşhis

Sık olarak sizde kist olduğunun farkına varmazsınız. Kulağın arkasındaki kemik çıkıntısının üzerinde ya da kulağın önünde yumuşakça bir kitlenin varlığının farkına varabilirsiniz. Kulağın dışındaki bu tür kistler nadir olarak rahatsızlığa neden olsalar da bazen mikrop kapabilirler. Bu tür kistlerde ağrı olmaya başlarsa doktorunuza başvurun;muhtemelen bir antibiyotik yazacaktır.

İnsanlar çoğu kez selim tümörlerin de farkına varmazlar ve kemiksi ya da siğilimsi büyüme genellikle herhangi bir soruna neden olmazlar. Bununla birlikte ara sıra bu tür bir büyüme kulak kanalını kısmen tıkayabilir. Eğer kulağınızda ağrı başlar ya da işitmenizde azalma olursa doktorunuza başvurun. Doktorunuz otoskopla kulak kanalınızı muayene edecektir.

Tedavi

Bir selim tümör dış kulak kanalını tıkayacak kadar büyürsedoktorunuz cerrahi yolla çıkarılmasını önerecektir. Girişim küçük bir ameliyattır ancak egzositozun üstünü örten derinin yerinde bırakılması gereklidir çünkü bu derienfeksiyona yerine gelişebilecek deriden daha dirençlidir. Selim tümörler ve kistler genel sağlık sorunlarına neden olmazlar.

__________________
Kaybettiklerim arasında en çok kendimi özledim, oysa ne güzel gülerdim..
Alıntı ile Cevapla
 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147