Tanatofobi hayatınızı ciddi olarak sekteye uğratabileceğinden psikolog desteği ile tam olarak çözüm bulmak önemlidir. Bununla birlikte, ölüm korkusunun etkilerini azaltmak, sebep olduğu sorunlarla başa çıkmak adına çeşitli alıştırmalar ve davranışlar benimsenmiştir. Etkisi kişiden kişiye değişebilen bu yöntemlerden birkaçına bakacak olursak:
Üretkenlik: Bir şeyler üretmek, ileriye dönük bırakılabilecek eserler ortaya koymak, varlığımızın ötesine geçebilmenin, sembolik ölümsüzlüğün bir yolu olarak görülebilir. Diğer yandan, eser bırakma kavramı çocuk olarak algılanmamalıdır. Zira bu yaklaşım çocukların yaşamına ve ruh sağlıklarına olumsuz yansır.
Maruz Kalma: Kabullenme, kanıksama sürecini hızlandırmak adına, örneğin sürekli ölüm haberlerini okumak ölüm fikrine alışmaya yardımcı olabilir.
Anlam Yaratmak: Hayatın, kendi hayatımızın bir anlamı olduğuna inanmak ve bu anlam peşinde yaşamak ölüm korkusunu yenebilir. Hayatımızda önemli bir değere paralel şekilde bilim, inanç, ilişkiler ya da iş gibi alanların peşinden koşmak, ölüm korkusunun gitgide zayıflatarak sönmesine yol açacaktır.
Kabul: Kulağa basit gelebilir. Hatta “sürekli ölüm korkusu yaşıyorum zaten, varlığını kabul etmeden nasıl korkabilirim ki?” diye düşünüyorsunuz belki şu an. Ancak kaçınılmaz olan, değiştiremeyeceğimiz şeyler üzerine enerji harcamak yararsız, hatta zararlı bir çabadır. Ölümü kanıksadığınızda onu daha az önemser ve zihninizi onunla daha az meşgul tutarsınız.
Şükran: Yaşamın biteceği endişesine odaklanmak yerine, odağınızı kaydırabileceğiniz bir duygu da şükran duygusudur. Hayatınızın size sunduklarına odaklanmak, bunlara şükran duymak, ölüm korkusunu bastırma adına size yardımcı olabilir.
Hayatınız ve önceliklerinizde değişiklik yapmak: Hayatınızda var olan rutinin kendisi bazen yaşayamama hissi, bu da ölüm korkusuna yol açabilir. Eğer hayat ettiğiniz, arzuladığınız, irili ya da ufaklı şeyleri yapamıyorsanız ya da yapmaya dahi çalışmıyorsanız, bu döngü kaygı bozukluğunun arkasındaki sebep bile olabilir. Hayat önceliklerinizde değişiklikler yaparak, yapmak istediğiniz şeyleri, belki basitten başlayarak, hayatınızda daha öne alarak bunu değiştirebilirsiniz.
Sosyal Destek: İnsanların kaygı problemlerini yenmesinde en etkili araçlardan biri diğer insanlardır. Başkaları için önemli olduğunu, sevildiğini ve sayıldığını hissetmek, içimizdeki kaygı canavarını susturmamıza yardım edebilir. Sizi yoran, zorlayan, sıkan duygu durumlarını sevdiğiniz, güvendiğiniz kişilerle paylaşmak, onlarla başa çıkmakta yardımcı olabilir.