Alıntı:
Mikail23 Nickli Üyeden Alıntı
Bir kimse imam Sâfi'ye o da insan bende insanim derse, bu söz ile ne kadar cahil oldugunu aslinda ikrar etmis olur. Müctehid olmak için sartlar nelerdir arastirmak gerek.
Peygambere uymak vacib olduğuna göre, o da, (Âlimlere uyun!) buyurduğuna göre, niye bu vacibe uymuyor? Allahü teâlâ da aynı şeyi bildiriyor; (Bilmiyorsanız âlimlere sorun!) buyuruyor. Demek ki âlimlere uymak vacibdir.
Bir mezhebi taklid eden aslinda peygamberin tavsiyesi üzere hareket etmistir. Günümüzde Müslümanların büyük bir kısmı mezhep taklidinin mahiyetini bilmemektedir.
Mezhep taklidinden kaçanlar tefrit ehlidir. Telfîk yapanlar, yani her mezhebin kolay tarafını toplayanlar ifrat ehlidir. Bunların her ikisi de çok yanlıştır.
Allahü teâlâ dileseydi, Kur’an-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde, her şey açıkça bildirilirdi. Böylece mezhepler hâsıl olmazdı. Kıyamete kadar, dünyanın her yerinde, her iklim ve şartta, Müslüman için tek bir nizam olurdu. Müslümanların hâlleri, yaşamaları güç olurdu.
Mezheplerin kurulmasini önce Allah dilemis bunuda peygamberin araciligi ile saglamistir. O nun (sav) yasantisina bakan bunu anlar.
O halde akli olan amelde 4 hak mezhebden birini taklid eder.
|
misal imam şafi abdesti bozan durumlaradn birisi olan kadına temas etmesi ama kanın bozmaması
imami azamın ise tam tersi yorum yapması
ve bu 3 sininde aynı hadis senetlerini inceleyerek yorumlaması
hakkında ne düşünüorsunuz?
ben 2 mezhep kurucusu nasıl olayı değerlendirmişler ona bakıyorum ve ona göre hareket ediyorum ki hanefide olsam bazı durumlarda şafi mezhebinin yorumu daha akla yatkın ve doğru geldiğindendir ki iyice araştırarak yapıyorum bu yontem ve aharekt yanlışmı ? hanefiysek ssadece hanefi mezbehinde verilen şartlara mı uymak gerekir uymazsak günah mı oluyor yada haram veya mubah yada fasık mıyız?