Alıntı:
ulucayto Nickli Üyeden Alıntı
misal imam şafi abdesti bozan durumlaradn birisi olan kadına temas etmesi ama kanın bozmaması
imami azamın ise tam tersi yorum yapması
ve bu 3 sininde aynı hadis senetlerini inceleyerek yorumlaması
hakkında ne düşünüorsunuz?
ben 2 mezhep kurucusu nasıl olayı değerlendirmişler ona bakıyorum ve ona göre hareket ediyorum ki hanefide olsam bazı durumlarda şafi mezhebinin yorumu daha akla yatkın ve doğru geldiğindendir ki iyice araştırarak yapıyorum bu yontem ve aharekt yanlışmı ? hanefiysek ssadece hanefi mezbehinde verilen şartlara mı uymak gerekir uymazsak günah mı oluyor yada haram veya mubah yada fasık mıyız?
|
Aslinda bunun cevabini bir önceki yorumda vermistim.
Sahabenin birisi ben böyle gördüm resulullahtan diyor digeri bende böyle gördüm diyor. Buna sebep olan Resulullahtir. Kendiliginden hareket etmiyor, Allah'in egitimi araciligi ile hareket ediyor. Bu konuda ayet var.
Bu sekilde farkli hareket eden resulullah efendimiz sahabeleri yani alimler arasinda ihtilafin olusmasi saglamak içindir.
Bu ihtilaflar sayesinde mezhebler dogacaktir.
Alimler arasindaki ihtilaflar bu sebeple rahmettir. Bu konuda hadis serif mevcut.
Allah teala, Musa a.s kavmini 12 ye ayirmistir, herkes su içeceği menba'ı bilmis ve oraya gitmistir.
Dünyani 6 asamada yaratmistir. Dileseydi tek seferde yaratirdi.
Mezheplerin olusmasi ilahi bir takdir dir.
Alimler ve evliyalar hepsi amelde bir mezheple amel etmislerdir.
Ehli sünnetin diger sapiklardan farki budur.