Alıntı:
ulucayto Nickli Üyeden Alıntı
tamam da bende diyorumki 2 farkli bakis acisi var ve birkac hadisden ve hadiseden yola cikarak buna başvurmuşlar çözüm olarak
orneklerin guzeld eona kalsan teyemum var ayetle sabit fakat
ben diyorumki bende olayi okudum farkli alimlerin goruslerini inceledim
ve aklen en uygun olani seciyorum
boyle aklen secimler fasık miyim yada yaptığım mubah mi diyede arkadasa sordum...
hanefi olsamda.kanin abdest bozmaycagini dusunuyorum ...
yada kadına dokunmanin
fakat kadinle iliskiye yakin hareketlerin abdestin bozacagini
kanin ise eger ölüm kalim mücadelesinde degilse
veya namaz vakit de gecmek uzere degil yani zorluk cidden yoksa ciddi bir kan kaybi yasamia kisi sıkıntısını giderdigi vakit abdestini tazelemesi gerekir diye düşünüyorum
bunlar sahsi yorumlarin kendi yasadigim durumlara hadislerden ve alimlerin goruslerinden yola cikarak yaptigim birsey allah bize zorluk istemiyor lakin iyi niyetide suistimal etmeden köklerimizi sasirmadan amel etmeliyiz bilmiyorum yaptigim seyin pekde saglikli olmadiginin farkindayim ...
|
Kardesim amelde bir mezhebe bagli olmak vaciptir.
Ahirette herkes mezhebine göre hesaba çekilir.
Hanefi isen ve safilere namaz kildiracaksan safilere saygi olarak kadina degmemeye dikkat edersin, veya sen safisin hanefilere namaz kildircaksin (cemaat karisik), elinin kanamamasina dikkat edersin. Kanarsa abdest alirsin..
Hacca gideceksin zaruret oldugu için o anlarda hanefi mezhebine niyet edersin yani o mezhebin bir kismini taklit edersin tamamini degil.
Asırlardan beri bütün İslam âlimleri, dört mezhepten birine uymuşlar ve müslümanların da uymalarının gerektiğini bildirmişlerdir. Bunlara uymakta İcma hasıl olmuştur. İcmadan [cemaatten, birlikten, topluluktan] ayrılan helak olur.
(O gün her fırkayı imamları ile çağırırız) mealindeki İsra suresinin 71. âyet-i kerimesini Kadı Beydavi hazretleri, (Her ümmeti Peygamberleri ve dinde uydukları imamları ile çağırırız) şeklinde açıklamıştır. Ruh-ul beyan ve Tefsir-i Hüseynide ise, (Herkes mezhebinin imamı ile çağırılır. Mesela ya Şafii veya ya Hanefi denir) şeklinde açıklanmaktadır. Bu açıklamalar da, her müslümanın dört hak mezhepten birine uyması gerektiğini açıkça bildirmektedir.
"Müçtehitlerin sünnet buyurduklarının hepsi ile amel et ve mekruh dediklerini terk et! Onlardan bu hususta delil aramağa kalkma! Çünkü sen, onların dâirelerinde mahpussun. Onların makamına varmadıkça doğrudan kitab ve sünnete ulaşmakta, onları geçmen ve hiçbir zaman hükümleri onların aldığı yerden alman mümkün değildir... " (Şârânî, Mizanü’l-Kübra. Berekât Yayınevi, İst. 1980, s. 41, 45)
Konunun buralara gelmesine, dallanip budaklanmasina sebep olan ve arastirmayi lüzumlu görmeyerek kendi fikrini din gibi algilayanlar yüzünden dir. Cahillik ne kötü bir sey..