18.08.23, 01:05
|
Üye
|
|
Etiketlendiği Mesaj: 0 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
|
|
Alıntı:
naim Nickli Üyeden Alıntı
tevbe: Tevbe ettim.. (geleceğe söz)
istiğfar: Estağfirullah.. (geçmişe tevbe)
asıl tevbe: Tevbe ettim. Estağfirullah ya gaffar..
Istiğfar geçmişte işlenmiş günahlar hususunda bağışlanma dilemektir. Tevbe ise gelecekte tekrar aynı hataya düşmemek için verilen sözdür.
Tevbe/tövbe kelimesinin sözlük anlamı, dönmektir. Günahlarından vazgeçip, allah'a itaat etme yoluna girmektir.
Istiğfar kelimesinin sözlük anlamı: Bağışlanmayı dilemektir. Yaptığı kötülüklerden pişman olup, allah'tan bağışlamasını dilemektir.
Tövbenin üç şartı vardır:
Birincisi: şimdiye kadar yaptığı kötülüklerden dolayı ciddi pişmanlık duymak.
Ikincisi: Kişinin içinde bulunduğu zamanını iyice değerlendirmesi, yani, kötü hallerinden sıyrılıp, güzel şeylerle donanması.
üçüncü olarak, tövbe edenin bundan böyle eski kötülüklere dönmeyeceğine dair azm-u cezm etmesi/kesin karar vermesi.(bk. Kuşeyrî, risale, s.91-94)
allah, kendisine inabe eden/samimi olarak kendisine yönelen kimseleri doğru yola iletir." (rad, 13/27)
"o ne güzel bir kuldur. Gerçekten her zaman "evbe den"/ allah'a yönelen, yakarıp yalvaran bir kimseydi." (sad, 38/44).
***anne-baba öldükten sonra onlar adına iyilik..
Mâlik bin rebîa (r.a.) şöyle der:
Birgün biz resûlullah’ın huzûrunda otururken selimeoğulları’ndan bir adam çıkageldi ve:
“–yâ resûlallah! Anamla babam öldükten sonra onlara yapabileceğim bir iyilik var mı?” diye sordu. Allah resûlü şöyle buyurdu:
“–evet, onlara duâ ve istiğfarda bulunursun, vasiyetlerini yerine getirirsin, akrabâsını koruyup gözetirsin, dostlarına da ikramda bulunursun.” (ebû dâvûd, edeb, 119-120/5142; ibn-i mâce, edeb, 2)
|
tevbe ettim. Estağfirullah ya gaffar. Genel tovbe ettıgım zaman mıde bolgemde kasılmalar oluyor
|